Lielupes palienes pļavas

Lielupes palienes pļavas

12. Jul 2020, 08:40 Cielavinna Cielavinna

Vēl viena burvīga vieta Jelgavā ir Lielupes palienes pļavas, kas atrodas pašas Lielupes krastā. Vieta ir ļoti skaista un ainaviska, kuru var baudīt un baudīt, vieta kur var atslēgties no ikdienas steigas un pilsētas vides.

Visskaistākais šai salā ir tas, ka tur mīt vairāk kā 70 savvaļas zirgi, kurus mēs nesastapām, jo tie bija pašā tālākajā pļavas nostūrī. Savvaļas dzīvniekus ir interesanti vērot, jo tie ir dabiskā vidē nevis kā zoodārzā iežogoti un staigā no viena stūra uz otru.

Vēl viens svarīgs fakts par šīm pļavām ir tāds, ka
 pļavām piešķirts Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo dabas teritoriju statuss – Natura 2000, jo pļavās sastopama nozīmīga augu un putnu daudzveidība.

Teritorija ir piemērota mierīgām pastaigām un dabas bagātību iepazīšanai vai arī dodoties pļavās vides gida pavadībā, kurš zina visu par zirgiem, augiem un citām dabas vērtībām. Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām pieejami speciāli pļavā braucami invalīdu ratiņi.

Mēs gidu neizmantojām, jo bijām domājuši ka šīs pļavas būs kas līdzīgs Engures ezera dabas parkam, kurās arī ganās savvaļas zirgi, bet nekā. Jebkurā gadījumā nenoskumām, ka neredzējām zirgus, vismaz uzkāpām tur esošajā skatu tornī.

Koka skatu tornis 19,2 metrus augsts ar labiekārtotu piknika vietu, kas izveidots 2018. gada vasarā savvaļas zirgu, putnu, divu upju un pilsētas panorāmas vērošanai.  Līdz augšējam skatu laukumam ved koka kāpnes. Torņa pirmajā līmenī var iekļūt arī cilvēki ar kustību traucējumiem.

No skatu torņa paveras burvīgs skats uz Lielupi un pļavām. 

No skatu torņa sākas 3,2 km gara Veselības taka Pils salas ziemeļu virzienā, kas piemērota pastaigām, nūjošanai un velobraukšanai. Uzturēšanās Veselības takā aizliegta putnu ligzdošanas laikā no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam, kad iespēja vērot savvaļas zirgus un putnus ir tikai no skatu torņa.

Pļavas var viegli atrast, ar waze palīdzību. Automašīnu var nolikt pie Jelgavas pils.

Ja arī Jums patīk savvaļas zirgi iesaku doties uz turieni un cerēt uz veiksmi, ka zirgi būs tuvāk tornim.