LU Botāniskais dārzs

LU Botāniskais dārzs

03. Aug 2020, 12:40 Klintasmamma Klintasmamma

Svētdiena bija līdz pusei "nobumbulēta", kad prātā iešāvās ideja, ka var taču ātri aizskriet līdz LU Botāniskajam dārzam, lai mazākā (1 gadu jauna) ratos braucēja priecājas par augiem (atzīšos, ka 1gadnieces iepriecināšana šobrīd itin nemaz nav pūles prasoša, jo viņai pietiktu arī ar baltu lapu vai čaukstošu maisiņu laimei), bet 4+gadniece "izskraidās", papriecājas par taureņiem, iemācās ko jaunu un nav visu dienu pa mājām vien nodzīvojusies.

Sākumā dodamies pie lielās meitenes, kas pazaudējusi savu kurpi, cenšoties to pacelt, taču gluži kā padsmit reizes pirms tam, arī šoreiz meita secina, ka viņa tomēr nav pietiekoši stipra. Mazā māsa gan izskatījās noskaņojusies kāpienam laukā no ratiem, lai izmēģinātu kurpes celšanas rotaļu, taču tad viņas domas sagūstīja garām lidojošs Kāpostu baltenis, liekot aizmirst par rosību ap milzu kurpi.

Tad dodamies uz Palmu māju, kur iekšā gan lieli, gan mazi apbrīno dažādos, mūsu klimatā neierastos augus, uz brīdi nokļūstot tropos.

Šeit viss vienmēr ir sakopts, ērts arī mazajiem braucējiem ratos un skatienu piesaistošs. Šodien gan daļa no telpas bija norobežota, jo čiekuru gatavošanās laikā atrašanās zem araukārijas var apdraudēt apmeklētāju dzīvību.

Iemācījušies jaunu nosaukumu, jo līdz šim izlīdzējāmies ar palma liela/maza/spuraina, dodamies pie zivīm lielajā akvārijā pie labierīcībām un arī koši sarkanajām ūdens iemītniecēm pie ūdensrozēm.

Īpašu uzmanību no abām meitenēm izpelnās lielās lapas ar uzlocītajām malām, kas  raksturīgas Karaliskajai Viktorijai, taču uz vietas neatradu nosaukumu, lai pārliecinātos, vai meitai netīšām neesmu samelojusi.

Es gan domāju, ka neuzmanīgi būšu skatījusies, jo norāžu ar nosaukumiem te netrūkst. Ļoti patīkami, ka daudziem augiem norādīts ne tikai nosaukums, bet arī pievienots neliels apraksts.  

Ārā trodamas norādes par to, kur kas atrodas, tāpēc orientēties ir viegli un to var droši ļaut darīt arī bērniem.

Sekojot norādēm dodamies pie tauriņiem, kur seko pirmā un arī vienīgā vilšanās, jo redzam tikai 1 košu putniņu un 5-6 tauriņus, kas sēž uz šķīvīšiem vai lapām.

Apkārt neviens nelido un nav skaidrs, vai tas saistīts ar to, ka esam te pēcpusdienā, vai vasaru, vai varbūt taureņu te vairāk vispār nav, nezinu.

Lielā meita dodas vērot 2 lielās zivis, bet mazā, šķiet, priecājas par augiem visapkārt, nemaz nenojaušot, ka es tik ļoti vēlējos, lai viņa sajūt to skaisto burvību, kad pavisam netālu garām lido kāds zils vai krāsains tauriņš. Dodamies laukā, neaizmirstot aplūkot skaisto dāliju lauku, kur līdzās glītajiem augiem ir arī informatīva plāksne par dažādajiem dāliju ziediem.

Tad aizskrienam līdz dīķim, kur apkārt ir izveidotiērti pastaigu celiņi, papriecājamies par krāsainajām ūdensrozēm un dodamies tālāk. 

Iepazīstamies ar ārstniecības augiem, indīgajiem augiem, uzzinām par dažādo augu iedalījumu, atklājot, ka meitām nemaz nevajag tauriņus, lai būtu interesanti:) 

Visur bez grūtībām tiekam garām arī ar ratiem, kas itin bieži ierobežo pastaigu maršrutus, secinot, ka nu jau teju 2h esam dzīvojušies starp augiem, tāpēc dodamies mājās. Patīkams pārsteigums ir saldējuma stends, kur piedzīvojuma beigās (vai arī sākumā) iegādāties kādu gardu saldējumu (bija 5-6 veidi, šokolādes, plombīra, sorbets, valriekstu un auzu, pārējos neatceros, taču izvēle ir un saldējums ļoti garšīgs!)

Papildus iespējas: ir vairākas piknika vietas, kā arī iespējama telpu noma.

Ir velosipēdu novietne tieši blakus saldējuma stendam un pretī biļešu kasei.

Līdzās ieejai LU Botāniskā dārza teritorijā ir arī veikals, kur iegādāties dārza lietas vai kādu stādu. Svētdienā tas gan bija ciet, tāpēc iekšā netikām un bilde netapa.


Ieteicamais apmeklētāju vecums: 0+ 

 

Darba laiks: iesaku sekot līdzi https://www.botanika.lu.lv/darba-laiks-cenas/darba-laiks-bilesu-cenas/  atkarībā no mēneša, taču augustā LU Botāniskais dārzs katru dienu strādā 10.00-21.00.

Biļešu cenas: Bērniem līdz 6 (iesk.) gadiem nav jāmaksā, vecumā no 7-17 ieejas biļetes ir 2.90 EUR, bet pieaugušajiem biļetes cena ir 4.90 EUR, taču tad, ja plānojat tur doties septembrī vai vēlāk, biļešu cena būs mazāka (skat.iepriekš norādīto saiti). 

Adrese: Kandavas ielā 2, Rīgā.