Kā notiek olšūnu donēšana?

10. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās medicīna ir tik ļoti progresējusi, ka pāri pie bērniņa var tikt arī medicīniskā ceļā. Tāpēc dodamies noskaidrot, kā darbojas Olšūnu apaugļošanas programma.

Ja sieviete ir nolēmusi donēt savas olšūnas, viss sākas ar ginekoloģisko izmeklējumu. EGV klīnikas ginekoloģe - reproduktoloģe Oksana Babula skaidro, ka potenciālā donore tiek izmeklēta uz seksuāli transmisīvām slimībām, ģenētiskām anomālijām. Tāpat arī sievietei tiek veikta ultrasonogāfija un ir jādododas uz konsultāciju pie psihoterapeita.

Iemesli, kāpēc sievietes nolemj kļūt par olšūnu donorēm, var būt dažādi. Kristīnei, kura ir divu bērnu māmiņa, pamudinājums bija kāds pāris, kurš nevarēja tikt pie mazuļa. Viņa stāsta: “Tajā brīdī dzīvoju Somijā un biju sadraudzējusies ar vietējiem cilvēkiem. Viņu vidū bija arī kāds pāris, kas jau septiņus gadus centās tikt pie bērniņa. Viņi bija nolēmuši doties uz klīniku un izmantot donora olšūnas, jo sieviete bija neauglīga.” Brīdī, kad pazīstamais pāris paziņojis par savu lēmumu, Kristīne sākusi domāt, ka cilvēkiem, kuri ļoti vēlas tikt pie mazuļa, taču tas neizdodas, ir jāpalīdz.

Arī Mares un Annes vecāki Artūrs un Evita ir viena no ģimenēm, kura izmantojusi donoru olšūnas. Evita stāsta, ka pēc kādas operācijas uzzinājusi, ka nekad dabīgā ceļā vairs nespēs ieņemt bērnu, un šī vēsts bijis liels šoks. “Pēc nedēļas bijām informāciju sagremojuši un sapratām, ka pastāv arī mākslīgā apaugļošana, tāpēc bija liels prieks, ka dzīvojam 21.gadsimtā, kurā ir šāda iespēja,” atcerās Evita, sakot, ka iepriekš piecu gadu garumā ik mēnesi, nesagaidot testā divas strīpiņas, bijusi liela vilšanās.

EGV klīnikas speciāliste O. Babula norāda, ka donorēm tiek maksāta materiāla atlīdzība, jo sievietēm 10-14 dienas sev jāinjicē zāles, kas stimulē olšūnu augšanu olnīcās. “Donorēm visi izmeklējumi ir bez maksas, un gadījumos, ja rodas sarežģījumi, kuru iespējamība ir ļoti zema, vien aptuveni 1% kā ikvienai medicīniskai manipulācijai, tiek apmaksāta arī visa ārstēšana,” skaidro Oksana Babula.

Donēt olšūnas atļauts sievietēm vecumā no 18 līdz 33 gadiem, un vienai sievietei ar likumdošanu atļautas trīs donēšanas. “Ja tas tiek kontrolēts un šis atļautais donēšanas reižu skaits netiek pārsniegts, nekādu sarežģījumu veselībai nevar būt,” mītu par olšūnu donēšanu kā veselībai kaitīgu apgāž speciāliste. Viņa arī kliedē mītu, ka no donēšanas var attīstīties olnīcu vēzis vai arī veidoties olnīcu izsīkums. Oksana Babula: “Procedūras laikā tiek paņemtas 15-30 olšūnas, bet normālām sievietes olnīcām ir no 400-500 olšūnām.”

Sabiedrībā nereti nākas arī dzirdēt uzskatus, ka sievietēm ir grūtāk pieņemt mazuli, ja tas dzimis no donētas olšūnas. Taču klīnikas EGV ginekoloģe - reproduktoloģe Oksana Babula bilst, ka sieviete mazuli iznēsā 9 mēnešus un šajā laikā ar gaidāmo bērniņu sarunājas, tāpēc jebkura sieviete mazuli, kuru iznēsājusi, uzskata par savējo.