Aukstajos mēnešos nedrīkst aizmirst par bērna ādas mitrināšanu

15. Oct 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kļūst tikai aukstāks, tāpēc ir pēdējais laiks padomāt par to, kā aizsargāt savu bērnu ādu.  Kāpēc tas ir tik svarīgi un kādus aizsarglīdzekļus izvēlēties, vaicājām Capital Clinic Riga dermatoloģei – veneroloģei Elīnai Ozolai. 

Vai zini, ar ko atšķiras bērna āda no pieaugušā ādas? Bērna āda ir daudz plānāka! Elīna Ozola teica, ka bērna ādai ir daudz plānāks ārējais ādas slānis jeb epiderma, kas nozīmē, ka bērna organisms daudz ātrāk zaudē ūdeni un daudz ātrāk atdziest, vienlaikus arī ātrāk sasilst. Ātrāku atdzišanu un pārkaršanu veicina arī tas, ka bērna ādā vēl nav tik attīstīti sviedru un tauku dziedzeri.

“Tā kā vēl nav attīstījusies bērna imunitāte, viņš ir uzņēmīgāks pret visiem ārējās vides faktoriem – gan pret bioloģiskajiem kairinātājiem, gan arī fizikālajiem un ķīmiskajiem kairinātājiem, kas iedarbojas uz bērna ādu, tāpēc ir ļoti svarīgi palīdzēt ādu aizsargāt,” teic dermatoloģe Elīna Ozola.

Pēc viņas teiktā, ja parādās pirmie sīkie apsārtumi, ir neliela ādas zvīņošanās, pirmkārt, divas reizes dienā āda jāmitrina. Ārste iesaka izvēlēties krēmus, kas paredzēti atopiskai, sausai un alerģiskai ādai. E. Ozola: “Tie ir atslēgas vārdi, pēc kuriem aptiekā meklēt krēmu, izvēloties krēmu bez smaržvielām, pievienotām ēteriskām eļļām, jo tas var izraisīt ādas alerģisku reakciju.”

Gadījumā, ja bērnam nav novērotas sausas ādas problēmas, kā arī nav atopijas vai alerģiskas ādas, tad līdz -10 krēmu var arī nelietot, taču, jāņem vērā arī vēl viens faktors – vējš. Nereti vēja iespaidā vaigi tiek apsaldēti vairāk nekā tad, ja laukā ir liels aukstums, tāpēc, ja ārā ir nepatīkams vējš, ieteicamāk krēmu uz ādas uzklāt arī tad, ja nav lielu mīnusu.

Ņem vērā, ka krēmu uz sejas ādas jāuzklāj 20 – 30 minūtes pirms došanās ārā, jo krēmi satur mitrinošus aģentus jeb ūdens sastāvdaļas.

“Ja bērns uzreiz pēc krēma uzklāšanas iziet ārā, var rasties pretējs efekts un pie ādas krēmā esošais ūdens slānītis var piesalt,” norāda speciāliste. 

Gadījumā, ja pēc pastaigas vecāki pamana, ka bērna rokas ir sārtākā krāsā vai arī jau zilganas vai baltas, iespējams, tās ir apsaldētas, tāpēc nekādā gadījumā nedrīkst rokas berzēt, likt karstā ūdenī. “Viss ir jādara ļoti pakāpeniski un āda jāsasilda ļoti, ļoti lēnām,” uzmanību vērš Elīna Ozola, kura saka, ka vislabākais būtu mammai bērna rokas sasildīt savās rokās vai arī tās sildīt, liekot zem ūdens un pakāpeniski paaugstinot ūdens temperatūru.

Neaizmirsti par gaisa mitrināšanu

Ziemas periodā, kad tiek pieslēgta centralizētā apkure, tā sausina bērna ādu. Tāpēc ģimenēm, kurās aug bērni ar problemātisku ādu, būtu noteikti jādomā par gaisa mitrināšanu mājās, nodrošinot arī regulāru telpu vēdināšanu.

“Latvija var lepoties ar 4 gadalaikiem, taču jāatceras, ka tas liek bērna ādai pastāvīgi arī pielāgoties, bet brīdī, kad bērna imunitāte vēl nav nobriedusi, tai jāpalīdz, to mitrinot,” teic ārste.