Mājdzīvnieks bērnam iemāca rūpes un empātiju

24. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

4.oktobrī tiks atzīmēta Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības diena. Šos svētkus gaidot, norisinās draudzīgas balsošanas sacensības, kuru mērķis ir noskaidrot, kādi cilvēki Latvijā ir vairāk – kaķu vai suņu mīļotāji –, taču galvenais šo sacensību mērķis ir iestāties par dzīvnieku labturību.

Dzīvnieku patversmes “Labās mājas” vadītāja Astrīda Kārkliņa teic, ka ģimenes, kurās aug mazi bērni, vecāki vēlas sirsnību un emocionalitāti, kuru dzīvnieks atdod cilvēkam, veidot jau no mazotnes, tā palīdzot bērnam izjust un sākt domāt par fantastiskajām attiecībām, ko dod līdzāspastāvēšana ar suni vai kaķi. 

Ar dzīvnieku palīdzību mācāmies sirsnību un atbildību, taču, kā uzsver patversmes vadītāja, jāņem vērā sugu atšķirības - suns ir bara dzīvnieks, bet kaķis ir introverts individuālists. “Esam novērojuši, ka gadās ģimenes, kuras, atnākot uz patversmi, vēl nevar izkalkulēt visas rūpes un savu laiku, tāpēc, mūsuprāt, patversme ir īstā vieta, uz kuru atnākt aprunāties un būt kontaktā ar dzīvnieku jau pirms lēmumu pieņemšanas, jo varbūt kādai ģimenei pietiek ar to, ka atnāk uz patversmi vienkārši paglaudīt kaķēnus,” stāsta patversmes vadītāja.

Patversmē novērots, ka vecāki gribētu, lai bērni aug kopā ar dzīvniekiem, tā mācoties empātiju un sajūtu, kā ir, kad ne tikai izjūti labestību un labās sajūtas no dzīvnieka, bet arī mācies atbildību par kādu dzīvu būtni no paša dzīves sākuma. Mājdzīvnieki ir labs pamats veidot šādas empātiskas izjūtas.

"Dzīvojot kopā ar suni vai kaķi, iemācām bērnam īpašības, kas būs noderīgas dzīvē un kas viņu veido par krietnu cilvēku," norāda Dzīvnieku patversmes “Labās mājas” vadītāja Astrīda Kārkliņa.

Nobalso, kurš esi tu, – suņa vai kaķa cilvēks?

www.sunsvaikakis.lv