Melnalkšņu dumbrāja taka un Meža taka

Melnalkšņu dumbrāja taka un Meža taka

30. Jun 2020, 15:55 Cielavinna Cielavinna

Vēl viens skaists dabas nostūris ir sameklējams Ķemeros- Meža taka un Melnalkšņu dumbrājā taka, kuru apmeklējumam jāiztērē tik daudz cik degviela automašīnai.

Melnalkšņu dumbrājā taka sākas pie Ķemeru meža mājas un vēlāk savienojas ar Meža taku un ir viena no pēdējā laika modernākajām takām tai ziņā, ka ar ratiem ir ideāli izbraucama un virs dēlīšiem ir noklāts siets, ka nevari paslīdet uz tiem.

Ļoti patika tas, ka abās takās ir izvietoti informatīvie dēli līdz ar to uzzināt var ko jaunu ikviens un ideāls variants skolniekam vasaras brīvlaikā atsvaidzināt lasītprasmes.

Taka īsas pastaigas laikā aicina iepazīt pārmitru platlapju mežu – melnalkšņu dumbrāju Vēršupītes krastos. Izlasījām, ka Melnalkšņu dumbrāju taku ir vērts apmeklēt pavasarī, kad Vēršupīte ir izgājusi no krastiem.

Rūpīgam vērotājam dumbrājs ir atklājumu pilna pasaule visos gadalaikos. Tā ir aizraujoša pavasarī un vasaras sākumā, kad dumbrājā saplaukst krāšņi pavasara ziedi un visur manāmi un saklausāmi meža putni. Arī vasarā, kad dumbrājs kļūst par ēnainu, dzīvības pārpilnu un noslēpumainu zaļu valstību. Un rudeņos, kad pamazām nodzeltē lakstaugi un uz kailo koku stumbriem izceļas sūnu un sēņu daudzveidība. 

Dumbrāju par piemērotu mājvietu atzīst teju visi Latvijā sastopamie dzeņi, arī parka simbols baltmugurdzenis.

Savukārt pastaigājoties pa Meža taku, var iepazīt sausu lapu koku mežu – gāršu, un iemācīties atšķirt dažādas koku sugas. Takas garums ir apmēram 600 m. Tā ved pa vēsturiskā Ķemeru kūrorta parka celiņiem, tādēļ pastaigu var ērti pagarināt līdz sēravotam"Ķirzaciņa" ( mēs līdz avotam netikām, jo remontdarbi tur notiek un grūti ar ratiem tur piekļūt).

Meža taka ir interesanta arī ar to, ka tajā ir daudz informatīvo dēļu, kuri iepazīstina ar biežākajiem kokiem ko mežā sastopam. Meža taka arī viegla izbraucama ar ratiem.

Ļoti patika arī teritorija ap Ķemeru meža māju- rotaļlaukums bērniem un ar informatīva informācija par zvēriem, kurus varam sastapt Ķemeru parka mežos. Patika arī tas, ka ir stāvlaukums un līdz takām nebija tālu jādodas un norādes par apskatāmo.

Ja arī Jums ir vēlme informatīvi pavadīt brīvdienas dodieties uz Ķemeriem. ( Waze aizved līdz Ķemeru meža mājai).