Kādēļ izkrīt mati: atbild matu problēmu speciāliste

Kādēļ izkrīt mati: atbild matu problēmu speciāliste

07. Mar 2013, 09:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Matu izkrišanai parasti ir divas biežākās cēloņu grupas. Kādas tās ir? Un kā un cik ilgā matu izkrišanu iespējams novērst, to portāls www.sieviesuklubs.lv jautā trihologam jeb matu problēmu speciālistei Jekaterinai Pudovai no skaistuma klīnikas 4.Dimensija. 

Speciāliste atklāj, ka matu izkrišanas problēmai var izdalīt divus biežākos cēloņu paveidus: difūza matu izkrišana un androgēnā alopēcija. Tātad vienā gadījumā tā ir matu izkrišana vienmērīgi no visas galvas matainās daļas, bet otrā - to izkrišana atsevišķās, specifiskās zonās, kas liecina par hormonālu disbalansu organismā.

Difūzu matu izkrišanu, kad tie izkrīt no visas galvas matotās daļas, visbiežākie veicina:

  • diētas kļūdas, nepareizi ievērots veģetārisms vai kādas konkrētas diētas, vai arī gavēnis;
  • medikamentu, piemēram, antibiotiķu lietošana, hormonālo tablešu uzsākšana vai pārtraukšana vai citi medikamenti;
  • slimības ar paaugstinātu temperatūru, infekcijas slimības, piemēram, gripa vai rota vīrusi un arī vairogdziedzera problēmas.

Šos visus faktus vēl var pastiprināt arī nepareiza matu kopšana, piemēram, pārāk daudz matu ieveidošanas līdzekļu, kas tiek lietoti ikdienā, matu žāvēšana ar karstu fēnu un taisnošana.

Savukārt otrs biežākais matu izkrišanas iemesls - androgēnā alopēcija, kad tie izkrīt nevis no visas galvas matainās daļas, bet kādās noteiktās zonās, sievietēm rodas, ja organismā ir par daudz vīrišķo hormonu.

„No medicīniskā viedokļa šis matu izkrišanas cēlonis ir sarežģītāk koriģējams, tomēr ilgstošākas ārstēšanas rezultātā to ir iespējams novērst. Sievietēm plikpaurība noteikti ir daudz retāk sastopama kā vīriešiem, tomēr dažkārt ar to saskaras arī sievietes.

Savukārt, ja mati izkrīt diētas, kādas slimības vai medikamentu lietošanas dēļ, pēc laika šī problēma izzūd,” stāsta Jekaterina Pudova.

Kā mazināt matu izkrišanu?  

Lai cīnītos ar matu izkrišanas problēmu, jānoskaidro tās cēlonis, un tas arī noteiks, kā matu izkrišanu iespējams mazināt.

„Piemēram, ja sākoties pastiprinātai matu izkrišanai, sieviete atceras, ka viņa ir ievērojusi gavēni, nesen sākusi lietot kādus medikamentus vai slimojusi, divus, trīs mēnešus var nogaidīt un nedarīt neko, un matu izkrišanas procesam vajadzētu beigties.

Tomēr tad, ja ir kādas aizdomas par hormonālas dabas disbalansu vai arī sievietei sen nav veiktas analīzes, lai uzzinātu par vispārējo veselības stāvokli, labāk matu izkrišanas gadījumā ir vērsties pie speciālista, kurš apskatīs matu un galvas ādas stāvokli, un ieteiks nepieciešamās analīzes,” iesaka matu problēmu speciāliste.

Cik ilgā laikā matu izkrišana izzūd?

„Tad, ja mūsu organisms cietis no kāda no iepriekšminētajiem faktoriem, piemēram, medikamentiem, hormonālajām izmaiņām, slimības vai cita, parasti matu izkrišanas sākas nevis uzreiz, bet gan pēc diviem līdz četriem mēnešiem.

Vidēji tas notiek pēc trim mēnešiem, un normālos apstākļos, ja organisms nesaņem papildus stresu, medikamentus vai slimību, trīs mēnešu laikā matu izkrišanai būtu arī jāizzūd.

Kopumā, ja matu izkrišana turpinās ilgāk kā sešus mēnešus, tas jau uzskatāms par hronisku procesu, un tad noteikti nepieciešams vērsties pie speciālista, kurš noteiks organisma vispārējo stāvokli un iemeslu matu izkrišanai,” tā Jekaterina Pudova.

Māmiņu Klubs

Māmiņu Klubs matu izkrišanas problēmas risināšanai izvēlas Plantur matu kopšanas līdzekļus!

20130307170913-91042.jpg

PLANTUR 39 un PLANTUR 21 matu kopšanas līdzekļi satur fito-kofeīna kompleksu, kas iegūts no baltās tējas, kas bagātināti ar cinku, niacīnu, aktivizē novājinātas matu saknes, novērš pastiprinātu matu izkrišanu un atjauno bojātu matu struktūru. Vairāk informācijas: www.matuizkrisana.lv

taschinka taschinka 04. Mar 2013, 11:15

Man visu laiku mati izkrita visā galvā vienmērīgi,bet tad pienāca brīdis,kad pakausī tie krita daudz vairāk,gan arī manāmi lūza un kļuva daudz īsāki,plānāki kā citā galvas daļā.Tas tādēļ,ka man bojāti pakausī nervi,nezinu vai šajā gadījumā var ko darīt.Friziere ieteica lietot diždažu sakņu uzlējumu,tā kā vēl daži zem sniega tad lietoju diždažu eļļu,tad jau redzēs kā būs.