Kā nekļūdīties maltās gaļas izvēlē

Kā nekļūdīties maltās gaļas izvēlē

06. Mar 2013, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

No maltās gaļas iespējams pagatavot daudzveidīgu maltīti. Tomēr, lai tā izdotos īpaši garda un nesagādātu vilšanos, ir jāprot izvēlēties kvalitatīvu gaļu! Kā atšķirt kvalitatīvu no nekvalitatīvas un kuru no maltās gaļas veidiem pirkt, Sieviešu Klubam stāsta šefpavārs Andris Rūmītis, mājas restorāna „Burkāns” līdzīpašnieks un ģimenes restorāna „Hercogs” īpašnieks.

3 lietas, kas jāatceras pērkot malto gaļu

1. Tāpat kā iegādājoties jebkuru citu pārtikas produktu, arī pērkot malto gaļu pats svarīgākais, kas jānoskaidro, ir tās sastāvs! Būtiski, lai tā nesaturētu 40% gaļas, 60% nezināmas izcelsmes produktu.

„Nereti ir tā, ka nopērkot lētu malto gaļu, nākas vilties, jo to nekādi neizdodas pagatavot. Tādēļ sastāvs ir pats svarīgākais, uz ko jāskatās, to iegādājoties,” uzsver Andris Rūmītis.

2. Vēl šefpavārs malto gaļu neiesaka pirkt veikalos, bet gan iegādāties tirgū, kur pārdevējs gaļas gabaliņus samaļ mūsu acu priekšā. Šādi būs iespējams izvairīties no tā, ka gaļā varētu būt samaltas arī cīpslas un citi nekvalitatīvi produkti!

„Arī pats šādi esmu iekritis, tādēļ malto gaļu iesaku pirkt tirgū,” neslēpj šefpavārs.

3. Tāpat Andris Rūmītis atgādina, ka maltajai gaļai ir īss realizācijas termiņš, tādēļ, lai pēcāk neiedzīvotos kādās veselības problēmās, pārnesot mājās, to ieteicams pagatavot divu līdz četru stundu laikā!

Kādu malto gaļu kuram ēdienam izvēlēties?

Kotletes

„Tad, ja vēlies pagatavot kotletes, noteikti neiesaku pirkt jaukto kotlešu masu! Jau pats vārds „masa” vien pasaka priekšā, ka šai maltajai gaļai var būt piejaukti nekvalitatīvi produkti.

Tās vietā vislabāk iegādāties vai nu maltu cūkgaļu vai arī vistas gaļu gabaliņos un pēcāk to samalt pašai mājas apstākļos,” iesaka šefpavārs.

Izrādās, ka arī ar malto vistas gaļu, īpaši to, kura nopērkama sasaldētā veidā, jābūt piesardzīgai, jo tajā var būt samalti skrimšļi un daudz cita lieka! Tieši šī iemelsa dēļ maltā vistas gaļa nav sevišķi pieprasīta, lai gan vistas gaļas kotletes ir ļoti gardas.

Savukārt tad, ja vēlies pagatavot sulīgu kotleti burgeram, ir jāpērk liellopa gaļa, kuru jāapcep tikai nedaudz, viegli rozā, jo šajā gadījumā kotleti būtiski nepārcept.

Maltās gaļas mērce

Malto gaļu izmanto arī mērcēs, bet tā kā tās ir dažādu veidu, atšķiras arī to pagatavošanā nepieciešamais gaļas veids! Piemēram, ja vēlies pagatavot Boloņas mērci, tai piemērotākā būs maltā liellopa gaļa. Savukārt parasto, sauso gaļas mērci vislabāk gatavot no cūkgaļas vai vistas gaļas.

Tad, ja tava izvēle ir vistas gaļa, tāpat kā gatavojot kotletes, šefpavārs iesaka izvēlēties vistas gaļa gabaliņos un mājās to samalt pašai!

Māmiņu Klubs

Kādu malto gaļu visbiežāk iegādājies tu? Kāds ir tavs mīļākais maltās gaļas ēdiens? 

engellis1 engellis1 06. Mar 2013, 08:57 taschinka

Es tieši tāpat, gaļas mašīna izcils palīgs virtuvē, un tu vienmēr zini, ko un cik daudz samal.

princesemince princesemince 06. Mar 2013, 07:43

Man gaļu samaļ zemnieks, no kā iegādājamies gaļu. Pērkam pusi cūkas vienā piegājienā, viņš visu sadala pa porcijām uz apmēram 1-2kg, daļu arī samaļ maltajā gaļā. Rezultātā mums gaļa sanāk ļooooti lēti un kvalitāte ir tāda, ka veikala gaļai pat ļoti jau sen virsū neskatos, kur nu vēl maltajai.
Mūsu ģimenē mīļākais maltās gaļas ēdiens laikam būs kotletes, nākošais - maltās gaļas mērce. Pārējie ir stipri retāk, kotletes - visbiežāk no maltās gaļas ēdieniem.

taschinka taschinka 06. Mar 2013, 07:26

Pērku gaļu un samaļu pati.