Mammu Bizness: ELINCI - par svētku uzburšanu, dāvanām un izsapņotiem dekoriem!

Mammu Bizness: ELINCI - par svētku uzburšanu, dāvanām un izsapņotiem dekoriem!

20. Oct 2015, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas, tas ir spēks! Un daudzas no viņām spēku un iedvesmu rod tieši kaut kā sava radīšanā! Ja meklē dāvanas, dekorācijas un vispār - kas varētu palīdzēt ar svētku radīšanu, esi atvērusi īsto rakstu! Lasi interviju!

- Kas iedvesmoja Tevi izveidot savu biznesu? Kā nonāci līdz šai idejai?

Pedagoģijas studiju laikā, 2008. gadā, mākslas skolā sāku vadīt radošas nodarbības pusaudžiem - izgatavojām dizaina elementus mājai, rotas un aksesuārus. Tā manā karjerā bija pirmā pieredze, ka pašas izsapņotie sapņi, ar labvēlīgu cilvēku un  Dieva palīdzību var piepildīties. Tajā dzīves posmā sāku izteikti apzināties, ka no manas personīgās uzņēmības ir atkarīgs tas vai turpmākajā dzīvē spēšu darīt to, kas man visvairāk patīk un vislabāk sanāk. Interešu izglītības skolotājas amatā jutos kā savā elementā, pietrūka vienīgi iespēja pietiekami nopelnīt. Kopš esam nodibinājuši ģimeni, kurā aug bērni, strādāt tikai ar entuziasmu un par sirds gandarījumu vairs nevaru atļauties. Mans bizness – uzņēmējdarbība sākās tieši šajā brīdī, kad atskārtu, ka jāstrādā tā, lai no tā gūtu arī finansiālu labumu.

Jau pirms pirmā bērniņa dzimšanas radās ideja par izbraukuma radošo darbnīcu rīkošanu svētkos – nelielos ģimenes pasākumos, korporatīvu Ziemassvētku ballēs un pirmskāzu jeb vecmeitu ballītēs. Lai arī pirmie iesildīšanās pasākumi bija jau agrāk, tomēr katrs bērns nāk ar savu svētību, un pirmās lielās darbnīcas ar 400 un 1000 dalībniekiem rīkoju un vadīju laikā, kad tas šķita vissarežģītāk – ar vienu mazu bērniņu mājās un otru nesot zem sirds. Meitiņai šomēnes palika 4 gadi un dēlam (ar divu dienu starpību) svinējām 2 gadu jubileju.

20151014115117-17538.jpg

- Kad un kā sāki savu biznesu?

Vairākus gadus darbojos kā pašnodarbinātā, taču „SIA Elinci” reģistrācijas datums nejauši, bet zīmīgi sakrīt ar mana dēla viena gada jubileju.

- Ko tieši tu radi, ar ko ir saistīts Tavs bizness?

Radu svētkus - DĀVANAS, DARBNĪCAS, DEKORĀCIJAS.

Viss sākās ar DĀVANĀM – jau pusaudžu gados vairs nepratu nopirkt gatavas dāvanas veikalā, gribējās radīt ko personiskāku, ar rokām un no sirds. Šobrīd dekorēju un dāvanām piedāvāju nelielas medus burciņas – korporatīvās dāvanas ar uzņēmuma logo un dāvaniņas – suvenīrus, piemēram, kāzu viesiem. Ar vairākiem atpazīstamiem uzņēmumiem Jūrmalā un Rīgā ir izveidojusies laba sadarbība un pasūtījumi nāk atkal no jauna, cilvēkiem patīk. Man pašai patīk ne tikai tāpēc, ka varu dekorēt, bet arī tāpēc, ka zinu šīs burciņas satura izcelsmi un lielo vērtību. Mans vīrs ir bitenieks, mēs dzīvojam Ķemeru Nacionālā parka teritorijā, turpat, kur strādā mūsu bitītes.

DARBNĪCAS. Tās ir sievišķīgas radošās darbnīcas nelielām grupām (apmēram 12 dalībnieces). Vispopulārākā ir aromātiskā ķermeņa skrubja pagatavošana, izmantojot dabīgas augu un ēteriskās eļļas. Ziemas sezonā tās ir korporatīvu balles, kurās cilvēki labprāt atpūšas un izlaidējas, ļoti vienkāršā veidā radot kādu balles tematikai pieskaņotu aksesuāru vai dāvaniņu, piemēram, tauriņus, matu aksesuārus, oriģinālas apsveikuma kartiņas, dāvanu tūtiņas, eglīšu rotājumus. Dalībnieku skaits līdz šim bijis 200-1000.

Pirms nonācu līdz svētku DEKORĒŠANAI, nebiju sevišķi priecīga par savu daudzpusīgo personību ar tik dažādām interesēm, jo tādiem cilvēkiem kā man, kuriem patīk un sanāk tik dažādas lietas ir grūtāk atrast savu ceļu, izvēlēties profesiju. Tagad zinu, ka dekorēšana IR mana aizraušanās un sirdslieta jau kopš agras bērnības. Atceros, ka pirmās kāzas palīdzēju dekorēt pirms gandrīz divdesmit gadiem. Šo darbu darot es varu ģenerēt idejas, tikties ar mīlestībā starojošiem cilvēkiem, plānot, vadīt komandu, slīpēt senus dēļus, sist nagliņas, spēlēties ar akvareļu krāsām, šūt smalkas mežģīnes, līmēt, griezt, krāsot, iebrist rasā pēc ziediem un mežā lasīt čiekurus – tieši tas, kas man vajadzīgs pilnvērtīgas dzīves izjūtai.

Es sāku ar kāzu aksesuāriem – rotām, mičošanas atribūtiem, ielūgumu izgatavošanu, galda kartēm un tad es sapratu, ka it viss, ko es līdz šim esmu darījusi un daru, kaut kā ir ievirzījies svētku, jo īpaši kāzu tematikā- darbnīcas pirms kāzām, aksesuāri jaunlaulātajiem un dāvanas viesiem – pietrūkst vien pašu svinību vietu vizuālais noformējums. Sākumā pati pieteicos dekorēt kāzas draugiem, lai izmēģinātu, kā man sanāk, nu jau mani cilvēki meklē rokā un aicina paši. Pagājušās vasaras pieredze radījusi manī pārliecību, ka man patīk un ka es to varu, ar individuālu pieeju un pat diezgan lielos apmēros.

20151014115128-17510.jpg

-       Kā Tu tiec ar visu galā un kā plāno savu turpmāko darbību?

Šķiet, ka man pašai vieglāk būtu, ja koncentrētos tikai vienai no jomām, piemēram, tikai dekorētu kāzas, taču šī joma Latvijā ir sezonāla. Uzņēmējdarbībā vajagot mēģināt vienlaikus darboties vairākos virzienos, laikam ejot un pieredzei nākot, izkristalizējas un paliek tas labākais. Un vienmēr ir iespēja pieslēgt savai komandai papildspēkus – jaunus darbiniekus. Mana komanda jau pamazām veidojas.

- Kas ir tas, kas šajā procesā liek virzīties uz priekšu un meklēt arvien jaunas un jaunas idejas?

Ideju, manuprāt, man pat ir jau par daudz, drīzāk man jāmācās apstāties pie jau esošajām un realizēt iesākto. Ja runa ir par konkrētu dekorāciju izveidošanu, tad viennozīmīgi mani iedvesmo mani klienti – jaunie pāri, kuri nu ir saderinājušies un rokās sadevušies vēlas kāpt savas mīlestības kalnā. Viņi vēlas savu dienu padarīt īpaši skaistu un man ir liels prieks un gods būt daļai no visa tā. 

20151014115142-84507.jpg

- Vai Tev ir arī sava mājas lapa, kur aplūkot un iegādāties radītās lietas? Kur par tevi, taviem ražojumiem var uzzināt vairāk?

Manu darbību prezentē Facebook lapa: https://www.facebook.com/elinci.workshop

Kā arī personīgā mājas lapa, kuru pati esmu veidojusi uz berta.me bāzes, ar mana brāļa atbalstu: http://elinci.lv/

20151016083242-48049.jpg

- Kā ir ar reklāmu? Bez reklāmas nav nekā, kur un kā reklamē savu uzņēmumu?

Līdz šim visefektīvākā reklāma ir bijis mans darbs, kuru redzot reālajā vidē, cilvēki mani uzmeklē vai iesaka citiem. Sociālie mēdiji ir galvenais veids kādā reklamējos. Šobrīd top filma par Elinci, kā pirmie to noteikti varēs redzēt Elinci Facebook lapas sekotāji.

- Kā ir ar šādu preču konkurenci? Vai arī tādu esi pamanījusi?

Jo dziļāk es eju, jo vairāk man šķiet, ka tagad jau Latvijā visi to vien tik dara kā dekorē kāzas. Ja tā arī būtu, tad man prieks par to, ka ir arī citi, kuri atraduši šo skaisto nodarbošanos! Mēs esam viena feina un radoša kompānija, kura prot sadarboties. Latvijas cilvēki arvien vairāk piešķir nozīmi savas īpašās dienas noformējumam un kopējai noskaņai, mums ir jābūt pietiekamā daudzumā, lai spētu palīdzēt ikvienam, kurš vēlas skaistus svētkus! Cilvēki izvēles kvalitāti, kas atbilst viņu vērtībām. Elinci noteikti ir kaut kas īpašs, ne visi to sapratīs, bet būs daļa, kuri pamanīs un novērtēs.

20151014115301-11569.jpg

- Kāpēc Tavu uzņēmumu sauc tieši šādi? Kā pie šāda nosaukuma nonāci?

Kaut arī Elinci ir cēlies no mana vārda, tā pilnībā vēl neesmu es pati. Elinci ir tāds manis radīts idealizēts tēls, kuram līdzināties es tad arī tiecos.  Par viņu vairāk var uzzināt mājaslapā.

- Kā kopumā raksturotu to, ko radi tu? Varbūt ir kāds firmas moto?

Jā, es radu pasakainus svētkus. Elinci dzīvo, lai vairotu skaistumu un rada lietas pasakainiem svētkiem ...


20151014115321-34343.jpg

- Cik viegli vai cik grūti ir savienot darbu un biznesu ar ģimeni un ikdienu?

Savienot ģimeni un ikdienas pienākumus ar darbu – privāto biznesu, manuprāt, tā ir skola, kurā jāmācās visu mūžu. Es vienmēr būšu izvēles priekšā, kad būs jāsadala laiks un uzmanība prioritātēs. Kaut kas vienmēr paliks otrajā plānā. Māksla ir izvērtēt un saprast, kas kurā brīdī, dienā, nedēļā, mēnesī un gadā ir svarīgākais un tad attiecīgi rīkoties. Bērni un ģimene man ir prioritāšu virsotnē, tikai pēc tam darbs. Bērniem šajā dzīves posmā es esmu visvairāk vajadzīga, savukārt, darbs ir vajadzīgs man. Jo šis darbs ir mana iespēja realizēt sevi kā personību, mazliet laba gribas dot arī pasaulei, ne tikai pašiem tuvākajiem. Ienākumi no darba palīdz uzlabot sadzīvi un mūsu ģimenes ikdienas gaitas, šis praktiskais apsvērums arī nav mazsvarīgs. Man ir daudz vieglāk darīt lietas, kad esmu apzinājusies iemeslu, jēgu, nozīmi - kāpēc es tam veltu savu laiku un spēkus.

- Kā bērni palīdz Tavā biznesā? Ar idejām? Modeļiem?

Bērni man palīdz būt atbildīgākai, mērķtiecīgākai un prasīgākai, tajā pat laikā viņi man māca būt paļāvīgākai, brīvākai un maigākai. Bērni vispār, manuprāt, ir lielisks Dieva izgudrojums, no kuriem var tik daudz mācīties un iedvesmoties.

Ir dienas, kad mēs strādājam kopā. Reiz bērns kaut ko savā nodabā spēlējas ar lupatiņām un puķītēm, prasu: „ko Tu dari, meitiņ?” un tāda maza piemīlīga balstiņa man atbild: „es dekorēju, mammīt!” Bērniem patīk tas, ko es daru un tas man ir ļoti svarīgi.

- Ko tu ieteiktu citām mammām, kas rada, bet baidās nodot tālāk savus ražojumus un uzsākt savu biznesu?

Mīļās mammas, mācieties no saviem bērniem – viņi lec peļķē, jo tas ir forši,  nedomājot par to, ka iespējams saslapinās kājas. Bērns skaļi dzied sabiedriskajā transportā un viņam nav svarīgi, ko par to teiks tante – galvenais, lai es pats un mana mamma ir priecīga! Bērni lūdz palīdzību, kad tas ir nepieciešams un pat tad, kad, iespējams, varētu tikt arī paši galā. Bērns uzticas tētim un ļauj viņam nest savu smago skolas somu. Bērni ar starojošām acīm nes mums un rāda savus roku darbiņus, ne tikai tāpēc, ka viņiem tie patiešām patīk, bet arī tāpēc, ka viņiem ir svarīgi dot, lai redzētu mūs priecīgas. Dalieties arī Jūs ar tām labajām lietām, kas Jums ir!

JAUNS projekts: MAMMU bizness! Gaidām uzņēmīgo māmiņu pieteikumus!


20141202111131-14474.jpg