Lasītājas jautājums: vai kontracepcijas tabletes veicina svara pieaugumu?

Lasītājas jautājums: vai kontracepcijas tabletes veicina svara pieaugumu?

20. Apr 2013, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

„Pirms vairākām nedēļām lietoju avārijas kontracepcijas tabletes. Esmu pieņēmusies svarā par 4 kilogramiem un tas joprojām turpina augt. Stāvoklī neesmu. Vai svara pieaugumu veicinājušas tabletes? Kā man rīkoties?” Uz jautājumu atbild ginekoloģe Sandra Tamane no klīnikas "Medeora".

Ginekoloģe atklāj, ka aizdomas par to, ka svara pieaugumu veicinājušas avārijas kontracepcijas tabletes, ir pirmais, ko sievietes šādā situācijā iedomājas. Tomēr visticamāk, ka iemesli jāmeklē citur!

„Tā kā šie medikamenti no organisma izdalās samērā ātri, arī to iedarbības efekts ir neilgs, līdz ar to, ļoti neticama ir iespēja, ka tie varētu ietekmēt svara pieaugumu.

Arī pētījumos līdz šim nav pierādīts fakts, ka hormonālo tablešu ietekmē palielinātos svars.

Runājot par praksi, man gan ir nācies sastapties ar atsevišķiem gadījumiem, kad hormonālās kontracepcijas tabletes veicinājušas liekā svara veidošanos, tomēr kas tāds atgadās ļoti reti,” stāsta Sandra Tamane.

Vispirms šajā situācijā ginekoloģe iesaka pārdomāt savu diētu un arī citus iespējamos iemesls, kādēļ novērojams svara pieaugums.

„Varbūt, ka šobrīd apvienojumā ar pavasara nogurumu, sieviete piedzīvo lielu slodzi vai arī kādas nervu sistēmas problēmas, kas bieži vien rosina apetīti. Arī tas varētu būt viens no cēloņiem!

Noteikti iesaku arī apmeklēt konsultāciju pie dietologa un endokrinologa, un tikai kā pēdējo iespēju svara pieaugumam izskatīt lietotās avārijas kontracepcijas tabletes,” tā Sandra Tamane.  

Sieviešu Klubs

Kāda ir tava pieredze - vai tev hormonālo tablešu dēļ kādreiz ir palielinājies svars? 

Te atsauce uz vienu pētījumu http://bluelivingideas.com/2010/04/12/birth-control-pill-threatens-fish-reproduction/

Bet zinu, ka pie amerikas krastiem šo problēmu pēta jau pasen.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 20. Apr 2013, 15:24

par zivīm gan nezināju! interesants fakts

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 20. Apr 2013, 15:23

kad man ārste izrakstīja OK, nosvēra, lai redzētu vai nav izmaiņu. Bet man kaut kā "neaizgāja" tabletes dēļ citiem apsvērumiem - garastāvokļa maiņas, aizmirstu iedzert utml

lauvinja lauvinja 20. Apr 2013, 11:18

Jā, esmu ar šo saskārusies. Trīs mēnešos apmēram + 7 kg. Arī manā gadījumā pie svara pieauguma tika vainota nepareiza ēšana un mazkustīgs dzīvesveids. Mana ievērotā diēta speciālista uzraudzībā īsti rezultātus nedeva (sakrita šie periodi) un šis otrs speciālists izteica pieņēmumu, ka tas var būt dēļ ok. Pluss es visu laiku jutos nežēlīgi izsalkusi, jo šķita, ka vēderā vilki dejas rīko.

Rezultātā abas ar ginekoloģi izrunājāmies, un viņa negribīgi bet beigās atklāja, ka mēdz būt gadījumi, kad ok tabletes ietekmē arī to hormonālo daļu organismā, kas atbild par ēst gribēšanu un sāta sajūtu, jo lai vai kā, tā ir iejaukšanās kopējā (!) hormonālajā sistēmā.

Tas ko es gribētu sadzirdēt no ārstiem pasakām pacientēm pirms ok izrakstīšanas, ka tā ir iejaukšakās kopējā (!!!) hormonālajā sistēmā un nebūs tā, ka ietekme būs tikai tur, kur mēs to vēlamies redzēt. Tāpat organisma atbildes reakcija būs individuāla.

Piem. ASV jau vairākus gadus strādā pie pētījuma par ok lietošanas atstātajām sekām uz nākamajām paaudzēm un viens no virzieniem saka, ka ļoti iespējams (lai pierādītu jāturpina pētījumi plašākos apmēros) plaši izplatītā PCO problēma šīs paaudzes sievietēm ir cieši saistīta ar ok lietošanu iepriekšējā paaudzē.

Toties jau šobrīd pilnīgi skaidrs ir tas, ka plaša ok lietošana tiešā veidā ietekmē apkārtējo vidi un visvairāk zivis, jo to ko organisms neizmanto, mēs caur kanalizāciju nogādājam ūdenī (pēc attīrīšanas), kā rezultātā ir vairāki apgabali jau šobrīd, kur tiek ūdenstiplnēs iepludināti notekūdeņi, kur zivtiņām vairs nav pēcnācēju, jo kontracepcija darbojas.

Jāatceras gan, ka kā visām lietām, arī ir ok ir ne tikai mīnusi, bet arī savi plusi un tāpēc ir rūpīgi jāizvēlas, kas mums der un kas ne. Katrs gadījums ir individuāls.