Klāt mandarīnu laiks. Kas tajos tik vērtīgs?

Klāt mandarīnu laiks. Kas tajos tik vērtīgs?

14. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar ko Tev saistās Ziemassvētku laiks? Visticamāk, ne tikai ar dāvanām, eglīti un piparkūkām, bet arī ar mandarīniem.

Mūsu veikalu plauktos var sastapt vairākas mandarīnu šķirnes. Visbiežāk galdā ceļam satsuma mandarīnus, taču ir arī klementīni, kas ir mandarīna hibrīds ar apelsīnu, kā arī  tandžerīni, kas ir daļējs radinieks pomelo.

Mandarīni ir bagāti ar B vitamīnu, askorbīnskābi un karotīnu. Tajā ir arī daudz ūdens, minerālu un tādu mikroelementu kā kalcijs, varš, kālijs, dzelzs un fosfors. Mandarīnu vari ēst gan kā uzkodu starp ēdienreizēm, gan arī tos pievienot, piemēram, augļu salātiem launagā, kas salātiem piešķirs nepieciešamo proteīnu daudzumu. Mandarīni pievienoti dažādiem ēdieniem radīt atsvaidzinošu aromātu.

Kāpēc mandarīni ir jāēd?

  • Samazina aptaukošanās risku;
  • Aizsargā pret 2.tipa diabētu un atsevišķām hroniskām slimībām;
  • Stiprina kaulus un atjauno audus;
  • Stiprina asins kapilāru izturību.

Ja nevari izvēlēties, kādus našķus izvēlēties, priekšroku dod mandarīniem, jo tie gluži tāpat kā citi citrusaugļi satur, piemēram, pektīnu, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs, tādējādi novēršot sirds un asinsvadu slimību varbūtību.

Mandarīni satur daudz C vitamīna, kas sniedz virkni ieguvumu veselībai. Pirmkārt, tas palīdz cīnīties ar organismā esošajiem brīvajiem radikāļiem, savukārt tajos esošie antioksidanti novērš šūnu bojājumus. C vitamīns palīdz saaukstēšanās gadījumā un nodrošina veselīgas imūnsistēmas darbību.  Papildus tam visam, mandarīns palīdz arī no organisma izvadīt toksīnus un nevēlamās vielas.

Starp citu, mandarīni arī palīdz pazemināt asinsspiedienu. Tie nodrošina asins plūsmas vienmērīgu pārvietošanos pa artērijām, kas palīdz uzturēt asinsspiedienu normālā līmenī.

Mandarīni ir lielisks šķiedrvielu avots. Pārtika, kas bagāta ar šķiedrvielām, ilgstoši rada sāta sajūtu un samazina vēlmi ēst.

Par mandarīniem priecāsies arī tava āda, jo tajos esošais C vitamīns pozitīvi iedarbojas uz ādu. Mandarīni palīdzēs tavai ādai mirdzēt un uzlabos tās tonusu. Tāpat arī tajos esošie antioksidanti aizsargā ādu no UVA stariem un palīdz ādai cīnīties ar saules un brīvo radikāļu nodarīto kaitējumu. Tātad, samazināt novecošanās pazīmes.

Vai nav izcils garums?