Kuros gadījumos sievietei pēc dzemdībām dzelzi jāuzņem papildus?

13. Jun 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visbiežāk dzirdam speciālistu teikto par to, cik nozīmīgs dzelzs ir tieši grūtniecības laikā, taču svarīgi atcerēties, ka tas ir nozīmīgs arī dzemdību un pēcdzemdību periodā.

Sarunā ar Māmiņu Klubu ginekoloģe Karlīna Elksne norāda, ka dzemdību laikā sievietes organismam nepieciešami papildu resursi: “Tie ir ne tikai fiziskie un garīgie, bet arī asins resursi. Daba ir iekārtojusi, ka dzemdību laikā sieviete asinis zaudē, tāpēc, lai šim procesam dotu sava veida vairogu, grūtniecības laikā palielinās asins daudzums sievietes organismā.” Diemžēl, ir situācijas, kad ar fizioloģisko buferi nepietiek, tāpēc rodas komplikācijas, kā rezultātā sieviete dzemdību laikā zaudē vairāk asiņu nekā tas būtu vēlams. “Normālos gadījumos ir līdz 500 ml lieli asins zudumi, taču, ja tie ir lielāki, to uzskata par pataloģiju,” teic Karlīna Elksne.

Savulaik medicīnā nebija pieejamas dzelzs terapijas, tāpēc topošajām un jaunajām māmiņām nācās izlīdzēties tikai ar veselīgu uzturu, cenšoties tādējādi laika gaitā nostiprināt hemoglobīna līmeni. Tomēr tas ir ilgs process, tāpēc ietekmē sievietes dzīves kvalitāti. “Kad mammai ir mazs bērniņš, ģimenes pienākumi, darbs un mājas solis, mūsdienu sievietei ir svarīgi drīz pēc dzemdībām būt tādā formā, lai parūpētos par sevi un savu tuvāko personu loku. Šī iemesla dēļ dzemdību iestādēs Latvijā gadījumos, ja pirms dzemdībām sievietei bijis nepietiekams dzelzs līmenis, rekomendē mēnesi pēc dzemdībām lietot dzelzs preparātus,” skaidro ginekoloģe Karlīna Elksne.