Kas jāņem vērā, nododot Covid-19 siekalu testu?

08. Sep 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Regulāra Covid-19 siekalu testu nodošana skolēniem ir kļuvusi par rutīnu, tāpēc Māmiņu Klubs viesojās pie Centrālās laboratorijas speciālistes, molekulārās bioloģijas nodaļas vadītājas Martas Priedītes, lai uzzinātu, kas jāievēro testa nodošanas procesā, lai testa rezultāti būtu ar iespējami augstāku precizitāti.

Covid-19 siekalu testi tiek izmantoti skrīningam, lai ļoti īsā periodā pārbaudītu iespējami vairāk cilvēku, tādējādi atrodot pozitīvos gadījumus. Jānorāda, ka siekalu nodošana ir neinvazīva procedūra, kas nerada diskomfortu. Tāpat ir arī ar deguna un rīkles iztriepju nodošanu, lai gan tā var būt nepatīkama, taču ne sāpīga.

Izskaidro bērnam, kā notiks procedūra

Līdzīgi kā pirms ikvienas medicīniskas procedūras un ārsta apmeklējuma, arī pirms Covid-19 analīžu nodošanas ir svarīgi sagatavot mazo pacientu, viņam pastāstot, kā procedūra notiks. Lai siekalu materiāla nodošana būtu vieglāka, arī laboratorijas personāls atbalstīs bērnu, gan pastāstot par to, kā notiks procedūra, gan arī nomierinot, ka šis process nebūs sāpīgs.

Jāsagatavojas jau iepriekšējā vakarā

Lai iegūtais testējamais materiāls būtu pēc iespējas informatīvāks, ieteicams sagatavoties jau iepriekšējā dienā, bērnu noskaņojot un dzerot pietiekami daudz šķidruma, jo sausas mutes gadījumā nebūs iespējams paņemt pietiekami daudz materiāla.

Testu ieteicams nodot no rīta

Covid-19 siekalu testu ieteicams nodot no rīta drīz pēc pamošanās, jo šajā laikā siekalas ir biezākas un koncentrētākas, tādējādi ir lielāka iespēja, ka tajās būs atrodamas vīrusa daļiņas. Pirms testa nodošanas gan nav ieteicams ēst, dzert, košļāt košļājamo gumiju, tīrīt zobus, lietot mutes skalojamo līdzekli vai arī  tādus medikamentus, kā, piemēram, sūkājamās kakla tabletes, inhalatori.

Attiecībā par padzeršanos pirms testa nodošanas, speciāliste norāda, ka būtu ieteicams no dzeršanas izvairīties divas stundas pirms testa nodošanas, taču, ja tas nav iespējams, tad nevajadzētu dzert vismaz 30 minūtes pirms siekalu nodošanas.