Jāņu galdā cel arī ūdeni!

Jāņu galdā cel arī ūdeni!

16. Jun 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klāt vasaras gaidītākie svētki – Jāņi! Tomēr tas līdz ar dziesmām, dejām un pozitīvi pavadītu laiku ģimenes un draugu lokā nozīmē arī bagātīgākas maltītes. Svētkos nekad netrūkst Jāņu siera, pīrādziņu, arī šašliku un desiņas mēdzam apēst vairāk nekā vajadzētu.

Lai gaidāmās četras brīvdienas atmiņā nepaliktu tikai ar pārēšanos un sāpošu vēderu, ir svarīgi atcerēties kādu pavisam vienkāršu knifiņu, kas palīdzēs saglabāt mundrumu un neiedzīvoties smaguma sajūtā. Tas ir ūdens.

Regulāri padzeroties ūdeni, tu saglabāsi vairāk enerģijas un varēsi pilnvērtīgi izbaudīt svētkus, jo būs mazāks risks pārēsties, tāpat arī regulāri pāris malki ūdens nodrošinās mundrumu visas dienas garumā.

Daudzi no mums ikdienā dzer nepietiekami daudz ūdens, savukārt svētkos uzņemtā ūdens daudzums var būt vēl mazāks, jo priekšroku dodam dažādiem saldinātajiem dzērieniem. Tas, savukārt, nozīmē, ka uzņemam ātro enerģiju un liekās kalorijas, taču nesniedzam organismam tik nepieciešamo veldzējumu, kā to dara ūdens. 

Šogad Jāņos ūdeni cel galdā goda vietā. Iepildi to skaistā krūzē, papildini ar piparmētru lapiņām vai pirmajām ogām no pašu dārza. Patīkamu garšu sniegs arī ūdens ar citrona, laima vai gurķa šķēlītēm, taču dažādībai vari izvēlēties jau veikala plauktā pieejamo ūdeni ar citrona vai ogu garšām. Tam nav pievienots cukurs un mākslīgas piedevas, tāpēc vari būt droša, ka aromatizēts ūdens vairs nav nekāda nesasniedzama maģija, bet gan veselīga izvēle gan svētkos, gan ikdienā. Tomēr, izvēloties aromatizētu ūdeni, rūpīgi iepazīsties ar informāciju, kas norādīta uz tā iepakojumu, jo piedāvājums ir ļoti plašs. Priekšroku dod veselīgai izvēlei bez kalorijām!

Kāds ir ieguvums no ūdens dzeršanas arī svētkos?

Palīdzēs nepārēsties

Nereti slāpes kļūdaini noturam par izsalkumu, tāpēc apēdam vairāk nekā vajadzētu. Tāpēc, lai neuzņemtu liekas kalorijas un nepārēstos, katru reizi, kad svētkos sajūties izsalkusi, pirms ķeršanās pie svētku gardumiem, sākumā izdzer glāzi ūdens.

Svētku fotogrāfijās tu izskatīsies skaistāka

Svētki nav iedomājami arī bez fotoatmiņām, taču fotogrāfijās mēs vēlamies izskatīties pēc iespējas labāk. Kā to panākt? Labākais veids, kā nodrošināt, lai tava āda izskatītos veselīga un dzīvīga, ir dzert ūdeni. Ūdens mitrina ādas šūnas, kas palīdz tai izskatīties tvirtākai. Atceries, ka tava āda ir orgāns, kuram tāpat kā visam pārējam ķermenim nepieciešams daudz šķidruma. Regulāra ūdens dzeršana ir viena no labākajām metodēm, kā saglabāt ādas jaunību. 

Palīdzēs uzlabot vielamiņu

Pēc pamošanās no rīta izdzer glāzi ūdens, jo tas iekustinās tava organisma vielmaiņas procesus, kas, protams, ir īpaši svarīgi, ja svētkos tevi gaida bagātīga maltīte.

Palīdzēs mazināt sliktu elpu

Maltītes starplaikos regulāri padzeries ūdeni, jo tas palīdzēs mazināt aplikumu mutē un baktērijas, kas rada sliktu elpu.

Ļaus izvairīties no paģirām

Neatņemama Jāņu galda sastāvdaļa, nenoliedzami, ir alus un arī citi stiprie dzērieni. Ņem vērā, ka alkohola lietošana dehidrē tavu organismu, tāpēc, lai novērstu paģiras, svētkos atceries regulāri padzerties ūdeni. Ieteicams izdzert vienu glāzi ūdens par katru alkoholisko dzērienu, kuru patērē. Tas ļaus nākamajā dienā justies daudz labāk un patiesi izbaudīt svētkus.

Nodrošinās organismu ar nepieciešamajām minerālvielām

Lai organisms varētu pilnvērtīgi funkcionēt, tam arī svētkos ir svarīgi uzņemt nepieciešamās minerālvielas – kalciju, magniju, kāliju. Šim nolūkam priekšroku dod dabīgam minerālūdenim, jo tas veicinās gremošanas sitēmas darbību, tāpat arī stiprinās kaulus un regulēs asinsrites sistēmu.