Jaunā māmiņa atsāk sportot. Ko ņemt vērā?

05. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jauns gads un jaunas apņemšanās. Iespējams, tava šī gada apņemšanās ir pēc bērniņa nākšanas pasaulē atkal kļūt fiziski aktīvākai un atsākt sportošanu. Kad sākt sportot un kas jāņem vērā?

Ja sievietei ir bijušas dabīgas dzemdības bez komplikācijām, viņa drīkst atsākt sportot jau mēnesi pēc mazuļa nākšanas pasaulē, savukārt, ja bijis ķeizargrieziens, to drīkst darīt pēc diviem mēnešiem. Neatkarīgi no tā, kādas bijušas dzemdības, sākotnēji par šo jautājumu jāizrunājas ar savu ginekologu.

Atsākot fiziskās aktivitātes, ginekoloģe Oksana Babula norāda, ka jāsāk ar vingrošanu un pastaigām, izvēloties slodzi, kāda tā bijusi pirms dzemdībām. “Pēc dzemdībām drīkst arī braukt ar riteni, iet saunā, kas nebija vēlams grūtniecības laikā,” saka ārste, piebilstot, ka saunā uzlabojas asins cirkulācija un piena kvalitāte. Savukārt, runājot par svaru cilāšanu, O. Babula norāda, ka jaunā māmiņa var cilāt līdz 15 kg lielu svaru, taču, ja pirms grūtniecības sieviete ir bijusi sportiska un pieradusi pie lielākas slodzes, pēc mazuļa nākšanas pasaulē to drīkst atkal pakāpeniski palielināt.

Konsultē trenere

Ja jaunā māmiņa izvēlējusies doties uz sporta klubu, jāatceras, ka jau iesildoties un izpildot vieglus korsetes vingrinājumus, parādās dažādas tehnikas un nianses, tāpēc “MyFitness” trenere Sindija Turka uzsver: “Dodoties uz grupu nodarbībām, iesaku gan jaunajām māmiņām, gan iesācējiem pieiet pie trenera un izstāstīt par savu veselības stāvokli. Iespējams, treneris uzreiz dos kādus norādījumus vai arī nodarbības laikā pievērsīs jums pastiprinātu uzmanību.”

Atceries, ka, atsākot sportot, noteikti jānodarbina visas lielākās muskuļu grupas – kājas, mugura, ķermeņa augšdaļa.

Vienlaikus trenere S. Turka norāda, ka sievietēm nevajadzētu baidīties arī no spēka vingrinājumiem, taču pirms to veikšanas gan noteikti vajadzētu konsultēties ar privāto trenerei. “Ja tas nav iespējams, sporta klubos ir pieejamas “GYM ABC” nodarbības, kuru laikā treneris iepazīstina ar zālē esošajiem trenažieriem,” saka viņa.

Atceries, ka atgriešanās sporta zālē katrai māmiņai būs atšķirīga, tāpēc slodze jāpalielina pakāpeniski, vislabāk to darot kopā ar kvalificētu treneri.