Glābjamies no Ziemassvētku depresijas!

Glābjamies no Ziemassvētku depresijas!

20. Dec 2013, 00:03 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Dāvanu gādāšana, rūpes par ēdieniem, ko celt svētku galdā, viesošanās pie radiniekiem un daudzi, daudzi citi Ziemassvētku laika pienākumi var radīt nomāktu un pat depresīvu noskaņojumu. Kā rīkoties, ja arī tevi piemeklējusi pirmssvētku depresija, stāsta geštaltterapeite Solvita Vektere.   

„Tad, ja tev slikti liek justies daudzie Ziemassvētku laika pienākumi, vari riskēt un saviem tuviniekiem pastāstīt par nevēlēšanos rīkoties tā vai citādi, kā arī mēģināt šo svētku laiku kopīgi pārplānot.

Brīdī, kad piezogas pirmssvētku nomāktība, ļoti svarīgi pievērst vairāk uzmanības pašām sev un palūgt, lai citi ar to rēķinās,” uzskata Solvita Vektere.

Speciāliste skaidro, ka bieži vien mēs vairāk pielāgojamies citiem, bet par sevi domājam tikai pēc tam. Tādēļ būtiski ir nenobīties un nedomāt, ka tad, ja saviem tuviniekiem ko teiksim vai lūgsim, viņi to nesapratīs, mūs atgrūdīs vai pat uzkliegs! Bieži vien tās ir tikai mūsu iedomas, un patiesībā pārplānot pirmssvētku pienākumus vai pašas Ziemassvētku svinības, izdodas ļoti vienkārši.

„Tās sievietes, kuras gaidot šos ģimenes svētkus, jūtas nomāktas, vēlos iedrošināt tuviniekiem atklāti stāstīt par savām vēlmēm un dalīties idejās par to, kā šos Ziemassvētkus sagaidīt un pavadīt!

Jāatceras, ka svarīgi ir ne tikai domāt par to, ko tu šajos svētkos vēlētos, bet arī to paust! Bieži vien cilvēki domā, ka tad, ja viņi to pateiks, viņos jau tāpat neklausīsies, viņiem atteiks. Tomēr šajā gadījumā būtiski runāt mierīgi, bez dusmām un pārmetumiem! Vienkārši pasaki: „Lūdzu, rēķinieties ar to, ko es gribu, un visi kopā izdomājam, kādus mēs šogad gribam savus Ziemassvētkus!”

Vienmēr ir iespējams meklēt kompromisu un pildīt pienākumus citādāk – rēķinoties ar sevi, nevis rīkojoties tikai tā, kā tas tiek stingri pieprasīts.

Nav nekā jaukāka par priecīgiem un smaidīgiem cilvēkiem! Kas tad patiesībā ir Ziemassvētki? Ne jau karbonādes, kāposti vai dāvanas, kas pirms svētkiem tikai rada lieku stresu!

Lai no tā neciestu, svarīgi vienoties, ka noguruma dēļ šogad Ziemassvētkus svinēsim citādāk,” mudina Solvita Vektere.

 Sieviešu Klubs

Kā tev izdodas sevi pasargāt no Ziemassvētku laika depresijas?