Līva Spurava: Pirmajām attiecībām ar mammu ir milzīga loma ikviena cilvēka dzīvē

Līva Spurava: Pirmajām attiecībām ar mammu ir milzīga loma ikviena cilvēka dzīvē

30. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Blogere un geštaltterapijas praktiķe Līva Spurava mudina sievietes paraudzīties uz sevi no malas, lai labāk saprastu, kas notiek iekšienē un veidotu dialogu ar sevi.

Līva ir divu bērnu māmiņa. Viņa atklāj, ka šobrīd kā mamma jūtas labi, taču ir reizes, kad viņa iekrīt milzīgā vainas sajūtā par to, ka nav gana laba mamma, jo nav varējusi bērniem dot visu, lai viņiem nekā netrūktu. “Protams, tas saistīts arī ar manu bērnības pieredzi, ne tikai ar šodienu. Tā ir tēma, kas man ir bijusi sāpīga ļoti ilgu laiku un tāda ir joprojām, taču es mācos ar to sadzīvot un saprast, kas ir par mani, manu bērnības pieredzi, kā arī attiecībām tagad ar maniem bērniem,” stāsta Līva. 

Viņa atklāj, ka sākotnēji sev bija uzstādījusi ļoti augstu latiņu, uzskatot, ka viņas bērnam vienmēr ir jābūt laimīgiem, viņai jāprot uzminēt visas bērna vajadzības, tās apmierināt un būt vienmēr klāt. Šī iemesla dēļ viņa arī sevi daudz bremzējusi profesionāli, taču ar laiku sapratusi, ka bērnam nebūt nebija vajadzīgs, lai mamma viņam būtu vienmēr klāt. Līva Spurava: “”Laimīga mamma” ir tēma, pie kuras es nonācu pēc tam, kad jau biju sevi izspiedusi kā citronu, lai tikai būtu perfekta mamma, secinot, ka tad, ja es būšu neapmierināta un nelaimīga, arī manam bērniņam tas nenāks par labu.” Tādējādi Līva secinājusi, ka dara krietni par daudz, par sevi nemaz neaizdomājoties. Tāpēc viņa lēnām sākusi samazināt ekspektācijas pret sevi, vairāk domājot par savu labsajūtu un to, ko vēlētos darīt pati, nonākot līdz tam, ka arī vairāk laika vēlas pavadīt kopā ar bērnu. Šī iemesla dēļ Līva atgādina, ka "laimīga mamma" ir laimīgs bērns un laimīgi arī visi apkārtējie.

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT

Līva teic, ka vērtīgākais, ko varam darīt savā labā, ir palūkoties uz sevi no ārpasaules, lai redzētu, kas notiek iekšā, kā attiecos pret sevi un kādi ir mani iekšējie dialogi, jo uzlikts mākslīgs smaids var palīdzēt tikai neilgu brīdi, pēc kura jutīsies tikpat slikti, cik slikti juties iepriekš.

Pirmajām attiecībā ir milzīga loma cilvēka dzīvē

Līva atgādina, ka pirmajām attiecībām ar mammu ir milzīga loma ikviena cilvēka turpmākajā dzīvē. “Mana bērnība, manuprāt, bijusi tāda pati kā ļoti daudziem bērniem. Es pat varu teikt, ka esmu bijis ļoti laimīgs bērns, taču neizslēdzu to, ka ir bijušas situācijas un pieredzes, kas noteikti ļoti spēcīgi mani ietekmē šobrīd,” uzskata Līva, piebilstot, ka ikdienu dzīvojam, nepamanot, ka ik pa laikam rīkojamies nevis no pieaugušā pozīcijas, bet gan no savā iekšēji esošā ievainotā bērna. Viņa skaidro, ka katrs, protams, piedzimstam ar savu temperamentu, kā arī pastāv dažādi citi apstākļi, taču bērnības pieredzei ir milzīga loma tajā, kā dzīvojam šodien. “To zinot, es ļoti iespringu ar pirmo bērniņu, taču, kad piedzima otrā meitiņa, viss kļuva daudz vienkāršāk un vieglāk,” atceras Līva.

Viņa uzsver, ka ļoti svarīga ir pieredze, tāpēc audzinot bērnu, kurš visu redz tikai baltu un pūkainu, kuram nekad nav bijis iemesla raudāt un kurš visu laiku ir bijis ucināts, patiesībā tiek traumēts. “Mēs nemācam viņam pielāgoties realitātei, jo tad, kad viņš izies no šīs baltās, pūkainās vides, viņam nāksies saskarties ar reālo pasauli, kas būs grūti,” brīdina Līva Spurava.

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT