Kuros produktos slēpjas kalcijs?

Kuros produktos slēpjas kalcijs?

29. Mar 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kur meklēt kalciju, ja bērnam negaršo piena produkti? Izrādās, kalcijs atrodams arī zaļajos dārzeņos, riekstos un zivīs.

Tu noteikti zini, ka viens no kalcija avotiem ir piena produkti – piens, jogurts, siers, biezpiens utt. Tiesa, tas nebūt nav vienīgais veids, kā uzņemt kalciju dabīgā veidā, tādējādi stiprinot savus kaulus, zobus un matus!

Nav noslēpums, ka kalcijs ir vitāli svarīgs kauliem, tomēr tā nebūt nav vienīgā funkcija, kuru organismā pilda kalcijs. Tas palīdz arī uzturēt veselus asinsvadus un regulēt asinsspiedienu. Pieaugušajam diennaktī vajadzētu uzņem 1000 miligramus kalcija. Tā ir aptuveni viena glāze piena, biezāka siera šķēle vai glāze jogurta, taču jāatzīst, ka  ne mēs visi kalciju saturošus produktus iekļaujam savā uzturā pietiekamā daudzumā. Piedevām, liela nozīme ir arī D vitamīnam, jo bez tā kalcijs netiek absorbēts. 

Ar kādiem produktiem vēl, neskaitot piena produktus, uzņemt kalciju?

Žāvētas vīģes: 107 mg piecās vīģēs

Vīģes satur antioksidantus, šķiedrvielas un kalciju, tāpēc saujiņa vīģu var būt veselīga uzkoda starp dienas galvenajām ēdienreizēm, tāpat arī tās vari pievienot veselīgiem lapu salātiem.

Kāposti: 188 mg divās glāzes svaigu, sasmalcinātu kāpostu

Kāposti ir bagāti ar kalciju un antioksidantiem, piedevām, tie lieliski iederas dažādos salātos. Gadījumā, ja nevēlies ēst svaigus kāpostus, vari tos cept, sautēt, vārīt zupā. Lai dažādotu savu ēdienkarti, iekļauj uzturā arī sarkanos kāpostus, brokoļus un Briseles kāpostus.

Mandeles: 72mg aptuveni 20 riekstos

Mandeles ir barojošas un bagātīgi satur dažādas organismam nepieciešamas barības vielas. Bez kalcija mandelēs atrodams arī E vitamīns un dzelzs. Pievieno mandeles salātiem, lieto mandeļu eļļu vai saujiņu mandeļu apēd kā uzkodu starp ēdienreizēm. Ņemot vērā, ka mandeles ir barojošas, seko līdzi porcijas daudzumam un nepārspīlē.

Pupiņas: 191 mg kalcija vienā glāzē

Šie pākšaugi ir lielisks kalcija un dzelzs avots. Tāpēc pievieno tās salātiem, sautējumiem vai arī pagatavo pupiņu humusu. Starp citu, ja netīk pupiņas, vari izmēģināt arī aunzirņus, kas ir tikpat bagātīgs kalcija avots.

Apelsīni: 65 mg vienā vidēja izmēra apelsīnā

Apelsīnos ir ne tikai C vitamīns, bet arī vērtīgais kalcijs, tāpēc baudi šo augli launagā, pagatavo no tā smūtiju vai pievieno apelsīnu salātiem.

Sezama sēklas: 88 mg vienā ēdamkarotē

Šīs mazās sēkliņas ir ne tikai lielisks dekors dažādām maizītēm un cepumiem, bet arī lielisks kalcija avots. Sezama sēkliņas arī labvēlīgi iedarbojas uz asinsspiediena pazemināšanu, iekaisumu mazināšanu. Pievieno to salātiem, lai dažādotu maltītes tekstūru!

Tofū: 861 mg pusglāzē

Tofū ir no sojas pupiņām pagatavota alternatīva gaļai. Izmēģini to pievienot kādai no savām maltītēm, jo tofū ir ne tikai bagāts olbaltumvielu un kalcija avots, bet arī tajā ir maz tauku.