Lai arī tavā galdā šogad 9 Ziemassvētku ēdieni!

Lai arī tavā galdā šogad 9 Ziemassvētku ēdieni!

22. Dec 2016, 00:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko ēdam ziemā? To, kas rudenī sarūpēts! Senajiem latviešiem ziemas saulgrieži bija zemkopju ieražu svētki, kuri saistījās ar gaismas atgriešanos un ražas novākšanas visu lielo darbu padarīšanas svētkiem. Tāpēc uz galda lika visu, kas izaudzēts un sabērts klētīs. Ja šobrīd šos svētkus vairāk saistām ar klusuma un miera svētīšanu, senlatviešiem tas bija līksmības pilns laiks. Kādi tad ir latviešu tradicionālie Ziemassvētku ēdieni? To šodien uzzināsim!

Uz Ziemassvētku mielasta galda jābūt šādiem deviņiem ēdieniem:

* zirņiem un pupām, lai nebūtu jāraud;

* pīrāgiem, lai mūs vienmēr sagaida jauni pārsteigumi;

* bietēm un burkāniem, lai turētos veselība;

* piparkūkām, lai netrūkst mīlestības;

* apaļas formas mīklas cepumiem, lai mums apkārt būtu daudz saules;

* štovēti kāposti, lai pietiktu spēka;

* putnu gaļa, lai gūtu labus panākumus;

* zivis, lai vienmēr nauda turētos maciņos un

* cūkgaļa, lai neaptrūktos laime.

Kādiem jābūt zirņiem? Pelēkiem! Bet pīrāgiem, protams, ar speķi! Jāatceras arī zivtiņu zvīņas likt maciņā, lai nākamajā gadā neaptrūktos nauda. Savukārt burkānus pienāktos nevis grauzt svaigus, bet gan tos sautēt. Toties no vistas vai gaiļa jāgatavo cepetis.

Latviešu nacionālais lepnums un gardums Ziemassvētkos ir pelēkie zirņi. Daudzas tautas mūsdienās pelēkos zirņus vairs nepazīst vai, pareizāk sakot, ir aizmirsušas par tiem. Tā kā nav pieprasījuma, tad aiz Latvijas robežām veikalos vairs nepārdod pelēkos zirņus. Tomēr Latvijā jebkurā veikalā – gan pilsētas lielveikalā, gan mazā lauku bodītē - var atrast pelēkos zirņus.

Latviešu nacionālais ēdiens Ziemassvētkos noteikti ir pelēkie zirņi, par kuriem citas tautas mūs var apskaust.
Kāpēc tas tā, var tikai minēt, bet viens no iemesliem varētu būt fakts, ka zirņi vienmēr ir skaitījušies nabagu un vienkāršo ļaužu ēdiens, un, augot labklājības un urbanizācijas līmenim, zirņu mērcēšana un ilgā vārīšana kļuvusi apgrūtinoša. Bet varbūt iemesls ir cits – popularitāti ieguvuši citi zirņu pārstrādes veidi.

Ja visā pārējā pasaulē pelēkie zirņi ir aizmirsti, tad par Latviju to teikt nevar. Mums Ziemassvētki nav iedomājami bez pelēkajiem zirņiem, vienalga, cik ēdienu būs uz svētku galda, viens no tiem noteikti būs pelēkie zirņi, kuri katram jāapēd sauja. Noteikti jāatceras, ka svētku vakarā uz galda nedrīkst atstāt ne zirni, lai nākamajā gadā nebūtu liela raudāšana. Pelēkie zirņi ar speķi ir mūsu nacionālais ēdiens pat tad, ja to ēdam tikai vienreiz gadā, uz Ziemassvētkiem.

Gardus svētkus vēlot,

Māmiņu Klubs