VIDEO: Jāēd tas, kas garšo!

28. Jan 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad runa ir par diētām, mēs uzreiz iedomājamies ierobežojumus un izsalkumu, jā, tieši tā šo vārdu pārvērtuši cilvēki, bet sākotnēji vārdam diēta ir bijusi pilnīgi cita nozīme.

Vārds diēta cēlies no grieķu vārda δίαιτα — dzīves veids, uztura režīms - pārtikas uzņemšanas noteikumu kopums.

Diētu raksturo tādi faktori kā ķīmiskais pārtika sastāvs, pārtikas fiziskā uzturvērtība, kulinārā apstrāde, kā arī ēdiena uzņemšanas laiks un intervāli starp ēdienreizēm. Dažādu kultūru diētas var būt atšķirīgas un iekļaut/izslēgt konkrētus pārtikas produktus.

Priekšroka uzturā un diētas izvēle ietekmē cilvēka veselību. Kā tieši? Ja diētu nozīmē ārsts un tā tiek ievērota strikti - pēc visiem noteikumiem, un cilvēku novēro speciālists, tā noteikti labvēlīgi ietekmē cilvēka veselību, bet, ja visu palaiž pašplūsmā..

Vadīties pēc internetā vai žurnālos izlasītiem padomiem ir nepareizi. Ko mēs varam nodarīt ar savu organismu? Anoreksija, nervu ortoreksija, bulīmija, aptaukošajās.. Bet tas jau ir cits stāsts, par kuru parunāsim citā reizē.

Bet šodien gribam aizskart "psihodietoloģiju", par kuru ļoti daudz zina pastāstīt ārsts - dietologs, pārtikas atkarības speciālists Īrisa Oganesjana.

Šī metode apvieno divas pieejas:

  • Klasiskās zināšanas par uzturu
  • psiholoģija.

    Psihodietoloģija ir jēdziens, kas cēlies no diviem vārdiem: psiholoģija jeb psihoterapija un dietoloģija, kas no grieķu valodas tulkojumā nozīmē psihe (tā ir dvēsele). Ja dvēseli ārstē ar psihoterapiju, tad arī ēšanas problēmas var ārstēt tieši tāpat.

Mēs, diemžēl, ēdam ne tikai tāpēc, ka mūsu ķermenis ir izsalcis. Ja mēs visi tā darītu, mēs visi būtu slaidi un skaisti. Bet pārsvarā cilvēki ēd, vadoties pēc pavisam citiem motīviem.

Ar psihodietoloģijas palīdzību mēs iemācāmies atšķirt, no kurienes nāk impulss,  - tā ir vēlme vai emociju sabalansēšana, vai arī tomēr ķermenis, kurš patiešām ir izsalcis", - pārdomās dalas uztura eksperte.

"Par diētām mēs nerunājam principā, mēs runājam par attieksmi pret ēdienu, pret dzīvi, pret ķermeni", - stāsta Īrisa Oganesjana.

Galvenais, ka ēdienam ir jāgaršo!

"Jāsāk ar to, ka ēdienam ir jāgaršo mums, jo, ja tas mums negaršo, to var nosaukt pat par vardarbību pret sevi. Sanāk tā, ka mēs sevi spiežam kaut ko darīt, un tas var dot rezultātu uz kaut kādu brīdi, bet ilgstošā laika periodā tomēr labi nebūs. Bez tam, jāatceras, mums ne tikai jāēd tas, kas mums garšo, bet AR PRIEKU jādara kaut kas no fiziskajām aktivitātēm" noslēgumā padomā dalās ārsts - dietologs.

Māmiņu Klubs

Noskaties video ar ārsti- dietoloģi, pārtikas atkarību speciālisti Dr. Irisu Oganesjanu!

PIESAKIES SEMINĀRU CIKLAM KĻŪSTI SLAIDA BEZ AIZLIEGUMIEM MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ!

Tiešraides ierakstu Ipad vai Iphone skaties šeit!


Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 28. Jan 2013, 09:21

Es izgāju kursu pie Dr Irisas, biju ļoti apmierināta un pašai sev par brīnumu, tiešām notievēju😀 Pats galvenais, es tiktu klāt pie "iemesliem" sevī. Atšķirībā no visām ierobežojošajām diētām, kas koncentrējas uz kalorijām, šajā ciklā viss ir otrādāk. Kā saprast, ka liekajam svaram ir tieši psiholoģisks cēlonis, nevis tas, ka lieku reizi apēd kādu kārumu. Kārumi ir mūsos trūkstošo emociju aizvietotāji. Kad sapratīsi saikni starp to, kā tu jūties un kā tu ēd, tad liekā svara pēc būtības nebūs