Septiņi jautājumi par kontracepciju

06. Nov 2012, 11:23 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Vai no hormonālajām tabletēm var pieņemties svarā? Vai ir iespējams palikt stāvoklī ar spirāli? Kā izvēlēties pirmo kontracacepciju pēc dzemdībām? Uz šiem un citiem jautājumiem atbild klīnikas Premium Medical ginekoloģe Elīna Bērziņa.

1)Vai no hormonālajām tabletēm ir iespējamas svara izmaiņas?

Jā, hormonālo medikamentu lietošanas rezultātā ir iespējamas svara izmaiņas, bet tas nav visiem. Ļoti individuāli. Pirms hormonālo medikamentu lietošanas noteikti vajadzētu konsultēties ar savu ārstu, ja jūtat kādas izmaiņas veselības vai ķermeņa svara ziņā, arī noteikti uzmeklējiet ārstu, lai izvērtētu situāciju un kopā pieņemtu pareizāko lēmumu par hormonālo tablešu lietošanu.

2) Ko par kontracepciju būtu jāzina manai meitai pusaudzei?

Par jebkuriem kontracepcijas līdzekļiem katrai meitenei pirms uzsākt to lietošanu jākonsultējas ar ginekologu. Nekādā gadījumā nedrīkst uzsākt lietot kaut ko, ko iesaka draudzenes, žurnāli utt. Parasti pirmais kontarcepcijas līdzeklis ir prezervatīvs, kas pasargā ne tikai no apaugļošanās, bet arī no seksuāli transmisīvajām slimībām. Hormonālā kontracepcija meitenēm nav ieteicama ātrāk, kā 2 gadus pēc mēnešreizu sākšanās.

3) Vai hormonālā kontracepcija ietekmē spēju nākotnē kļūt par māmiņu?

Nē, neietekmē. Parasti hormonālo kontracepciju lieto tik ilgi, cik tas nepieciešams, un, rodoties vēlmei dzemdēt bērniņu un pārtraucot lietot kontracepciju, ja nav citu šķēršļu, grūtniecība parasti iestājas.

5) Kāpēc ir dzirdēti vairāki gadījumi, kad, lietojot spirāli, sievietei tik un tā iestājas grūtniecība?

Neviena kontracepcijas metode negarantē 100% (izņemot ķirurģisko sterilizāciju) grūtniecības neiestāšanos, arī spirāle ne, taču % tuāli šādu gadījumu ir ļoti maz. Tas var notikt spirāles novietojuma dēļ, kad apaugļota olšūna var implantēties vietā, kur spirāles nav.

6) Cik efektīvas ir kontracepcija- injekcijas? Cik maksā šīs metodes?

Latvijā tiek izmantots kontracepcijas līdzeklis, ko injicē un kas pēc injicēšanas no injekcijas vietas hormonam pamazām izdaloties organismā, veic savu funkciju apmēram 3 mēnešus. Injekcijas 150 mg vidējā cena aptiekās ir ap 3 Ls, tādēļ cenas ziņā tas ir ļoti pieejams. Mīnuss ir tas, ka izmanotojot šo līdzekli, var sākties netipiska dzemdes asiņošana. Līdzekis satur sintētisku progestīnu un bremzē olšūnu nobriešanu, neļaujot dzemdes iekšējam slānim pieaugt tādā biezumā, lai tas būtu piemērots grūtniecības attīstībai, un sabiezina dzemdes kakla gļotas, radot spermatozoīdiem papildu barjeru. Ilgstošu progestīnu vien saturošu kontracepciju neiesaka turpināt ilgāk par 2-5 gadiem, lai izvairītos no kaulu blīvuma samazināšanās riska.

7)Kas ir minipilles? Kā šī kontracepcija darbojas?

T.s. minipilles satur tikai vienu hormonu – progesteronu. Orālie kontracepcijas līdzekļi var saturēt vai nu 1 vai 2 hormonus. Sievietes pēc dzemdībām parasti lieto līdzekļus ar 1 hormonu, vēlāk pārejot uz tabletēm ar 2 hormoniem.

Videotranslāciju atbalsta

www.atceries.lv

IPhone un IPad ierakstu skaties šeit!

Skaties videosarunu ar ginekoloģi Inu Paegli, spiežot zemāk pogu Play!