Sastāvdaļas kliņģerīšiem:
700g milti
40g svaigais raugs
450g piens
2 tēj.k sāls
1/2 tēj.k cukurs
Pagatavošana:
Siltā pienā izšķīdinam raugu,pievienojam sāli,cukuru un tad miltus.Samīcam mīklu. Liekam bļodā,apsedzam un raudzējam siltā vietā 30 minūtes.
Sadalam mīklu 16 gabaliņos.
Katru rullējam tievā, garā desā aptuveni 40cm,tad izveidojam šādu kliņģeri. Kad visi kliņģeri gatavi,uzvāram litru ūdeni ar 1 ēdamkaroti sodas.
Liekam kliņģerus pa vienam ūdenī un vāram 30 sekundes.
Izņemam no ūdens un liekam uz cepamās plāts. Uzreiz uzberam sezamu,ķimenes, vai jūras sāli-kas nu kuram labāk garšo.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem ap 15-20 minūtēm,vai līdz kliņģeri kārtīgi brūni.
Daļu cepu ar sezamu,daļu ar ķimenēm.
Tikko cepti aromātiski, kārdinoši, ne mazākās vēlēšanās gaidīt līdz atdziest.
Sastāvdaļas zupai:
sīpols - aptuveni 1 vidēja lieluma
ķirbis- ap 300g bez mizas
šķeltie zirņi -150ml krūzīte
turku zirņi arī -ap 150ml krūzīte
sarkanā paprika -1/4
sāls,pipari pēc garšas
ķiploki kādas- 3 nelielas daiviņas
Pagatavošana:
Abu veidu zirņus iemērcu uz 5 studām.
Sīpolu sasmalcinam liekam katliņā ar nedaudz eļļas,apcepam. Pa to laiku sasmalcinam ķiplokus metam klāt sīpoliem.Turpinam cept uz vidējas uguns bez vāka.
Sagriežam mazos gabaliņos papriku,arī liekam katlā.Pa brītiņam maisam.
Ķirbi sagriezu nelielos kubiņos,cepam kopēja ktlā kādas 5 minūtes.
Pielejam ūdeni,kad tas sāk vārīties nokāšam noskalojam zirņus un liekam klāt.
Pievienojam garšvielas un vāram līdz turku zirņi mīksti,bet šķeltie jau jūk ārā.
Pasniedzam.
Zupa vienkārša, bet tai pat laikā aromātiska.Ķirbis ir tai visā tā nojucis, ka tā neēdāji neiebildīs par tā klātbūtni. Porcija saules siltuma rudens pelēkajās, drēgnajās dienās,kas papildināta ar kārdinošajiem kliņģerīšiem.
Jā,sausi.Pērku Rimi veikalā.
Turku zirņi ir kaut kādā sausā veidā pieejami? Es tikai konservētos manu savos veikalos.