Ko mums, mammām, nozīmē karš?

Ko mums, mammām, nozīmē karš?

07. Mar 2014, 09:04 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Šo rakstot, guļu uz gultas, šņaukādamās un dzerdama vienu tējas krūzi pēc otras. Saslimu. Ja sev tā godīgi paprasu, kāpēc, tad droši vien dēļ tā stulbā kara.

Esmu emocionāls cilvēks. Es ļoti līdzpārdzīvoju Zolitūdes traģēdijai, sirdij lūstot, un tagad - šis karš! Meitenes, es esmu diezgan lielā šokā. Es to saprotu tā - nekas vairs nebūs kā bijis, mēs esam lielu pārmaiņu priekšā. Kā šodien kāds no n-tajiem diskutētājiem teica radio: "Mēs esam karstā aukstā kara zonā."

Nespecializējos globālos politikas jautājumos, lai gan sekoju līdzi "karstajiem" notikumiem - nevar jau arī saprast, kas kā kāpēc notiek. Un nav jau varbūt arī tik svarīgi, jo es tur tāpat neko personīgi ietekmēt nevaru.

Mani satrauc ļoti praktiski sadzīves un savas ģimenes&bērnu nākotnes jautājumi, kas nepielūdzami izrietēs no šīs situācijas, kad Latvija un vispār visa Eiropa tiek ievilkta reālu kara draudu zonā. Ko tas mums, Latvijā dzīvojošajām mammām, nozīmē?

Pirmkārt, sašķeltu sabiedrību, vietu politiskajām cīņām, kas aizņems visu mūsu publisko telpu un uz ilgu laiku. Tas nozīmē, ka nebūs laika domāt nedz par valsts izaugsmi, nedz kā uzlabot izglītības sistēmu, nedz demogrāfiju, attīstīt uzņēmējdarbību vai citus svarīgus jautājumus, lai mūsu bērniem vispār šeit būtu normāla dzīve turpmāk. Nē, tā vietā plēsīsies "krievi" pret "latviešiem" un vēl un vēl... Iedomājoties, ka šis tak ir vēlēšanu gads, man pat nelabi metās. Vienkārši jāatslēdzas no visiem kabeļiem! 

Uz Ukrainas-Krievijas un aukstā kara fona, kas šobrīd reāli notiek mūsu acu priekšā, veidosies labvēlīga augsne dažādiem nemieriem un provokācijām mūsu pašu zemītē. Mītiņi, protesti, akmeņu mešana, speciālas brigādes, kas to vien gaida, kā saasināt situāciju, nostādot vienu pret otru, šķeļot un strīdinot. Tāds murgs jau droši vien sāksies pavisam drīz - jau 16.martā!

Otrkārt, Latvijas ekonomiskās situācijas pasliktināšanos ilgtermiņā.Vai šeit nāks investori, kāds gribēs ieguldīt? Vai uzņēmumi, kam ir bizness ar Krieviju vai Ukrainu, necietīs zaudējumus (jau tagad cieš)? Šāda nestabila situācija uzņēmējiem nedod neko labu, jo atrašanās "karstajā zonā" nozīmē, ka neko nevar plānot ilgtermiņā. Atrašanās kara pierobežā, un sēžot uz šādas mīnas, nerada labvēlīgus apstākļus valsts uzplaukšanai un nogriež cerībai spārnus, ka "Latvija būs pārticīga un droša zeme mūsu bērniem". Kāpēc lai tā tāda kļūtu? Tas būtu neticams brīnums.

Treškārt, daudz cilvēku turpinās bariem aizbraukt no Latvijas. Kāpēc plānot savu dzīvi šeit? Uz ko cerēt? Uz citu kaimiņvalsti? Uz pensiju? Uz labām skolām, attīstītu infrastruktūru, uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi, labām darba iespējām, savu mājokli? Vai tiešām kāds prātīgs cilvēks šodien pirktu mājokli, ņemot kredītu bankā uz 30 gadiem?

Ceturtkārt, lielu nemieru - man tas ir svarīgi, dzīvot mierā. Mana nervu sistēma nav tik stipra, lai es varētu stāvēt malā, darīt savus ikdienas darbus, plānot dzīvi kā ierasts, zinot, ka apkārt vārās un vārīsies. 

Attapsimies, mēs dzīvojam uz pulvera mucas un nekas vairs nav labi!

Piedodiet par manu paniku, bet man nākotne šodien, sekojot līdzi notikumiem, nepavisam šeit neliekas jauka. Nez kā jūtas mūsu kaimiņi lietuvieši, kuri jau dzird kara lidmašīnas laižoties pār viņu dzimtenes zilajām debesīm?

Man bija baigi foršā omīte, nodzīvoja gandrīz 90 gadus, dzimusi 1910.gadā. Dzīves nogalē viņa man izstāstīja visu par karu - par krieviem, vāciešiem, par to, kā viņai vajadzēja mālēt uz sejas pelnus, lai netiktu izvarota, par to, kā ar diviem maziem bērniem kūlusies cauri Kurzemes katlam, par to, kā vajadzēja melot un izlikties gandrīz visu savu dzīvi. Atceros, kā viņa raudāja, ka pa TV redzēja atjaunotās Latvijas sarkanbaltsarkano karogu - viņa neticēja savām acīm - vai tas tiešām notiek? 

Tāpat kā es neticu šodien, skatoties ziņās - vai tas tiešām notiek? 

Kā jūs, mammas, uztveriet šīs ziņas? Kā tās ietekmē jūsu priekšstatus par nākotni šeit?

inese33 inese33 07. Mar 2014, 12:32

Karš ir slikts jebkurā gadījumā. Kas mani biedē? Dubultie standarti, kad ASV iebruka Irākā, Sīrijā, Līvijā(nafta) kaut kā to bļāvēju bija mazāk

DaceT DaceT 07. Mar 2014, 11:45

Mani karš nebiedē un pagaidām nebiedē arī notiekošais (var teikt kaimiņvalstīs) Tagad gaidu otru bēbi un doma ir tikai viena, lai maniem bērniem būtu viss kā nebija man, lai viņi var izglītoties un sasniegt savus mērķus dzīvē, lai viņi ir laimīgi un pašpietiekami.

Tas, kas tagad notiek pasaulē...Manuprāt tā ir mērīšanas (es atvainojos par saviem vārdiem) ar krāniņiem. Ar varu. Ieročiem. Dzīvojam civilizētā pasaulē, kurā visu var atrisināt diplomātiskā ceļā, bet nē taču...Katrs to deķīti velk uz savu pusi. Nav vairs tās sabiedrības saliedētības, nav nekā. Man vecmamma arī ir gājusi cauri karam, kas tikai nav bijis jāpiedzīvo. Cilvēks ir tāda dīvaina radība - jo vairāk viņam pieder, jo nabagāks viņš pats sev šķiet. Rausēji. Un tas mani kaitina līdz baltkvēlei. Protams, nevar jau pārmest par to, ka cilvēks par sevi domā...Bet ja uz to paskatās plašāk????

Mūsu bērnos būs tieši tas, ko paši viņos ieliksim. Ja ieliksim viņos domāt tikai par savu ego, tad tā arī būs. Ja paši šķelsim sabiedrību, tad arī viņi to darīs. Utt.

Un jā, es uzskatu ka Ukrainā cilvēki malači, viņi gāja un ar zobiem un nagiem aizstāvēja savas tiesības. Tas, kas tur notiek tagad ir varenības pierādīšana, ne kas cits.

cecii cecii 07. Mar 2014, 08:52

Man grūti komentēt. Varu teikt tikai to - karš notiek nepārtraukti, visā pasaulē. Ok, Ukraina mums netālu un tā. Bet diemžēl Čadā (centrālā Āfrika), katru dienu jau gadiem notiek sadursmes, cilvēki mist. Pēc mūsu puišu stāstiem (tie, kas dienē franču miera uzturēšanas spēkos), cilvēku mirstīgās atliekas pat netiek savāktas no ielām. Un tā tas ir vēl vairākos desmitu valstu. Tas, ka mēs par to nezinām, nenozīmē, ka tas nenotiek.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 06. Mar 2014, 23:14 Rīna

tas ta skaidrs. Mani uztrauc vienīgi tas, ka viss mainās un es nezinu,vai uz labo pusi (?)
Bet dzīve jau ir pārmaiņas , ja mēs tā filosofiski skatāmies un drošības 100% nav nekur. Bet vienalga..

Jā, Tev vajadzētu mieru. Pamēģini labāk tās ziņas tik daudz neskatīties. Iziet ārā, svaigā gaisā, jo mēs tāpat neko tur ietekmēt nevaram. Aicinu nepakļauties nekādām provokācijām.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 06. Mar 2014, 22:51

Man ir bailes no nestabilitātes.

Nu, nāve jau pienāks šā kā tā. Man vairāk ir bailes dzīvot karā. Ne jau dēļ šaušanas. Šaut jau tagad vairs nevajag, jo šauj vislaik pa smadzenēm - ar informāciju.