Kokamatnieka sēta "Jūras"

Kokamatnieka sēta "Jūras"

10. Aug 2016, 12:07 laurlapa laurlapa

Brīvdienās ar ģimeni sanāca būt Vecumniekos. Braucot no Rīgas puses, iebraucot Vecumniekos ceļa labajā pusē redzamās neierastā arhitektūras stilā būvētas mājiņas un kokā cirsti mitoloģiski tēli. Šai vietai garām nevar pabraukt. Tāpēc nolēmām to visu apskatīt tuvāk. Un mums ļoti palaimējās, jo tieši tad, kad mēs tur bijām, tad tur bija tikko atnākusi ekskursiju grupa, līdz ar to mēs pievienojāmies ekskursiju grupai un varējām klausīties Meistara stāstījumu par skaistajiem koka darbiem. Ieeja par ziedojumiem.

Koktēlnieka Jāņa Audzijoņa sēta (mājas "Jūras") pārsteidz katru garāmbraucēju ar paša saimnieka būvēto kapelu, Kristus tēlu, vējdzirnavām, un citiem radošā amatnieka un koktēlnieka darinājumiem. Apbrīnas vērti ir radošā amatnieka Jura Audzijoņa darinātie darbi – Kristus tēls, dzirnavas, baznīca, lapene.

Audzijoņa kungs ir pensionārs. Koks un izstrādājumi patikuši no bērnības, bet nekad nav domājis, ka arī pats kaut ko no tā veidos. Tomēr vēlāk, pateicoties mistiskam notikumam, pievērsies koktēlniecībai. Tas noticis pirms vairāk kā desmit gadiem.