Kā notiek mazo kaunuma lūpu operācija?

09. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav nekas pārsteidzošs, ja ar plastiskās ķirurģijas un estētiskās medicīnas palīdzību tiek koriģēta lūpu forma, noslīdējuši acu plakstiņi vai iegūtas kārotās ķermeņa aprises, bet daudz mazāk tiek runāts par sieviešu intīmo plastiku. Kas ir labioplastika jeb mazo kaunuma lūpu operācija?

Labioplastika ir operācija, kuras laikā var veikt gan mazo kaunuma lūpu izmēru, gan formas korekciju. “Gadījumi, kad šāda operācija var būt nepieciešama, ir ļoti atšķirīgi. Reizēm jaunām sievietēm šī problēma parādās jau agrā bērnībā, bet citām tā aktualizējas vēlākā dzīves laikā, piemēram, pēc dzemdībām vai citos dzīves posmos,” stāsta ginekoloģe, Latvjas Estētiskās ginekoloģijas asociācijas valdes priekšsēdētāja dr. Ieva Briedīte.

Biežākās sūdzības, kad ir nepieciešams veikt mazo kaunuma lūpu operāciju:

  • Estētiska rakstura: mazās kaunuma lūpas traucē vizuāli, izmēros pārsniedz lielās kaunuma lūpas. Tās traucē nēsājot apakšveļu, īsus šortus, peldkostīmu.
  • Funkcionāla rakstura: mazās kaunuma lūpas fiziski traucē nodarboties ar sportu, braukt ar riteni, dzīvot dzimumzīmi, rodas higiēnas problēmas.

Veicot labioplastiku, visbiežāk nav nepieciešama hospitalizācija un operāciju var veikt dienas ietvaros. Operāciju veic vispārējā narkozē.

Pirmajās dienās pēc operācijas sieviete var izjust diskomfortu, audu tūsku, taču, lai to mazinātu, lieto vēsuma kompreses un medikamentus. Pilnīga atlabšana notiek mēneša laikā.

Gadījumā, ja pēc operācijas sievietei vēl būs dzemdības, dr. Ieva Briedīte norāda, ka ar lielu varbūtību operācijas efekts paliks nemainīgs.