Ko svarīgi ņemt vērā, rūpējoties par gaisa kvalitāti mājās?

30. May 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Svaigs gaiss uzlabo ne tikai mūsu veselību, bet arī garastāvokli. Nereti tieši atvērts logs un svaigais gaiss palīdz atvairīt galvassāpes un nogurumu. 

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Monitoringa daļas vadītāja Iveta Indriksone skaidro, ka Rīgā gaisa kvalitāte kopumā ir laba līdz viduvēja, vien ar atsevišķām epizodēm, kad gaisa kvalitāte pasliktinās. Lai novērtētu gaisa kvalitāti, tiek veikti mērījumi speciāli tam izvietotās stacijās. “Rīgā šādas stacijas ir divas. Kronvalda parkā esošā stacija novēro pilsētas gaisa kvalitātes fonu, savukārt otra stacija, kas atrodas Kr. Valdemāra ielā, palīdz novērtēt autotransporta ietekmi uz gaisa kvalitāti,” stāsta Iveta Indriksone.

Gaisa piesārņojuma veidošanos ietekmē vairāki faktori. Viens no tiem ir pati pilsētvide, proti, cik daudz pilsētā ir autotransporta, cik izlīdzināta ir satiksme, sastrēgumstundas. Tāpat arī gaisa piesārņojumu ietekmē esošie laikapstākļi (vai ir sauss laiks, bezvējš), kā arī tas, vai ir iestājusies kāda īpaša meteoroloģiskā situācija kā inversija, kad virs pilsētas izveidojas kas līdzīgs kupolam ar augstu gaisa masu, kas neļauj sajaukties gaisam vertikāli un piesārņojums pieturas piezemes slānī.

Ikvienam no mums jāatceras, ka ar saviem ikdienas paradumiem varam mazināt gaisa piesārņojumu, tādējādi uzlabojot gan savu, gan apkārtējo veselību. Tāpēc Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Monitoringa daļas vadītāja Iveta Indriksone iesaka pārdomāt:

  • Ar kādu autotransportu pārvietojies ikdienā, cik tas ir videi draudzīgs? Ja dzīvo ārpus Rīgas, bet strādā galvaspilsētā, ieteicams kooperēties ar citiem un uz darbu braukt vienā mašīnā vairākiem cilvēkiem nevis katram ar savu auto.
  • Kādu apkures veidu izmantojat savā mājoklī? Ja jums ir individuālā apkure, ieteicams pārdomāt apkures sistēmu un to, cik videi draudzīgs apkures materiāls tiek izmantots.

Mājoklī vismaz pāris reizes nedēļā veic telpu mitro uzkāpšanu, regulāri vēdini telpas un mitrini gaisu. Gaisa kvalitāti mājās vislabāk var novērtēt un uzraudzīt ar viedierīces palīdzību.

 

AIRVALENT - gaisa kvalitātes sensors iekštelpām

mazs un viegli pārnēsājams

AIRVALENT gaisa kvalitātes mērītājs ir mazākā šāda veida ierīce pasaulē, turklāt ražota tepat Latvijā, Ventspilī. Papildu augstas kvalitātes materiāliem, anodēta alumīnija un gorilla glass izturīgajam stiklam, tam pieejami 45 dažādi krāsaini dizaini, turklāt iespējams izveidot arī savu, individuālo dizainu, kas piestāvēs jebkuram interjeram.

Ar ērti lietojamās AIRVALENT lietotnes palīdzību (pieejama Google Play un App Store pastāvīgi saņemiet jaunāko informāciju par CO₂, mitrumu un temperatūru savās mājās vai darbavietā, lai varētu reaģēt un uzlabot gaisa kvalitāti! Turklāt jūs varat izsekot un analizēt vēsturiskos datus, lai laika gaitā uzraudzītu uzlabojumus, tādējādi ļaujot jums pieņemt pamatotus lēmumus, lai uzlabotu gaisa kvalitāti telpās.

AIRVALENT iespējams iegādāties airvalent.com vai bite.lv.