Kāpēc jaunajām māmiņām izkrīt mati?

30. Sep 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidību laikā mati ir skaisti, pēc bērniņa piedzimšanas tie sāk izkrist, ir būts uz konsultāciju, bet tajā nekas neatklājas. Kāpēc tā un ko darīt? Pastāstīs ārste triholoģe, Latvijas Matu ārstu jeb Triholoģijas asociācijas vadītāja Inga Zemīte.

Matu stāvoklis grūtniecības laikā uzlabojas, jo pavairojas sievišķā hormona – progesterona daudzums, rezultātā – mati reaģē ar labāku augšanu, tie kļūst kuplāki. Augšanas fāze šajā laikā pagarinās, un mati, kas būtu izkrituši – aug.

Pēc dzemdībām izmainās hormoni, sāk izkrist mati, bet tie nesāk izkrist uzreiz, bet pirmo 3 mēnešu laikā pēc bērniņu dzimšanas. Izkrīt gan tie mati, kam būtu jāizkrīt grūtniecības laikā, gan tie, kam jāizkrīt pēc dzemdībām, izkrīt mati arī dēļ jaunajiem apstākļiem – stresa un slodzes.

Telogēnā matu izkrišana

Klasiski 3-9 mēnešus  pēc dzemdībām tiešām mati izkrīt vairāk kā vajag. Ja tas notiek ilgākā periodā, jāgriežas pie speciālista. Tā notiek ar apmēram 70% māmiņu, tātad – tas nenotiek vienmēr. Tā ir telogēna matu izkrišana, kuras gadījumā mati atjaunojas, līdz to izkrišanu veicinošie faktori samazinās vai pazūd pavisam.

Androgēnā matu izkrišana

Adrogēna matu izkrišana ir tas, ar ko māmiņas var saskarties tieši hormonu svārstību dēļ, un tas ir tad, ja mati izkrīt un rezultātā paliek plāni. Tā notiek ne tikai pēc dzemdībām, bet arī pēc, piemēram, menopauzes. Matu izkrišanu provocē arī nepareizs uzturs, stress un citi ārējie faktori.

Mati izkrīt. Kad jādodas pie speciālista?

Ja cilvēks jūt, ka viņam ir problēma ar matiem, nevajadzētu ķerties pie sīpolu, majonēzes, maizes smērēšanas matos, jo nekas no tā visa nav patiesi efektīvs.

Vajag sākumā pastāstīt par savu problēmu frizierim, jo arī viņš spēj novērtēt situāciju.

Ja mati izkrīt ļoti intensīvi – trešdaļa no matiem izkrīt 2-3 nedēļu laikā. Matu izkrišanu ir vieglāk apturēt, nekā ataudzēt matus atpakaļ.

Difūzā matu izkrišana ir saistīta ar faktoriem, kas ir pārejoši, problēma, tātad, pati no sevis atrisinās. Slims vairogdziedzeris, olnīcu policistoze un citas vainas organismā var sekmēt matu stāvokļa pasliktināšanos.

Ārsts veic analīžu kopumu, lai spētu noteikt, kas ir tas, kas izraisa matu izkrišanu.

Matu izkrišana – 5% gadījumos vien nav iespējams palīdzēt, vairumā gadījumu vienkārši tā ir cilvēka nezināšana, problēmas neizprašana, kas kavē matu veselības stāvokļa uzlabošanos.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV konsultācija ar frizieri un matu speciālisti

Tiešraidi  piedāvā

20130906123631-12819.jpg