Sastāvdaļas medus,alus bskvītam 28cm diametra formai:
4 olas
200ml tumšais alus
100g medus
200ml eļļa
250ml kviešu milti
250ml + 2 ēd.k rudzu smalkie milti
1 glāze cukurs
aptuveni 5 ēd.k kakao
1 tēj.k kanelis
1 tēj.k ingvers
1 tēj.k soda,slīpēta karote bez kaudzes
Sastāvdaļas sieram:
1,5 litri piens
600g skābais krējums
6 olas
200g biezpiens
svaigas piparmetra lapiņas
1/2 tēj.k kukruma
2 tēj.k vaniļas cukurs
4 ēd.k cukurs
žāvētas dzērvenes
Sastāvdaļas šokolādes alus krēmam:
300ml tumšais alus
3 olu dzeltenumi
1 vesela ola
100g šokolāde
200g sviests
2 ēd.k milti
3 ēd.k cukurs
Sastāvdaļas alus kausam:
2 olu baltumi
3 ēd.k cukurs
70g kviešu milti
70g rīsu milti
80g sviests
80ml piens
80g skabais krējums
1/3 tej.k cepamais pulveris
šķipsniņa sāls
šķipsniņa citronskābe
Baltumu krēms:
1 baltums + šķipsniņa citronskābe+ šķipsniņa sāls + 7 ēd.k cukurs + 1 tēj.k želatīns
Gatavaojam sieru:
Lejam pienu kaltā,pievienojam dzērvenes,cukuru,vaniļas cukuru,piparmētra lapiņas.
Pa to laiku sakuļam krējumu,biezpienu un olas līdz viendabīgai konsistencei kopā ar kurkumu un no piena izņemtām piparmetra lapiņām..
Kad piens uzkarsis,bet vel nevārās,lejam iekšā krējuma maisījumu,maisam.
Gaidam līdz atdalās sūkalas.
Lejam siera massu caurdurī,kur ievietota marle.
Kārtīgi notecinam sūkalas.
Iesmērējam trauku ar sviestu,dibenā liekam cepamā papīra gabaliņu,jo formai nenoņemas malas.Liekam sieru formā,izlīdzinam.Atdzesējam un liekam ledusskapī uz nakti.
Lūk,gatavais siers.
Gatavaojam biskvītu:
Olas putojam ar cukuru līdz krēmīgai massai.
Pievienojam kanēli,ingveru,kakao un medu,visu saputojam.
Pielejam eļļu,izmaisam,pievienojam kviesu miltus,saputojam.
Lielā glāzē ieliekam sodu un uzlejam alu,viss sāks putoties un celties augšā,lejam mīklā,pievienojam rudzu miltus.Visu pēdējo reizi saputojam.
Lejam ietaukota formā.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 45 minūtēm,pārbaudam gatavību iedurot kociņu vai sausu nazi.Ja iznāk sauss,mīkla nepielīp,tad gatavs.
Biskvītu atdzesējam zem dvieļa.
Izņemam no formas un atdzisušu pārgriežam horizontali uz pusēm.
Kamēr cepas biskvīts,gatavojam krēmu:
Alu ielejam katliņā,pievienojam sokolādi,karsējam maisot līdz sokolāde izkūst.
Olu un dzeltenumus samaisam ar cukuru un miltiem.maisam ar putojamo slotiņu līdz massa bez kunkuliem.
Lejam maisot karsto alu ar šokolādi.izmaisam un liekam karsēties uz mazas uguns.
Maisot karsējam līdz massa sabiezē.
Gatavu krēmu atdzesējam.
Saputoajm sviestu,ieputojam atdzisušo krēmu.
Biskvīta vienu ripu smērējam ar 1/3 daļu krēma,liekam virsū otru biskvīta ripu un apsmērējam ar atlikuso krēmu augšu un sānus.
Sānus apbēru ar drupačām.
Liekam virsū gatavo sieru.
Ar caurspīdīgo želeju pielipinaju zemenes.
Gataavojam kausu:
2 olas baltumus putojam ar šķipsniņu sāli līdz izveidojas putas.Pievienojam cukuru un turpinam putot līdz tas izkūst,pievienojam citronskābi.Putojam līdz stingram putām.
Ieputojam mīkstu sviestu.
Tad ieputojam kviesu miltus.
Krējumu samaisam ar pienu.lejam pusi olu massā un putojam.
Pēc tam ieputojam rīsu miltus ar cepamo pulveri un atlikuso piena,krējuma maisījumu.
Lieka mīklu mazos keksa trauciņos.Man sanāca divi trauciņi.
Cepam ap 180 grādiem ap 20 minūtem.
Gatavojam olu baltuma krēmu:
Želatīnam uzlejam 30ml ūdeni,uzbriedinam.
Olas baltumu putojam ar šķipsniņu sāli līdz izveidojas putas.Pievienojam 2 ēd.k cukuru un turpinam putot līdz tas izkūst,pievienojam citronskābi.Putojam līdz stingram putām.
Uz pannas uzliekam 5 ēd.k cukuru un 2 ēd.k ūdeni vāram sīrupu.Kad sīrups paliek viegli staipīgs izslēdzam un iemaisam uzbriedušo želatīnu.
Nepārtraukti putojot lejam sīrupu olu baltumos.
Putojam līdz kārtīgi stingram putām,ka nekrīt nost no slotiņam.
Abus gatavos mini keksus apsmērēju ar zemeņu džemu un uzliku vienu uz otra.
Dāmu pirkstiņus pielīmējam ar olu baltuma krēmu un ar atlikušo krēmu uztaisam putas.
Jāņu īpašā torte gatava.
Maiga,krēmīga,ļoti aromātiska torte.
Lūk,arī kauss šķērsgriezumā.
Alus kā tāds nav jūtams,bet tai pat laikā alus piedot loti labu,interesantu aromātu.
ak, cik garšīgi, šī recepte nokļūs manās grāmatzīnēs, lai vēlāk to pagatavotu.