Piedāvāju divas interesantas, neparastas maizes receptes. Pamata recepte ir ķīniešu tvaika maizītes. Un tā kā pamata recepte man ļoti iepatikās, tad nolēmu atkal pagatavot ko neparastu. Ķīniešu maizītes tiek gatavotas uz ūdens bāzes,bet es pagatavoju vienu uz ķirbja un otru uz ābolu bāzes.
Lūk,klasiskā recepte:
Sastāvdaļas-klasiska recepte :
1/2 tēj.k šķīstošais raugs
150ml ūdens
250g milti
šķipsniņa sāls un cukurs
Un izmaiņas ieviesu ūdeni nomainīju uz vārītu ķirbju biezeni un uz vārītu ābolu biezeni.Gala rezultātā ir trīs izcilas maizes receptes.
Sākšu ar ābolu recepti:
Pagatavošana:
Raugu beram bļodā,pievienojam 150ml vārītu ābolu biezeni,kas izlaists caur sietiņu,lai būtu viendabīgs. Pievienojam sāli,cukuru.Uzsijājam
miltus.
Mīcam mīklu līdz tā ir viendabīga,gluda.Mīkla sanāk līdzīga kā pelmeņu mīkla,tikai daudz stingrāka.Kārtīgi izmīcītu mīklu liekam traukā vai maisiņā,ko sasienam.Ļaujam 30 minūtēm rūgt,tad atkal kārtīgi izmīcam.
Liekam raudzēties tālāk vēl uz stundu vai līdz mīkla dubultojas apjomā.
No uzrūgušās mīklas veidojam maizītes,lai tās būtu skaistas,gludas mīcam uz vidu no visiem
sāniem,tad rokās vēl apviļājam,lai šuve paslēpjās.
Liekam uz dēlīša ar šuvi uz leju. Apsedzam ar pārtikas plēvi vai ieliekam maisiņā. Raudzējam 30 minūtes. Sagatavojam lielu katlu uz kura vēlams uzlikt metāla restīti, var arī koka dēlīti vai karstumizturīgu šķīvi.
Katlā uzvāram ūdeni,uzliekam restīti tā lai tā neatsniedz ūdeni.Uz restītes liekam cepamo papīru.Uzrūgušās maizītes liekam virsū.
(Protams,ir cilvēki mūsdienās, kam ir tvaika katli, bet re,ka var arī šādi uz tvaika gatavot un bez īpaša katla.)
Apsedzam ar bļodu vāka vietā.
Vāram tā, lai ūdens katlā burbuļojas. Maizītes pēc 13 minūtēm bija gatavas. Restīti ar maizītēm noņeam no katla, bet bļoda vēl lai paliek, lai nedaudz padziest maizītes. Pēc 10 minūtēm jau varam pasniegt.
Maizītes ir ar spīdīgu garoziņu un ļoti mīkstu vidu.
Šādas maizītes pasniedzam ar asu vai saldu ēdienu ,ar tādu, kam ir izteikta, uzkrītoša garša. Piemēram asa zupa,vai salds
ķīsēlis, ievārījums.
Tā kā iepatikās klasiskās maizīte ne vien garšas ziņā,bet arī pagatavošanas, tad arī radās ideja, ka var gatavot gan ar āboliem, gan ar ķirbjiem un ne tikai.
Ja daudzi ēdieni ir vienlīdz gardi kā tikko gatavoti tā arī otrā dienā, tad šeit gan droši saku, ka tikko pagatavotas maizītes ir izcilas un nesalīdzināmas ar pastāvējušām.
Un lūk,būs ķirbja maizītes. gatavoju divas mīklas porcijas,viena klasiska uz ūdens bāzes,bet otra uz ķirbja biezeņa. Izveidoju šādas divkrāsainas maizītes.
Pagatavošana tieši tāda pati. Uz restes,uz tvaika un gatavs.
Skaisti.
Un,lūk,gatavas.
Šīs es pasniedzu ar asu ungāru gulašu.
Maizi cepu daudz un dažādu,līdz ar to patīk vienmēr atklāt ko jaunu. Garoziņu var dabūt jebkurai maizei,ja cepeškrāsns apakšā ieliek ūdens trauku.Veidojas tvaiki cepoties un maizei paliek kraukšķīga garoziņa.😉