Kas ir meteorisms jeb - ko darīt, ja uzpūties vēders?

09. Jan 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzpūties vēders. Ko darīt lietas labā - tas parasti ir pirmais jautājums, ko sev uzdodam. Kāpēc tas tā? Tas visbiežāk ir otrais jautājums, ko sev uzdodam. Un šajā reizē atbildes uz šiem un vēl citiem līdzīgiem jautājumiem par meteorisma tēmu sniegs uztura speciāliste Inese Siksna un Antiflat pārstāve - Lita Jakubāne.

Kas notiek mūsu vēderā?

Vēders pūšas, apēdot kaut ko specifisku: pupiņas, zirņi, kāposti, kas satur salīdzinoši daudz šķiedrvielu. Tā kā ikdienā tos lietojam mazāk, gremošanas sistēma ar tiem īsti netiek galā. Tai vajadzīgs laiks, lai pie tās pierastu. Arī no neveselīgas pārtikas uz veselīgu pārtiku strauji pārmetoties var būt tā, ka vēders sāk vairāk pūsties.

Ja ir mazāk zarnu baktērijas, arī tad gremošanas sistēmai vajadzīgs laiks, maza palīdzība, lai tā nostabilizētos. Ja cilvēkam nekad nav bijušas vēdera pūšanās sajūtas, jāpievērš uzmanība brīžiem, kuros tādas sajūtas rodas, iespējams, ka tā ir kāda produkta nepanesība, piemēram, piena. Tāpat tas var būt arī celiakijas simptomu ietekmē.

Šos produktus, kas pūš vēderu, var izslēgt, var pierakstīt ēdienkarti, lai saprastu cēloni un meklētu risinājumu. Iespējams nepieciešams konsultēties ar uztura speciālistu, ārstu vai palietot kādu preparātu, kas nevis ārstē, bet atvieglo konkrēto situāciju.

Kas ir meteorisms?

Kas tad ir  meteorisms jeb pārlieku liela gāzu veidošanās un uzkrāšanās organismā? Uztur produktu šķelšanās rezultātā izveidojušās gāzes ir putu, burbulīšu veidā,  un tādējādi tiek traucēta dabīgā gāzu apmaiņa, jo tās nespēj uzsūkties zarnu sieniņas gļotādā. Preparāti, kuru aktīvā viela ir simetikons,panāk gāzu burbulīšu sadalīšanos un normālu gāzu apmaiņu,.

Piemēram, ķimenes, piparmētras un fenhelis ir daudziem zināmas dabīgās vielas, kas arī uzlabo gremošanu un veicina gāzu sadalīšanos.

Ko darīt, ja ilgstoši pūšas vēders no ļoti daudziem produktiem

Problēmu var mēģināt atvieglot ikdienā lietojot preparātus, kuru sastāvā ir simetikons, jo tos var lietot ilgstoši. Simetikons sistēmiski mūsu organismā neuzsūcas, tas tiek izvadīts ārā no organisma, attiecīgi kaitējuma nebūs, tomēr – būtu jākonsultējas arī ar farmaceitu vai ārstu.

Pēc jebkuras ēšanas ir sajūta, ka ir pārēšanās

Vēdera pūšanās bieži vien ir kombinācijā ar dažādām saslimšanām. Saldumi, kas it kā uzlabo pašsajūtu uz brīdi, arī var būt viens no cēloņiem, kas pūš vēderu, jo cukurs ir tas, kas vēdera pūšanos arī rada.

Barojot mazo ar krūti bieži pūšas vēders

Grūtniecība ir ļoti liela slodze mammas organismam, un var būt tā, ka grūtniecības laikā vai arī pēc tās parādās pārejoši gremošanas traucējumi, no kuriem vēlamies atbrīvoties. Ķermenim jāražo viss pietiekamā daudzumā, slodze ir bijusi ļoti liela, un organisma stāvoklis var tikt mainīts, jāgaida līdz ķermenis adaptējas. Ja tā nenotiek, jāievieš uztura dienasgrāmata, kurā var meklēt saistību starp konkrētiem produktiem un diskomfortu vēderā. Jāatceras, ka iespējams ir nepieciešams arī speciālista apmeklējums.

Lielu daļu simetikonu saturošos preparātus var lietot arī, ja mamma bērniņu baro ar krūti, tas ir drošs produkts arī grūtniecēm un pat zīdaiņiem. Zīdaiņiem ir pemērotāka forma suspensijas veidā, kas ir lietojama pat no dzimšanas. Katram preparātam  ir lietošanas instrukcija, kas jebkurā gadījumā pirms lietošanas ir jāizlasa.

Stress  - rada vēdera uzpūšanos?

Tāda problēma ir daudziem cilvēkiem, kuriem bail no uzstāšanās, ceļošanas, svešas vides. Te var palīdzēt mazināt diskomfortu ar dažādiem rituāliem, , kas palīdz cilvēkam nomierināties.

Meteorisma pazīmes:

  • Vēdera burkšķēšana
  • Vēdera piepūšanās
  • Vēdera apjoma palielināšanās
  • Sāpes
  • Palielināta gāzu izdalīšanās

Diētas, no kurām vislabāk izvairīties

Ko kurš uzskata par diētu? Viena produkta ēšana noteikti neveicina ne tikai svara zudumu uz ilgu laiku, bet var pat radīt veselības traucējumus. Jāēd ir no visa pa druskai, jāspēj vien sevi kontrolēt, jāspēj ar sevi sarunāt. Reizi pa reizei „pasvinam” un pēc tam vairākas dienas ierobežojam savu ēdiena porciju apjomu.

Straujas pārmaiņas nevajadzētu ieviest, drīzāk darīt visu pakāpeniski. Sākt  pievērsties dārzeņiem, kas satur šķiedrvielas. Tāpat var lietot arī pilngraudu produktus, kuros ir vairāk nešķīstošās šķiedrvielas. Dārzeņos esošās šķiedrvielas palīdz zarnu trakta baktērijām izdzīvot, veicinot zarnu trakta darbību.

Svarīgi ir ikdienā justies un izskatīties labi, tāpēc jāsaprot, kas tieši liek pūsties vēderam, lai palīdzētu efektīvi savam vēderam justies labāk!

Māmiņu Klubs

Lactoflorene Pancia Piatta sāku lietot nesen, kad internetā ieraudzīju reklāmu. Bija problēmas ar kuņģa-zarnu traktu, un tagad pagāja nedēļa, simptomi ir pazuduši, kuņģis pārstāj sāpēt, zarnu darbība uzlabojas . Viss ir vienkārši - tikai dažas paciņas un efekts ir burvīgs, paldies par preparātu.