Sastāvdaļas mīklai 2 kliņģeriem:
50g presētais raugs
1 glāze cukurs
1 glāze piens
150g sviests
ap 700g milti
2 olas un viens dzeltenums(vienas olas baltums kliņģera apsmērēšanai)
1/2 tēj.k sāls
100g žāvētas aprikozes
1 tēj.k kurkuma
1/4 tēj.k kardamons
1/5 tēj.k malts muskatrieksts
(glāzes tilpums 250ml)
Pildījumam N.1:
100g sviests
2 olas
6 ēd.k cukurs
4 ēd.k milti
vaniļas cukurs
320ml piens
100g rieksti pēc velēšanās
Pildījumam N.2:
400g biezpiens
100g svaigais siers
200ml saldais krējums
50ml piens + 2 tej.k želatīns,lai massa pietiekami bieza
1 konservēts persiks
cukurs pēc garšas
Dekorēšanai N.1:
100g melnā šokolāde
mandeļu skaidiņas
40g sviests (tas lai šokolāde saglabājas pietiekami šķidra kamēr tā tiek lieta uz kliņģera)
saldētie ķirši
svaigas zemenes
caurspīdīgā želeja Dr.other
Dekorēšanai N.2:
1 lielā buņdža ar konservētiem persikiem (viens persiks aiziet pildījumam no šīs pašas buņdžas)
Svaigas zemenes
1 kivi
caurspīdīgā želeja Dr.other
Drupačām:
4ēd.k cukurs
4ēd.k sviests
4ēd.k milti
4 ēd.k rieksti
Pagatavošana:
Raugu iedrupinam bļodā,uzberam 2 ēd.k cukuru.
Ļaujam pastāvēt līdz raugs izšķīst.
Raugs izšķīdis,izveidojās viendabīga massa.
Stundu pirms gatavošanas aprikozes aplejam ar siltu ūdeni.
Aprikozes sasmalcinam un trauciņā visu apmaisam ar miltiem,lai aplīp ar tiem.
Izšķīdušajam raugam pievienojam viegli uzsildītu pienu,izmaisam.
Pievienojam atlikusšo cukuru.
Ar dakšiņu sakuļam olas un 1 dzeltenumu ar sāli,pievienojam kopējā bļodā,izmaisam.Pievienojam kardamonu,kurkumu,muskatriekstu.
Ieberam 2 glāzes miltus,izmaisam.
Sviestu izkausējam, lejam kopējā massā,izmaisam.
Pievienojam vēl miltus un maisam mīklu,kad mīkla ir bieza,tekoša iemaisam žāvētos augļus.
Tālak beram klāt miltus un mīcam mīklu.
Mīklai jabūt maigai,stingrai,bet tai nav jābūt miltainai.
Miltus beram pakāpeniski,līdz mīkla ir viegli mīcāma un nelīp pie rokām.
Mīklu liekam ieeļļotā traukā,apsedzam un raudzējam siltā vietā 40 minūtes,tad nospiežam un turpinam raudzēt vēl stundu vai līdz mīkla dubultojas apjomā.
Sadalam mīkli divās daļās.
Vienu liekam maisiņā,kamēr strādājam ar otru.
Izveidojam kliņģerim formu.
Apsedzam un ļaujam nostāvēties 30 minūtes.
Apsmērējam ar sakultu olas baltumu un uzberam drupačas ko gatavo sekojoši:
Apceptus,sablenderētus riekstus sajaucam ar cukuru,miltiem,sviestu,saberžam drupačās un ieliekam saldētavā uz 5 minūtēm,tā būs vieglāk drupināt uz kliņģera.
Cepam ap 200 grādiem ap 30 minūtēm,līdz kliņģeris viegli brūns.
Kamēr pirmais kliņģeris cepas,ņemam otru mīklas gabalu un izveidojam tam vajadzīgo formu.Apsedzam un ļaujam 30 minūtes rūgt.
Pēc tam apsmērējam ar sakultu olas baltumu,uzberam drupačas un cepam ap 200 grādiem ap 30 minūtēm.
Gatavos kliņģeris apsedzam ar dvieli un ļaujam atdzist.
Tā kā mīkla nebija sadalīta precīzi vienādās divās daļās,tad četrinieks nedaudz uzbarojies sanāca..
Pilnīgi atdzisušu kliņģeri pārgriežam horizontali uz pusēm.
Gatavojam biezpiena krēmu:
Saputojam saldo krējumu līdz putukrējumam,cukurs pēc garšas.
Biezpienu sablenderējam,lai tas krēmīgāks un nav graudains.
Biezpienu putojam ar svaido sieru un cukuru pēc garšas.
Pienā iemaisam želatīnu,5 minūtes uzbriedinam un tad uzsildam viegli siltu.Maisam līdz želatīns pilnībā izšķīst un nav neviena graudiņa.
Biezpiena massā iemaisam želatīnu.
1 konservēto persiku sasmalcinam un ieciljāma biezpiena massā.
Arī saldo krējumu maigi iecilājam.
Ieliekam ledusskapī uz kādu laiciņu,lai nedaudz sabiezē,tad liekam krēmu uz kliņģera.
Pāri liekam klinģera otru pusi un paturam 30 minūtes aukstumā.
Sagriežam augļus un liekam uz kliņģera.Aplejam ar pagatavoto želeju Dr.Other.
Tā kā man bija jau sagatavots zefīra krēms,tad sānus nolaidu ar to un uzbēru kakao graudinus,bet vēlāk sapratu,ka tas ir lieki,jo bez tā zefīra ar skaisti.
2,8kg
Glabajam klinģeri maisiņā,tā tas saglabājas maigs un mīksts,labi glabāt aukstumā.
Lūk,biezpiena krēma pildījums-maigs,viegls,garšīgs,....
Šim kliņģerim gatavojam vārīto,sviesta krēmu:
Olas samaisam ar cukuru un miltiem līdz viendabīgai konsistencei bez kunkuļiem.
Pielejam viegli siltu pienu.
Liekam vārīties uz ļoti mazas uguns nepārtraukti maisot līdz massa sabiezē.
Noņemam no uguns,iemaisam vaniļas cukuru.Atdzesējam aukstu.
Sviestu saputojam ar 2 ēd.k cukuru ieputojam vārīto krēmu,kas jau atdzsis pilnīgi auksts.Iemaisam apgrauzdētus,sasmalcinātus riekstus.
Arī so kliņģeri griežam uz pusēm,smērējam krēmu,liekam virsū otru pusi un paturam aukstumā līdz krēms sacietē,kadas 30 minūtes.
Uzliku atsaldētus ķirsus,aplēju ar sagatavoto Dr.Other želeju.
Ķiršus aplēju ar izkausētu šokolādi,apbēru ar mandeļu skaidiņām,uzliku zemenes,ko arī aplejam ar caurspīdīgo želeju.
Želejas priekšrocība,ka to var uzsildīt arī tad,kad jau saželē,līdz ar to ar vienu paciņu-250ml želeju es izdekorēju abus kliņģerus.
2,5kg.
Vārītā sviesta krēma-trekns,sātīgs,protams ļoti gards.