Ko darīt, ja kārojas neveselīgu ēdienu?

Ko darīt, ja kārojas neveselīgu ēdienu?

31. Jul 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apkārt vien dzirdams par to, cik svarīgi ir ēst veselīgi un pareizi, tāpēc picas šķēles notiesāšana vai panašķošanās ar šokolādi šķiet gandrīz vai kā milzu grēks.

Psihologi un ārsti apgalvo, ka cilvēkam vajadzētu ieklausīties savā ķermenī, jo tas pateiks priekšā, kas tieši šajā brīdī nepieciešams. Taču ko darīt, ka organisms gandrīz vai lūdzas, lai apēd kādu burgeru?

Ir svarīgi ne tikai sajust, bet arī pareizi atpazīt ķermeņa sūtītos signālus, jo vēlme pēc kāda “fast food” var būt smadzeņu signāks, ka ķermenī pietrūkst vitamīnu vai mikroelementu, tāpēc smadzenes ziņo, ka vajadzētu apēst “kaut ko garšīgu”, lai to kaut kādā veidā kompensētu.

Ja roka stiepjas pēc hamburgera

Ja tev nereti kārojas apēst kādu lielu un sulīgu hamburgeru, nesteidzies sevi par to pārāk skarbi norāt. Padomā, vai tavā uzturā ir pietiekamā daudzumā dzelzs, folijskābe un B12 vitamīni? Ja nepieciešams, palielini gaļas un zivju daudzumu savā ēdienkartē un vēlme apēst kādu burgeru, iespējams, izzudīs pati no sevis.

Šokolāde, šokolāde, šokolāde

Lai paceļ roku tie, kuriem negaršo šokolāde! It īpaši pirms mēneša īpašajām dienām šokolāde ir viss, par ko spēj domāt. Izrādās, tam ir zinātnisks skaidrojums, jo vēlme pēc šokolādes norāda uz magnija trūkumu organismā. Tā līmenis galvenokārt samazinās tieši pirms menstruācijām, tāpēc arī lielā kāre pēc šokolādes.

Ko darīt? Nemēģini sev pilnībā aizliegt šokolādi. Tā vietā atļaujies pāris gabaliņus (nevis visu tāfelīti) kvalitatīvas šokolādes ar augstu kakao daudzumu.

Jūti picas aromātu?

Viss, par ko spēj tagad domāt, ir sulīga picas šķēle vai bagātīga pastas porcija ar krēmīgu mērci? Nē, nē, tevī pēkšņi nav pamodušies dusošie itāļu gēni, jo organisms vienkārši pieprasa ogļhidrātus. Zinātnieki izpētījuši, ka nebeidzamu vēlmi pēc ogļhidrātiem var samazināt prieka hormons, tāpēc meklē hobijus, kas tev sagādā prieku. Tā vienlaikus atradīsi ne tikai sev jaunu aizraušanos, bet arī mazināsies laiks, kurā aiz nekā darīt sēdi un sapņo par picu un kārtīgu makaronu porciju.

Nesatraucies, ja tev neizdodas visus neveselīgos produktus vienmēr aizstāt ar veselīgajiem. Tā vietā atceries dažas pavisam vienkāršas patiesības.

  • Nenospraud sev striktu nosacījumu, ka nekad nedrīkst ēst picu vai ceptus kartupeļus. Ja vien tas nenotiek katru dienu vai ik pārdienas, tas nav nekas traks, ja to apvieno arī ar pilnvērtīgām aktivitātēm. Tātad, tu vari sev reizi mēnesī atļauties picu vai nedēļas nogalē - sulīgu lazanjas porciju. Galvenais, lai tas nekļūst par katras darba dienas paradumu, kad pasūti picu un notiesā to, sēžot uz dīvāna pēc tam, kad visa diena mazkustīgi aizvadīta birojā.
  • Nepārēdies. Ja šodien esi gatava sarīkot neveselīgo ēdienu ballīti, atceries par paškontroli. Nesoli sev, ka šodien ēdīsi visu, ko vien vēlies, bet no pirmdienas vairs par picu nekad pat nedomāsi, un sāksi ēst tikai veselīgi. Tas tā nedarbojas! Tāpēc nepārēdies un atceries, ka sāta sajūta rokas tikai pēc laika nevis uzreiz, tāpēc, to neņemot vērā, nereti pārēdamies un pēc tam jūtamies slikti.
  • Centies izprast sava izsalkuma cēloni. Varbūt, patiesībā, problēma slēpjas nevis tajā, ka tev ļoti kārojas šokolādi, bet gan iemesls meklējams citur? Varbūt tev ir garlaicīgi, tā gribi sevi pažēlot vai kompensēt vadītāja aizrādījumus, ka esi gatavotajā līgumā ielaidusi kļūdu.