Lasītāju žūrija - vai piedalies?

Lasītāju žūrija - vai piedalies?

30. Oct 2020, 20:47 sandux sandux

Es jau kopš bērnības esmu bijusi "baigā" lasītāja. Tikko pierakstījos bibliotēkā, tā biju bieža viešņa. Un, jāatzīst, daudz citu aktivitāšu jau nebija - internets vēl nebija izgudrots, kaimiņbērnu, tā kā augu privātmājā, arī nebija. Un tā es "apriju" grāmatas. Protams, lasīšana man nāca par labu:)

Tāpēc nekad nebūtu ticējusi, ja kāds apgalvotu, ka gadiem neizlasīšu ne grāmatas. Kā?! Es?! Bet tāds brīdis, piedzimstot bērniem, pienāca. Vairs negāju uz bibliotēku, abonētie "Mans Mazais" žurnāli neatvērti krājās kaudzītē.

Pirms gada kolēģe iedeva izlasīt sevis sarakstīto grāmatu, bet man palika kauns, ka neprotos laikus, un es viņai to atdevu nelasījusi.

Vienīgais, ko šad tad paņēmām no bibliotēkas, bija grāmatas mazajam bērnam vakara pirmsmiedziņa lasīšanai.

Šogad sapratu, ka lasīt motivēs piedalīšanās Lasītāju žūrijā - akcijā, kuru ik gadu rīko bibliotēkās. 

Mēs pat varam piedalīties vairākās vecuma grupās: 5+, 11+ un vecāku žūrijā. Bibliotekāre bija laimīga piereģistrēt mazo bērnu, ko citādi noteikti vēl atsevišķi nereģistrētu, jo visas grāmatas varu paņemt arī tikai sev.

Kā viss notiek? Ir jāizlasa noteiktās grāmatas (saraksts zemāk) un pēc tam, ierakstot īpašu bibliotēkas kodu, jāsarindo pirmās trīs vietas. Viss ir vienkārši. Tikai nav vienkārši šīs grāmatas "nomedīt":) Speciāli šim nolūkam piereģistrējos Rīgas Centrālās bibliotēkas sistēmā, lai varētu rezervēt vēlamās grāmatas. Piemēram, "Aizliegtā pianīna" rindā biju vienpadsmitā! Droši vien gaidītu joprojām, bet atteicos, jo ar grāmatu padalījās kolēģe.

Starp citu, ar grāmatu rezervēšanu ir jāuzmanās. Izrādās, vienu reizi neesmu izvēlējusies pareizo bibliotēku. Pārdaugavas vietā biju izvēlējusies bibliotēku "Rīgas Modēs". Tīrā veiksme, ka ne pavisam otrā pilsētas galā:D

Pašlaik esmu gandrīz tikusi galā ar vecāku žūrijas grāmatām un pabeigusi 5+ kategoriju:)

Mans šīs akcijas ieguvums ir arī tas, ka kopā ar bērnu iepazīstamies ar citādi nelasītām grāmatām. It kā vienam vecumam paredzētas, bet tik dažādas! Gan ar smaržojamu zemeni (paberzē un smaržo kā Avon katalogā), gan ar vārdu kalambūriem, gan ar nesaprotamu dzeju...

Un vēl - man ir, ko pārspriest ar kolēģēm un par ko domāt:)

Vai jūs piedalāties?