Kontracepcija uz mūžu

23. Nov 2012, 13:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Olvadu nosiešana vai sieviešu sterilizācija, kas ir kļuvusi par normu Austrumos, mūsos aizvien izraisa šoku. Kontracepcija uz mūžu ir kā barbariska kontracepcijas metode, kas atņem sievietei tās pamata funkcijas - laist pasaulē bērniņu. Bet, kā ir patiesībā? Māmiņu Klubam noskaidrot palīdzēja Premium Medical ginekoloģe Elīna Bērziņa.

Austrumos šai lietai pieiet vienkāršāk. Ja esi pārliecināts katolis, un tavā pārliecībā ietilpst izpratne, ka esi pret abortiem un cita veida metodēm, ka pārtrauc nevēlamu grūtniecību, bet bērnus vairs nevēlies, kāpēc gan nesterilizēties?

Ķirurģiska kontracepcija ir 100% efektīva. Bet, diemžēl, tā ir neatgriezeniska. Tas nozīmē, ka pēc šādas operācijas sievietes reproduktīvās funkcijas tiek nomāktas pilnībā un viņa stāvoklī vairs palikt nevar. Tādēļ šādu metodie iesaka vien vecākām sievietēm, kas patiešām vairs neplāno ģimenes pieaugumu tālākā nākotnē. Ja sievietei ir kaut nelielas šaubas, vislabāk no tik radikālas metodes atteikties.

Saskaņā ar likumu "Par seksuālo un reproduktīvo veselību", ķirurģisko kontracepciju var veikt divos gadījumos:

 - ja sievietei ir vismaz 25 gadi, un viņa ir devusi rakstisku piekrišanu sterilizācijai

- ja ir kādas medicīniskas indikācijas (arī sievietēm, kas jaunākas par 25 gadiem), ko apstiprina medicīnisks konsīlijs, kura sastāvā ir ginekologs, urologs un divi citi ārsti. Un arī tad jābūt ir rakstiskai pacientes piekrišanai.

Olvadu nosiešanu drīkst veikt tikai divi ārsti - ginekologs vai ķirurgs. Tas ir maksas pakalpojums, kura cena katrā klīnikā var atšķirties. Parasti sterilizāciju var veikt jebkurā klīnikā, kur vispār tiek veiktas ginekoloģiskas operācijas.

Rādītāju, kas varētu traucēt sievietei veikt sterilizāciju, nav. Protams, izņemot morāli-estētiskiem. Un tomēr dažās situācijās piesardzība ir vajadzīga. Pirmkārt, jo tomēr tā ir operācija, kas jāveic pacientei ar vispārējo anestēziju. Tāpēc infekcijas un smagas saslimšanas ir iemesls, kāpēc operāciju jāatliek. Tādos gadījumos ir jānovērtē visi riski. Ja sterilizācija paaugstina risku, tad labāk padomāt par citu kontracepcijas veidu.

Kā notiek operācija

Operācijai ir 3 veidi - olvadi tiek bloķēti, pārsieti vai tiek veikts iegriezums tajos. Ja runa ir par bloķēšanu, sievietes organismā tiek ievietoti implanti, kas ir nelielas metāliskas tapiņas, ko ievieto katrā olvadā ar ķirurģiskas procedūras palīdzību.

Ar laiku ap implantiem uzaug tāda kā audu kārtiņa, kas uz visiem laikiem bloķē olvadus. Tāpat šādu te procedūru veic arī vīriešiem. Vīriešu sterilizācija ir ātra un vienkārša un ir mazāka iespējamība neveiksmei nekā sieviešu sterilizācijai.

Ir arī citas metodes - nosiešana, iegriešana utml.

Parasti operācija tiek veikta laparoskopiski, tas ir - caur nelielu iegriezumu sievietes vēderā.

Dažkārt olvadus nosien uzreiz pēc dzemdībām, kad tie atrodas augstāk sievietes ķermenī, tad iegriezums tiek izdarīts nabas rajonā. Tāda procedūra tiek veikta apmēram 24-36 stundas pēc bērniņa dzimšanas. Arī pēc ķeizargrieziena.

Vai es joprojām būšu sieviete?

Šis ir galvenais jautājums, kas satrauc sievietes, kuras ir aizdomājušās par sterilizāciju. Olvadu nosiešana vai implanti neizmaina menstruālo ciklu. Olšūna katru mēnesi pilda savas funkcijas, ir ovulācija, tikai nav apaugļošanās iespēju. Dzimumattiecības tas neietekmē, lai gan sieviete var justies vairāk atslābināta dzimumakta laikā, jo nebūs jāuztraucas par nevēlamas grūtniecības iestāšanos.

Priekšrocības

Olvadu nosiešana vai implantu ievietošana tajos ir neatgriezeniska metode, un jūs varat ļauties dzimumdzīvei, neuztraucoties par grūtniecību.

Lai gan šī operācija ir dārga, tomēr tie ir vienas reizes izdevumi. Tādas operācijas vērtība parasti pārsniedz medicīnisko apdrošināšanu, bet pēc operācijas nekādi tēriņi nebūs vairs jāveic. Piemēram, citas metodes - tabletes, prezervatīvi, iespējams, ar laiku būs paņēmuši pat vairāk naudas.

Trūkumi

Pēc implantācijas 3 mēnešu garumā jālieto cita kontracepcijas metode.

Šī kontracepcijas metode nepasargā no STS

Pirms operācijas padomā!

Olvadu nosiešana ir neatgriezeniska operācija, un pat, ja olvadi jāatgriež "vecajā darba kārtībā", rezultativitātes koeficients ir ļoti niecīgs.

Tādēļ pirms šādas operācijas veikšanas ir vērts sev uzdot dažus jautājumus par tēmām:

- Ja nu kāds no maniem bērniem mirst..

 - Šķiršanās, kuras rezultātā zaudējat cīņā par esošo bērnu aizbildniecību

 - Parādās jauns partneris, kurš vēlas ar jums kopīgu bērnu.

 - Uzlabojas jūsu finansiālais stāvoklis, un saprotat, ka tomēr vēlaties vēl vienu bērnu

 - Jūsu bērni izaugs un aizies no mājām..

Un tomēr - grūtniecības iespēja pastāv. Diemžēl, atjaunot olvadus nav iespējams, bet - palīdzēt var mākslīgā apaugļošana.

Videotranslāciju atbalsta

www.atceries.lv

IPhone un IPad ierakstu skaties šeit!

Skaties videosarunu ar ginekoloģi Inu Paegli, spiežot zemāk pogu Play!