Mājokļa iegāde jeb īre ar izpirkuma tiesībām: kāda ir jūsu pieredze?

Mājokļa iegāde jeb īre ar izpirkuma tiesībām: kāda ir jūsu pieredze?

31. Jan 2017, 16:43 Katrina26 Katrina26

Sveikas, dārgās un atsaucīgās māmiņas!

Pēdējā laikā man kļuvis aktuāls jautājums par mājokļa iegādi un izdomāju, ka varbūt te man veiksies tikt pie labiem padomiem vai lielākas skaidrības. Jo jūs, māmiņas, taču esat zinošas un atsaucīgas dažādās jomās. :)

Lieta ir tāda, ka nu jau 4 gadus ar otro pusīti īrējam dzīvokli. Dzīvokļa saimnieks vienmēr bijis atsaucīgs un pretimnākošs, tā kā ar to mums problēmu nav bijis un nav arī tagad. 

Bet tā kā pirms 1,9 mēnešiem mūsu ģimenē ienāca dēliņš, tad divu istabu dzīvoklī kļuvis par šauru, un arī pašreizējā dzīvokļa saimnieks dzīvokli vairs nevar ilgstoši izīrēt, tad nu sanācis tā, ka diezgan steidzami jāmeklē jauns mājoklis.

Hipotekāro kredītu bankā šobrīd nevaram paņemt, jo es pati atgriezos darbā tikai pirms mēneša, bet mīļotais nepelna uz papīra tik daudz, cik vajag uz 3 cilvēkiem, lai nokārtotu kredītu. Un tieši nesen sāka strādāt jaunā darbavietā.

Tad nu man ienāca prātā doma par dzīvokļa īri ar izpirkuma tiesībām. Varētu atrast apmierinošu dzīvokli un īrēt to tik ilgi, kamēr iekrāsim vajadzīgo naudiņu pirmajai iemaksai un kamēr es būšu nostrādājusi pietiekoši ilgu laiku, lai vēlreiz varam pretendēt uz kredītu.

Sakiet, lūdzu, vai kāda kaut ko par to var pastāstīt sīkāk? Varbūt kādai no jums jau ir pieredze ar šo lietu? Vai vispār bankas to vēl praktizē? Un kur es varu iegūt sīkāku informāciju? Pie kā man jāinteresējas?

Paldies!

31. Jan 2017, 17:05 laurlapa

Ārpus Rīgas šāds variants tiek piedāvāts.
Īpašnieks gan grib visu naudu dabūt pēc iespējas ātrāk, tāpēc ir lielas ikmēneša maksājuma summas.
Bet, ja strādā nelegāli, krāpj valsti un saņem lielas summas aploksnē, tad tāds variants šķistu loģisks. Ja visi ienākumi ir legāli, oficiāli, nodokļi nomaksāti un pašam sirdsapziņa (un kredītvēsture) tīra, tad DAUDZ drošāk un, iespējams, izdevīgāk ir iet uz banku.

31. Jan 2017, 16:59

Ieteiktu aiziet pie kāda jurista kam uzticaties!
Ko nozīmē īre ar izpirkuma tiesībām? Pēc būtības tas ir kredīts - šajā gadījumā dzīvokļa īpašnieks jums pārdod savu dzīvokli un ir kredītdevējs. Cik saprotu, ka tad īpašuma tiesības uz jauno īpašnieku (jums) pāriet pēc noteikta maksājumu skaita vai summas.
Nezinu, vai bankas kaut ko tādu vispār dara. Zinu, ka ir privātpersonas, kas tā dara. Parasti gan tad ikmēneša maksājums ir gana liels (sākot no 1500 EUR). Citādi jau tas nebūtu izdevīgi.

laurlapa laurlapa 31. Jan 2017, 16:58

Lielākoties tas, kas pārdot dzīvokli viņam vajag naudu uzreiz, nevis gaidīt vairākus gadus,kad izpirks. Ja jums nav nauda, tas nevienam neinteresē un atradīsies kam būs nauda un kam arī kredītu dos, tam arì pārdos. Nereāli. Visi tā gribētu. Pati ar to esmu saskārusies-pat ieliku sludinājumu, ka pērku ar izpirkuma tiesībām, bet neviens pat nezvanīja. Kad zvanīju es, tad neviens pat nepiekrita tādai domai, un ātri vien atradās cits pircējs ar tūlītēju naudu. Bet varbūt kādam ar to ir cita pieredze! Varbūt kaut kur ārpus Rīgas tas ir iespējams, bet jāskatās, lai tādam pirkumam līdzi nenāk kaut kādi apgrūtinājumi.

31. Jan 2017, 16:57

Mums līdzīga situācija, bet , manuprāt, ļoti reti tiek piedāvāti šādi varianti. Neesmu manījusi. Saimniekiem izdevīgāk izīrēt dzīvokli un no mums krietni uzpelnīties😥