Kā māmiņai pēc grūtniecības atgūt matu skaistumu?

28. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šobrīd mazais Everts ir jau paaudzies, savukārt māmiņa Kitija meklē ceļu, kā uzlabot savu veselību un atgūt labo pašsajūtu.

Kitija stāsta, līdz ar mazuļa piecu mēnešu jubileju viņai pastiprināti sākuši izkrist mati. Kāpēc tieši pēc dzemdībām sievietei mati izkrīt pastiprināti? Vaicājam ārstei, triholoģei Ingai Zemītei.

Grūtniecības laikā mati intensīvi aug gan garumā, gan resnumā, tāpēc izskatās lieliski, taču pēc dzemdībām sievietei progesterona līmenis atgriežas pirmsgrūtniecības līmenī un vairs nenodrošina aizsardzību. “Progesterons, kas grūtniecības laikā bija augsts, visu gaidību laiku noturēja augšanas fāzē esošos matus ilgāk, tāpēc mati, kuriem bija šajā periodā jānomainās un jāizkrīt, turpināja augt. Tādējādi mati pieņēmās apjomā, taču tagad, kad progesterons atgriezies iepriekšējā pirmsgrūtniecības līmenī, tie izkrita,” skaidro troholoģe Inga Zemīte.

Ārste norāda, ka viens no elementiem, kas ir svarīgs matu skaistumam un veselībai, ir B grupas vitamīns biotīns. Tas ir svarīgs, lai labi dalītos matu saknes šūnas, veidotos keratīns. “Biotīns ir viens no tiem vitamīniem, kas matus padara resnākus un stiprākus,” norāda ārste. Viņa gan uzsver, ka biotīna deficīts ikdienā ir reta parādība, taču grūtniecības periodā, pateicoties aktīvākai organisma slodzei un vielmaiņai, biotīna var arī pietrūkt, tāpēc to jāuzņem papildus.

Biotīns palīdz ne tikai skaistas matu rotas iegūšanai, bet arī cīņā ar nogurumu un plāniem, lūstošiem nagiem.