Jāņu torte- "siers un alus"

Jāņu torte- "siers un alus"

24. Jun 2013, 13:11 taschinka taschinka

Sastāvdaļas medus,alus bskvītam 28cm diametra formai:

4 olas

200ml tumšais alus

100g medus

200ml eļļa

250ml kviešu milti

250ml + 2 ēd.k rudzu smalkie milti

1 glāze cukurs

aptuveni 5 ēd.k kakao

1 tēj.k kanelis

1 tēj.k ingvers

1 tēj.k soda,slīpēta karote bez kaudzes


Sastāvdaļas sieram:

1,5 litri piens

600g skābais krējums

6 olas

200g biezpiens

svaigas piparmetra lapiņas

1/2 tēj.k kukruma

2 tēj.k vaniļas cukurs

4 ēd.k cukurs

žāvētas dzērvenes



Sastāvdaļas šokolādes alus krēmam:

300ml tumšais alus

3 olu dzeltenumi

1 vesela ola

100g šokolāde

200g sviests

2 ēd.k milti

3 ēd.k cukurs



Sastāvdaļas alus kausam:

2 olu baltumi

3 ēd.k cukurs

70g kviešu milti

70g rīsu milti

80g sviests

80ml piens

80g skabais krējums

1/3 tej.k cepamais pulveris

šķipsniņa sāls

šķipsniņa citronskābe


Baltumu krēms:

1 baltums + šķipsniņa citronskābe+ šķipsniņa sāls + 7 ēd.k cukurs + 1 tēj.k želatīns

Gatavaojam sieru:

Lejam pienu kaltā,pievienojam dzērvenes,cukuru,vaniļas cukuru,piparmētra lapiņas.

Pa to laiku sakuļam krējumu,biezpienu un olas līdz viendabīgai konsistencei kopā ar kurkumu un no piena izņemtām piparmetra lapiņām..

Kad piens uzkarsis,bet vel nevārās,lejam iekšā krējuma maisījumu,maisam.

Gaidam līdz atdalās sūkalas.

20130624130313-24069.jpg

 

Lejam siera massu caurdurī,kur ievietota marle.

Kārtīgi notecinam sūkalas.

20130624130329-13495.jpg

 

Iesmērējam trauku ar sviestu,dibenā liekam cepamā papīra gabaliņu,jo formai nenoņemas malas.Liekam sieru formā,izlīdzinam.Atdzesējam un liekam ledusskapī uz nakti.

20130624130349-28773.jpg

 

Lūk,gatavais siers.

20130624130410-74178.jpg

 

Gatavaojam biskvītu:

Olas putojam ar cukuru līdz krēmīgai massai.

Pievienojam kanēli,ingveru,kakao un medu,visu saputojam.

Pielejam eļļu,izmaisam,pievienojam kviesu miltus,saputojam.

Lielā glāzē ieliekam sodu un uzlejam alu,viss sāks putoties un celties augšā,lejam mīklā,pievienojam rudzu miltus.Visu pēdējo reizi saputojam.

Lejam ietaukota formā.


Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 45 minūtēm,pārbaudam gatavību iedurot kociņu vai sausu nazi.Ja iznāk sauss,mīkla nepielīp,tad gatavs.

20130624130429-70630.jpg

 

Biskvītu atdzesējam zem dvieļa.

20130624130707-22393.jpg

 

Izņemam no formas un atdzisušu pārgriežam horizontali uz pusēm.

20130624130722-39077.jpg

 

Kamēr cepas biskvīts,gatavojam krēmu:

Alu ielejam katliņā,pievienojam sokolādi,karsējam maisot līdz sokolāde izkūst.



Olu un dzeltenumus samaisam ar cukuru un miltiem.maisam ar putojamo slotiņu līdz massa bez kunkuliem.

Lejam maisot karsto alu ar šokolādi.izmaisam un liekam karsēties uz mazas uguns.

Maisot karsējam līdz massa sabiezē.

Gatavu krēmu atdzesējam.

Saputoajm sviestu,ieputojam atdzisušo krēmu.

20130624130739-77199.jpg

 

Biskvīta vienu ripu smērējam ar 1/3 daļu krēma,liekam virsū otru biskvīta ripu un apsmērējam ar atlikuso krēmu augšu un sānus.

Sānus apbēru ar drupačām.

Liekam virsū gatavo sieru.

Ar caurspīdīgo želeju pielipinaju zemenes.

20130624130757-56998.jpg

20130624130811-15965.jpg

20130624130818-29470.jpg

 

Gataavojam kausu:


2 olas baltumus putojam ar šķipsniņu sāli līdz izveidojas putas.Pievienojam cukuru un turpinam putot līdz tas izkūst,pievienojam citronskābi.Putojam līdz stingram putām.

Ieputojam mīkstu sviestu.

Tad ieputojam kviesu miltus.

Krējumu samaisam ar pienu.lejam pusi olu massā un putojam.

Pēc tam ieputojam rīsu miltus ar cepamo pulveri un atlikuso piena,krējuma maisījumu.

Lieka mīklu mazos keksa trauciņos.Man sanāca divi trauciņi.



Cepam ap 180 grādiem ap 20 minūtem.



Gatavojam olu baltuma krēmu:


Želatīnam uzlejam 30ml ūdeni,uzbriedinam.


Olas baltumu putojam ar šķipsniņu sāli līdz izveidojas putas.Pievienojam 2 ēd.k cukuru un turpinam putot līdz tas izkūst,pievienojam citronskābi.Putojam līdz stingram putām.

Uz pannas uzliekam 5 ēd.k cukuru un 2 ēd.k ūdeni vāram sīrupu.Kad sīrups paliek viegli staipīgs izslēdzam un iemaisam uzbriedušo želatīnu.


Nepārtraukti putojot lejam sīrupu olu baltumos.

Putojam līdz kārtīgi stingram putām,ka nekrīt nost no slotiņam.

20130624130849-83319.jpg

 

Abus gatavos mini keksus apsmērēju ar zemeņu džemu un uzliku vienu uz otra.

Dāmu pirkstiņus pielīmējam ar olu baltuma krēmu un ar atlikušo krēmu uztaisam putas.

20130624130911-76251.jpg

 

Jāņu īpašā torte gatava.

20130624130929-33794.jpg

 

Maiga,krēmīga,ļoti aromātiska torte.

20130624130950-83150.jpg

 

Lūk,arī kauss šķērsgriezumā.

20130624130959-65298.jpg

taschinka taschinka 24. Jun 2013, 14:03 enjutik

Alus kā tāds nav jūtams,bet tai pat laikā alus piedot loti labu,interesantu aromātu.

annijalise annijalise 24. Jun 2013, 13:39

ak, cik garšīgi, šī recepte nokļūs manās grāmatzīnēs, lai vēlāk to pagatavotu.