Kā pagatavot Jāņu tradicionālos ēdienus?

Kā pagatavot Jāņu tradicionālos ēdienus?

21. Jun 2016, 12:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko tu celsi Jāņos galdā? Jāņu dienas ēdienu pamatā ir piena produkti, maize, cūkgaļa un miežu alus. Ja saimniece Jāņu dienai nesien sieru, tad viņas govis piemeklē kāda slimība. Ja saimnieks nebrūvē alu, viņam rudenī nepadosies miežu raža. Jānu siers apļveida formā simbolizēja sauli un pasauli tās veselumā. Savukārt alus simbolizēja lauku valgmi un ražību.

Jāņu siers - bez tā nekādi!

Jāņu siera pagatavošanai ir nepieciešamas šādas sastāvdaļas:1 kg biezpiena, 5 l piena, 3 olas, ķimenes, sāls, 100 g sviesta, 150 g skābā krējuma. Kā pagatavot? Uzkarsē pienu līdz 90 grādiem un nepārtraukti maisot, pakāpeniski pieliek samīcītu biezpienu. Kad atdalās sūkalas un biezpiens sāk turēties kopā, to nokāš caurdurī caur divkārši saliktu marli. Katlā izkausē sviestu un liek notecināto biezpienu. Biezpienā iejauc ar sāli un ķimenēm sakultas olas, beigās pieliek skābo krējumu, samaisa. Kad biezpiens savēlies bumbā, to izliek ar ūdeni saslapinātās bļodiņās. Biezpienu var ietīt marlē, uzlikt slogu uz pāris stundām.

Cepam pīrādziņus!

Lai pagatavotu pīrādziņus ar žāvētu gaļu, nepieciešams 200 g sviesta, 1 ēdamkarote cukura, 25 g rauga, nepilna tējkarote sāls, 1 glāze piena, 400 g miltu, žāvēta gaļa, sīpols, ola un ķimenes.

Sviestu saputo ar cukuru un sāli, pielej siltu pienu. Raugu iejauc pāris karotēs silta piena un pieliek klāt jau sagatavotai masai. Iemīca miltus un gatavo mīklu apsedz ar pārtikas plēvi, liek ledusskapī. Kamēr mīkla atpūšas, sagriež žāvēto gaļu, sajauc ar smalki sagrieztiem sīpoliem. Kad mīkla ledusskapī pastāvējusi apmēram 20 minūtes, tā ir gatava pīrāgu veidošanai. Veido pīrādziņus ar gaļas pildījumu, liek uz plāts, pārsmērē ar olu, ja vēlās, apkaisa ar ķimenēm, cep 200 grādos, līdz pīrāgi zeltaini brūni.

Rabarberu maize arī uz galda jābūt!

Rabarberu maizītēm pagatavo mīklu no 150 g sviesta, 4 olu dzeltenumiem, 1 ½ glāzes cukura, 2 - 3 glāzēm miltu, paciņas vaniļas cukura. Pildījumam būs nepieciešami rabarberi (jo vairāk, jo skābākas būs maizītes), 4 olu baltumi, 1 ola un skābais krējums. Pamatnei visas sastāvdaļas samīca, bet nelielu mīklas gabaliņu ieliek ledusskapī. To vajadzēs ar rīvi pārrīvēt mīklai un pildījumam pirms likt cepeškrāsnī cepties. Mīklu pēc iespējas plānāku izveltnē un kārto cepešpannā. Virsū liek sagrieztus rabarberus, uzber cukuru, lai maizītes nav pārāk skābas. Sakuļ olu baltumus un veselo olu, pievieno krējumu, cukuru, visu sakuļ un pārlej pāri rabarberiem, pārkaisa ar kanēli.

Medalu dzersi?

Medalu gatavo no 100 g rauga, ½ kārba iesala ekstrakta, 2 l ūdens, cukura un medus. Iesala ekstraktu izšķīdina uzvārītā ūdenī, pēc garšas pievieno cukuru. Kad šķidruma temperatūra nav augstāka par 35 grādiem, pieliek izšķīdinātu raugu. Šķidrumu raudzē siltā vietā 5 stundas (vai pat ilgāk). Dzēriens norūgst un zaudē daļu salduma, tāpēc tam pievieno medu. Medalu labi atdzesē un pasniedz.

Uzturēsim svētku mundrumu, pamodināsim dvēseles un ļausimies Jāņu nakts valdzinājumam! Lai jauki pavadīt Jāņi, atrasts papardes zieds un nobaudīts visgardākais Jāņu siers!

Māmiņu Klubs