Pirmais Māmiņu kongress pulcē vairāk nekā tūkstoti māmiņu+ VIDEOtiešraides ieraksts

30. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sestdien, 25.novembrī, Jūrmalā norisinājās Pirmais Māmiņu Kongress, ko rīkoja vecāku apvienība un medijs “Māmiņu Klubs”. Kongress pulcēja īpaši kuplu topošo māmiņu skaitu un jaunās ģimenes ar bērniem.

Pirmo Māmiņu Kongresu ar uzrunu atklāja Veselības ministre Anda Čakša, uzsverot, ka pēdējo gadu laikā izdevies samazināt māšu mirstību un dzemdēt Latvijas pašreizējās dzemdību nodaļās ir droši.

20171127123806-88412.jpg

Māmiņas Kongresa laikā klausījās lekcijas un ārstu-speciālistu uzrunas par bērnam drošu mājokli un traumatisma mazināšanu, vakcināciju, krūts zīdīšanu, bērnu mutes veselību, veselīgu uzturu, attiecībām ģimenē. Paralēli lekcijām visas dienas garumā bez maksas bija iespējams saņemt individuālās konsultācijas, aprunājoties ar vecmātēm, dūlām, fizioterapeitiem, rehabilitologiem, krūts zīdīšanas ekspertiem un daudziem citiem mātes un bērna veselības speciālistiem.

Māmiņu Kongresa mērķis bija pulcēt vienuviet vecākus un speciālistus, lai akcentētu pamata lietas, kuras jāzina ikvienai jaunajai ģimenei, kas gaida vai auklē mazuli. Informācijas pārbagātajā laikmetā īpaši svarīgi ir grūtnieces un bērna veselību uzticēt kvalificētiem speciālistiem un ārstiem, laikus meklēt palīdzību, ja ir neskaidri jautājumi, apzināties arī visas iespējas, ko sniedz un apmaksā valsts.

Māmiņu Kluba vadītāja Sandija Salaka par Kongresa mērķi: “Jo zinošāki un izglītotāki būs vecāki, jo drošāki viņi būs savās vecāku lomās. Izprasta ģimenes veselības nozīme,  laikus uzraudzīta grūtniecība, atbildīga gatavošanās dzemdībām, profilakse un  bērnu drošība ir tās tēmas, kurās vecākiem būtu noteikti jāorientējas, lai ģimenē ienāktu un uzaugtu vesels bērns. Priecājamies, ka Pirmais Māmiņu Kongress ir tik plaši apmeklēts, pulcējot vairāk nekā 1500 vecāku visas dienas garumā.”

20171127123914-85315.jpg

Savukārt, Diāna Zande, psihoterapeite, Māmiņu Kluba Vecāku skolas lektore, uzsvēra, ka topošajiem vecākiem,  gatavojoties bērna ienākšanai ģimenē, ir dažādas gaidas, kas bieži neatbilst reālajai dzīvei. Savā lekcijā “No sapņa uz realitāti” D.Zande uzsvēra, ka vecākiem jāstrādā ar saviem priekšstatiem, kādi viņi grib būt vecāki un ko sagaida no partnera,un jāapzinās, kādus savus resursus pašiem jāattīsta.

20171127124016-90871.jpg

Latvijas pediatru asociācijas prezidente, infektoloģe, Prof.Ilze Grope vecākiem atgādināja par vakcinācijas nozīmi un uzrunāja vecākus par bērnu nepotēšanas riskiem. Lai gan vakcinācijas līmenis Latvijā ir salīdzinoši augsts un valsts apmaksātais pošu kalendārs viens no vislabākajiem Eiropā, tomēr vēlaizvien daļa vecāku neapzinās infekcijas slimību risku. “Vakcinācijas jautājums ir vecāku sirdsapziņas jautājums,” uzsvēra Prof.I.Grope.

20171127124117-11573.jpg

Dūla un topošā ārste Katrīna Puriņa-Liberte, kas ik dienas tiekas ar jaunajām māmiņām, vadot lekcijas un vingrošanas nodarbības, atzinīgi novērtēja Māmiņu Kluba kā vecāku izglītošanas platformas nozīmi: “Mēs kā vecāki izglītojamies ne tikai lasot interneta portālus vai daloties pieredzē māmiņu forumos. Svarīgi ir nonākt kontaktā ar speciālistiem un izrunāt savus jautājumus no drošiem avotiem. Dūlas arī ir nozīmīga daļa no māmiņas atbalsta sistēmas, tāpēc priecājamies, ka dūlu kustība kļūst arvien populārāka.”

20171127124259-86710.jpg

Kamēr vecāki klausījās lekcijas, bērniem Kongresa laikā bija sagatavota plaša izklaides programma - radošās darbnīcas, iespēja izmēģināt dažādas attīstošas rotaļlietas no Montesori un iemīļotā, mūzikālā izrāde “Un atkal Pifs”.

20171127124400-65712.jpg

Kongresa lekciju tiešraides video ieraksts pieejams Maminuklubs.lv mājas lapā.

Māmiņu Kongress tiek plānots rīkot arī 2018.gadā, sola rīkotāji un arī turpmāk tas vecākiem būs pieejams bez maksas.

Īpašs paldies viesnīcai Semarah Hotels Lielupe, par atbalstu Māmiņu Kongresa rīkošanā, piedāvājot vislielāko konferenču zāli Latvijā.