Īsta, dabīga kosmētika

Īsta, dabīga kosmētika

04. Mar 2020, 11:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai tiešām viss dabīgais bez nosacījumiem ir efektīvs? Kāda ir atšķirība starp "bio", organic, "eko" un natural? Dabīga kosmētika – kāda tā ir? Un cik svarīgi ir saprast, ka laboratorijā un mājas virtuvē gatavotai dabīgai kosmētikai kopīgā ir maz?

Par šo un daudz ko citu sarunā ar Dr. Hauschka zīmola vadītāju Latvijā, kosmētiķi Silvu Bērziņu.

Silva, vai pareizi Saprotu, ka Dr. Hauschka filozofija nav aprobežošanās ar vienu vienīgu krēmu ar uzrakstu natural, bet gan mainīt savu pasaules redzējumu, pievērsties holistikai, fitoterapijai un sākt dzīvot pēc dabiskās harmonijas principiem?

Tieši tā, šāda ir Dr. Hauschka pieeja it visam. Gan ražošanā, gan kosmētikas izejvielu izvēlē. Dr. Hauschka kosmētikas sastāvā lielākoties ir ārstniecības augi, augstvērtīgas eļļas un vaski – izejvielas, kas iegūtas no bioloģiski un biodinamiski audzētiem vai arī savvaļā saudzīgi vāktiem ārstniecības augiem, kas iegūti no WALA ražotnes augu dārza vai biodinamiskajā saimniecībā Zonnenhofā Vācijā, kā arī daļēji tiek iegūtas no ekoloģiskajām saimniecībām visā pasaulē vai arī no partneriem, kas strādā tikpat godīgi un ilgtspējīgi kā mēs paši.

Kas īpašs ir Dr. Hauschka kosmētikā?

Jūsu āda spēj atjaunoties pati saviem spēkiem. Mūsu kosmētika neatņem šo funkciju, bet gan mērķtiecīgi un sabalansēti palīdz atgūt līdzsvaru. Dr. Hauschka ādas kopšanas koncepts: attīrīšana, tonizēšana, mitrināšana – ievērojot tās dabīgo dienas un nakts ritmu. Konceptā ietilpst arī ādas kopšana naktī bez eļļas izmantošanas. Kad cilvēks guļ, ķermenis atjaunojas. Šajā laikā ādai ir jāelpo brīvi, un zem taukainas kārtiņas tas nav iespējams. Diemžēl, mēs esam vienīgie, kas to iesaka. Tādēļ varam pārdot uz pusi mazāk krēmu nekā citi.

Vai Dr. Hauschka tiešām ir dabīga kosmētika?

Jā, mēs strādājam tikai ar dabīgiem līdzekļiem. Sintētiskas smaržvielas, krāsvielas un konservanti? Tādus mēs nelietojam. Silikoni, PEG un minerāleļļas? Mūsu produktos tos neatradīsiet. Dr. Hauschka kosmētikas līdzekļu sastāvā ietilpst ārstniecības augi, labākās dabīgās vielas, mūsu zinātnisko pētījumu rezultāti un ievērojami pūliņi.

Dr. Hauschka produkti ir NATRUE sertificēti kā 100% dabīgā kosmētika. Bet kompānijas prasības bieži vien ir galvas tiesu augstākas par šīm starptautiskajām kvalitātes normām, jo uzņēmums ražo arī homeopātiskos medikamentus un Med līniju īpaši sausai ādai ar atopisko dermatītu. Dabīgā kosmētika WALA uzņēmumam nav īslaicīga aizraušanās, bet gan spītīgs mantojums no abiem zīmola līdzdibinātājiem Rūdolfa Hauškas un kosmetoloģes Elizabetes Zigmundes, kas Dr. Hauschka zīmolu radīja jau 1967. gadā.

Dabīga kosmētika, organiska kosmētika, biokosmētika - vai tas ir viens un tas pats?

Organiskā (bioloģiskā) un biokosmētika - ir viens un tas pats. Nosaukumi mainās tikai valodniecības iemeslu dēļ. Termins “organisks” pie mums nonācis no angļu valodas. Savukārt “bio” no vācu valodas. Organiskā kosmētika un biokosmētika ir tāda kosmētika, kas satur augu izcelsmes sastāvdaļas un minimāli sintētikas vielas, turklāt daļa no šīm sastāvdaļām tiek audzēta saskaņā ar biodinamiskās lauksaimniecības principiem. Bez pesticīdiem, herbicīdiem utt.

NATRUE sertifikāts nosaka un novērtē ikvienu kosmētikas līdzekli, pamatojoties uz izmantotajām izejvielām un ražošanas procesu. Atšķirība starp dabīgu un organisku kosmētikas līdzekli ir procentuālais dabīgais izejvielu daudzums, kas tiek izmantots kosmētikas līdzekļa ražošanā. Lai kosmētikas līdzeklis būtu dabīgs, tajā ir jābūt līdz pat 70% dabīgām izejvielām, savukārt, lai tas būtu organisks sastāvā ir jābūt 95% dabīgo izejvielu. Ūdens netiek uzskatīts par dabīgu izejvielu, pretējā gadījumā dabīgo komponentu īpatsvars pieaugs tikai uz ūdens rēķina.

Un kā ar kosmētiku bez ekomarķējuma? Vai šādu kosmētiku var saukt par dabīgu?

Tirdzniecības vietās ir pieejami tik daudz zīmolu, kas norāda, ka ir dabīgas kosmētikas ražotāji. Visvienkāršākais veids, kā to noteikt, ir pajautāt uzrādīt dabīgās kosmētikas sertifikātu. Sertifikāts norāda produkta sastāvdaļu kvalitāti, bet nenorāda kvalitātes atšķirības: piemēram, produkta efektivitāti un iedarbību uz ādas, zīmola filozofiju un vēsturi, ilgstspējību, ražošanas metodes un ētiskās normas uzņēmumā. Pazīstamakie no dabīgās kosmētikas sertifikātiem ir NATRUE, COSMOS, ECOCERT, SOIL ASSOCIATION, NSF, USDA u.c.

Kādas ir atšķirības starp dabīgo un parasto, sintētisko ādas kopšanas kosmētiku?

Atšķirības ir ievērojamas. Lai ražotu dabīgās kosmētikas emulsiju, tās sastāvā izmanto augstas kvalitātes augu eļļas, to ekstraktus un augu taukus. Tie ātri iesūcas ādā un iedarbojas uzreiz, mitrina un kopj to. Piemēram, – jojobas, mandeļu vai kliņģerīšu eļļa, kakao un šī sviests. Savukārt, ādas attīrīšanai mēs izmantojam virsmaktīvas vielas, tādas kā kokosriekstu eļļu vai cukuru (piemēram, – Coco Glucoside, Sodium Cocoyl Glutamate, Decyl Glucoside). Šādi kosmētikas līdzekļi puto daudz mazāk nekā parastā kosmētika, bet ir ādai draudzīgāki un labi to attīra.

Parasto gēlu ražošanai tiek izmantotas augu, dzīvnieku vai minerālvielu izcelsmes vielas, piemēram, ksantāna sveķi, guāras sveķi, arābu sveķi, algināts, bentonīts, hektorīts. Emulsiju un želeju ražošanai, izmanto minerāleļļas (piemēram, – Paraffinum liquidum, petrolatum, cera microcristallina, ozokerite, ceresin, paraffin), silikona eļļas un taukus (piemēram, – Dimethicone, Cyclomethi- cone), esteru eļļas (piem. Caprilic/Capric Triglyseride, Dicaprylyl Ether), akrilātus vai polimērus. Salīdzinot ar augu eļļām, tās ir lētas, nesatur smaržvielas un tās ir viegli ražot. Tās mīkstina ādu, vienlai-kus radot plānu kārtiņu, kas neļauj ādai brīvi elpot un funkcionēt.

Kas ir emulgatori un kāda ir to atšķirība, ja salīdzinām dabīgo ar parasto kosmētiku?

Emulgatoru galvenais uzdevums visos krēmos un emulsijās ir saistīt eļļu ar ūdeni. Dabīgajai kosmētikai tiek izmantots, piemēram, augu lecitīns, bišu vasks, vielas no kokosriekstu eļļas vai cukura (piemēram, – Glyceryl stearate u.c., Sodium Beeswax, Polyglyceryl, Coco Glucoside, Sodium Cocoyl Glutamate).

Turpretīm, parastai kosmētikai, eļļas un ūdens sajaukšanai izmanto vielas, kas ir apzīmētas ar PEG + (Polyethylene glycol). Šie emulgatori ir veidoti uz minerāleļļas bāzes, kas ir lēta un viegli saražojama, bet tā var radīt kairinājumu uz ādas un ir kaitīga (tās ražošana ir toksiska un var izdalīt indīgas atliekas).

Un kā ar efektivitāti?

Pirmos rezultātus ādas līdzsvara atgūšanai jūs pamanīsiet jau pēc 28 dienām, tas ir saistīts ar ādas atjaunošanās dabisko ciklu, jo āda atjaunojas 28 dienu laikā. Iesaku lietot Dr. Hauschka produktus pēc sejas ādas kopšanas plāna. No rīta, pēc ādas attīrīšanas un tonizēšanas, uzklājam sejas krēmu ādas aizsardzībai, tas pasargās no apkārtējās vides iedarbības, vēja un lietus. Savukārt, naktī, pēc ādas attīrīšanas, par ādu rūpējas līdzekļi, kas nesatur eļļu un ļauj ādai elpot. Tie tonizēs, atjaunos un piešķirs ādai vitalitāti. Noteikti iesaku lietot viena zīmola kosmētiskos līdzekļus, jo tad produktu sastāva saderība būs labāka, iedarbība un efekts būs ātrāks.

Uzziniet vairāk:

www.dr.hauschka.com

Facebook: Dr. Hauschka Latvia

Instagram: drhauschkalatvia