Kā uzlabot pašapziņu ar jogu

Kā uzlabot pašapziņu ar jogu

10. Jun 2013, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Gribu labu pašapziņu!

Tādus vārdus es bieži dzirdu pēc jogas nodarbības, kad viss grūtais darbs ir padarīts, kad esam atpūtušās, pameditējušas, sajutušas jogas svētīgo ietekmi uz savu fizisko un garīgo veselību, un dzeram tēju. Un pļāpājam. Es arī esmu visu laiku gribējusi “labu” pašapziņu: nu, tā, lai ir gana un pati sev nelieku spieķus riteņos, bet lai nav arī tā, ka deguns stumj mākoņus un līdzcilvēku acīs grūti ieskatīties. Ko var piedāvāt joga?

Pirmkārt, joga tevi iemāca labi justies “savā ādā”, kad tu iemācies, ko tavs ķermenis grib un var, ko negrib un ko nevar. Interesanti, ka tam nav nekāda sakara ar to, ko tu pati par savu ķermeni domā! Piemēram, tev var šķist, ka esi dikti vārga vai cīši stīva, tomēr mēģinot atklājas, ka tās ir bijušas ne visai veselīgas iedomas, kas izrādījušās nepatiesas esam. Turklāt joga spēku, izturību un lokanību attīsta, ja vien tu tai ļaujies un ļaujies mainīties. Ievērojamas pārmaiņas jau jūti pēc mēneša.

Otrkārt, kļūsti elastīgāka arī savās domās un viedokļos par to, kas, kam un kā ir jābūt. Dažkārt mēs iedomājamies, ka ar jogu nodarbojas vien perfekta izskata un auguma cilvēki, kuri ir pilnīgi veseli, turklāt to dara, vēlams, saullēktā, jūras krastā un pēdējā modes kliedziena klozītē. Es personīgi nevienu tādu nepazīstu, bet es pazīstu daudz meitenes un sievietes, kuras, pārkāpjot šīm iedomām, kļuvušas stiprākas, veselākas un laimīgākas. Atļāvušas sev to prieku nebūt perfektām, izbaudījušas to spēka, enerģijas un iedvesmas pieplūdumu, ko sniedz joga, un vairs nedomā par to “kā kam ir jābūt”, bet bauda dzīvi tādu, kāda tā ir. Pateicoties jogas praksei, tā kļūst arvien krāsaināka un krāšņāka.

Treškārt, tu patiešām daudz labāk jūties. Piemēram, fiziskais ķermenis kļūst labāks tavs draugs, jo tam ir vairāk enerģijas un spēka darboties pa dienu, bet naktī tas spēj pilnvērtīgi atpūsties, dāvājot tev veselīgu un spirdzinošu miegu. Tātad tu spēj pa dienu strādāt, naktī gulēt, no rīta pamosties, bet vakarā vēl ar draugiem pasmieties vai ar bērniem paspēlēties. Tam visam ir vajadzīgs tava ķermeņa atbalsts, vai ne?

Ceturtkārt, dzīve bieži šķiet sūra, ja nav ar ko parunāt vai padalīties. Jogas nodarbībās ar pārējām meitenēm izveidojas smalka, draudzīga saikne, kad uzdrošinies dalīties, lūgt padomu un sniegt atbalstu, kad tas nepieciešams. Joga iemāca būt patiesai, bet, dzīvojot Patiesībā, ciešanas nav iespējamas. Kad dzīvo Patiesībā jeb apzinies to mirkli, kurā esi, to, ko dari, apzinies sevi... pašapziņa atnāk pie tevis uz palikšanu.

Visbeidzot, piektkārt, dziedi! Lai vai kas – dziedi! To mūsu mammas un vecmāmiņas ir darījušas un tā visiem grūtumiem pāri tikušas un mums mācījušas. Dziedāšanai patiešām ir ļoti dziedniecisks efekts: tā mūs nomierina, atgriež “pie sevis”, maina mūsu “iekšējo vidi”, stiprina plaušas, bet sirdi jo īpaši.

Ja viss šis tevi ir ieinteresējis, pamēģini kādu jogas nodarbību, pavēro, kā jūties, dalies ar savām pārdomām un sajūtām šeit. Izmantojot šo iespēju gribu arī tevi ielūgt uz jogas festivālu, kas notiks Siguldā, Vasaras Saulgriežos, kurā varēsi praktizēt, izbaudīt un pamēģināt visu, ko iepriekš uzskaitīju. Ņem līdzi draudzeni vai atrodi draudzeni vai draugu uz vietas!:) lai tev viss izdodas! Sīkāka informācija: http://www.kundaliniyogafestival.com

Tātad: gribi labu pašapziņu, nāc uz jogas festivālu! 

 Jogas pasniedzēja Agnese Guļāne