Kliņģeris-mammai dzimšanas dienā!

Kliņģeris-mammai dzimšanas dienā!

09. Mar 2013, 17:27 taschinka taschinka

Sastāvdaļas mīklai 2 kliņģeriem:

50g presētais raugs

1 glāze cukurs

1 glāze piens

150g sviests

ap 700g milti

2 olas un viens dzeltenums(vienas olas baltums kliņģera apsmērēšanai)

1/2 tēj.k sāls

100g žāvētas aprikozes

1 tēj.k kurkuma

1/4 tēj.k kardamons

1/5 tēj.k malts muskatrieksts

(glāzes tilpums 250ml)


Pildījumam N.1:

100g sviests

2 olas

6 ēd.k cukurs

4 ēd.k milti

vaniļas cukurs

320ml piens

100g rieksti pēc velēšanās



Pildījumam N.2:

400g biezpiens

100g svaigais siers

200ml saldais krējums

50ml piens + 2 tej.k želatīns,lai massa pietiekami bieza

1 konservēts persiks

cukurs pēc garšas


Dekorēšanai N.1:

100g melnā šokolāde

mandeļu skaidiņas

40g sviests (tas lai šokolāde saglabājas pietiekami šķidra kamēr tā tiek lieta uz kliņģera)

saldētie ķirši

svaigas zemenes

caurspīdīgā želeja Dr.other



Dekorēšanai N.2:

1 lielā buņdža ar konservētiem persikiem (viens persiks aiziet pildījumam no šīs pašas buņdžas)

Svaigas zemenes

1 kivi

caurspīdīgā želeja Dr.other



Drupačām:

4ēd.k cukurs

4ēd.k sviests

4ēd.k milti

4 ēd.k rieksti

 

Pagatavošana:

Raugu iedrupinam bļodā,uzberam 2 ēd.k cukuru.


Ļaujam pastāvēt līdz raugs izšķīst.


Raugs izšķīdis,izveidojās viendabīga massa.

Stundu pirms gatavošanas aprikozes aplejam ar siltu ūdeni.


Aprikozes sasmalcinam un trauciņā visu apmaisam ar miltiem,lai aplīp ar tiem.

Izšķīdušajam raugam pievienojam viegli uzsildītu pienu,izmaisam.

Pievienojam atlikusšo cukuru.

Ar dakšiņu sakuļam olas un 1 dzeltenumu ar sāli,pievienojam kopējā bļodā,izmaisam.Pievienojam kardamonu,kurkumu,muskatriekstu.

Ieberam 2 glāzes miltus,izmaisam.

Sviestu izkausējam, lejam kopējā massā,izmaisam.

Pievienojam vēl miltus un maisam mīklu,kad mīkla ir bieza,tekoša iemaisam žāvētos augļus.


Tālak beram klāt miltus un mīcam mīklu.

20130309171927-23757.jpg

Mīklai jabūt maigai,stingrai,bet tai nav jābūt miltainai.

Miltus beram pakāpeniski,līdz mīkla ir viegli mīcāma un nelīp pie rokām.

Mīklu liekam ieeļļotā traukā,apsedzam un raudzējam siltā vietā 40 minūtes,tad nospiežam un turpinam raudzēt vēl stundu vai līdz mīkla dubultojas apjomā.

20130309172014-24445.jpg

 

Sadalam mīkli divās daļās.

Vienu liekam maisiņā,kamēr strādājam ar otru.

Izveidojam kliņģerim formu.

Apsedzam un ļaujam nostāvēties 30 minūtes.


Apsmērējam ar sakultu olas baltumu un uzberam drupačas ko gatavo sekojoši:

Apceptus,sablenderētus riekstus sajaucam ar cukuru,miltiem,sviestu,saberžam drupačās un ieliekam saldētavā uz 5 minūtēm,tā būs vieglāk drupināt uz kliņģera.

Cepam ap 200 grādiem ap 30 minūtēm,līdz kliņģeris viegli brūns.

20130309172037-76102.jpg

 

Kamēr pirmais kliņģeris cepas,ņemam otru mīklas gabalu un izveidojam tam vajadzīgo formu.Apsedzam un ļaujam 30 minūtes rūgt.

Pēc tam apsmērējam ar sakultu olas baltumu,uzberam drupačas un cepam ap 200 grādiem ap 30 minūtēm.

20130309172059-92250.jpg

 

Gatavos kliņģeris apsedzam ar dvieli un ļaujam atdzist.

Tā kā mīkla nebija sadalīta precīzi vienādās divās daļās,tad četrinieks nedaudz uzbarojies sanāca..

20130309172130-84602.jpg

20130309172145-48850.jpg

 

Pilnīgi atdzisušu kliņģeri pārgriežam horizontali uz pusēm.

Gatavojam biezpiena krēmu:

Saputojam saldo krējumu līdz putukrējumam,cukurs pēc garšas.

Biezpienu sablenderējam,lai tas krēmīgāks un nav graudains.

Biezpienu putojam ar svaido sieru un cukuru pēc garšas.

Pienā iemaisam želatīnu,5 minūtes uzbriedinam un tad uzsildam viegli siltu.Maisam līdz želatīns pilnībā izšķīst un nav neviena graudiņa.

Biezpiena massā iemaisam želatīnu.

1 konservēto persiku sasmalcinam un ieciljāma biezpiena massā.

Arī saldo krējumu maigi iecilājam.

Ieliekam ledusskapī uz kādu laiciņu,lai nedaudz sabiezē,tad liekam krēmu uz kliņģera.

20130309172156-96734.jpg

 

Pāri liekam klinģera otru pusi un paturam 30 minūtes aukstumā.

20130309172210-81104.jpg

Sagriežam augļus un liekam uz kliņģera.Aplejam ar pagatavoto želeju Dr.Other.

20130309172233-99424.jpg

20130309172244-22094.jpg

 

Tā kā man bija jau sagatavots zefīra krēms,tad sānus nolaidu ar to un uzbēru kakao graudinus,bet vēlāk sapratu,ka tas ir lieki,jo bez tā zefīra ar skaisti.

20130309172312-98556.jpg

2,8kg

20130309172327-31740.jpg

Glabajam klinģeri maisiņā,tā tas saglabājas maigs un mīksts,labi glabāt aukstumā.

20130309172344-15785.jpg

Lūk,biezpiena krēma pildījums-maigs,viegls,garšīgs,....

20130309172402-55358.jpg

 

Šim kliņģerim gatavojam vārīto,sviesta krēmu:

Olas samaisam ar cukuru un miltiem līdz viendabīgai konsistencei bez kunkuļiem.

Pielejam viegli siltu pienu.

Liekam vārīties uz ļoti mazas uguns nepārtraukti maisot līdz massa sabiezē.


Noņemam no uguns,iemaisam vaniļas cukuru.Atdzesējam aukstu.


Sviestu saputojam ar 2 ēd.k cukuru ieputojam vārīto krēmu,kas jau atdzsis pilnīgi auksts.Iemaisam apgrauzdētus,sasmalcinātus riekstus.


Arī so kliņģeri griežam uz pusēm,smērējam krēmu,liekam virsū otru pusi un paturam aukstumā līdz krēms sacietē,kadas 30 minūtes.

20130309172419-97898.jpg

Uzliku atsaldētus ķirsus,aplēju ar sagatavoto Dr.Other želeju.

Ķiršus aplēju ar izkausētu šokolādi,apbēru ar mandeļu skaidiņām,uzliku zemenes,ko arī aplejam ar caurspīdīgo želeju.

Želejas priekšrocība,ka to var uzsildīt arī tad,kad jau saželē,līdz ar to ar vienu paciņu-250ml želeju es izdekorēju abus kliņģerus.

20130309172437-85941.jpg

2,5kg.

20130309172451-22232.jpg

20130309172508-52645.jpg

20130309172543-16125.jpg

Vārītā sviesta krēma-trekns,sātīgs,protams ļoti gards.

20130309172527-62225.jpg