Ģimenē ar septiņiem bērniem virtuvē rosās visi

Ģimenē ar septiņiem bērniem virtuvē rosās visi

15. Dec 2017, 14:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“Citi dejo, citi ceļo – mēs gatavojam,” tāda ir Baldonē dzīvojošās Šauriņu ģimenes devīze. Viņu ikdienā virtuvē netrūkst ne jautrības, ne aizraujošu kulināru eksperimentu, kuros piedalās divi pieaugušie un septiņi bērni.  

Ģimenē kopā ar mammu un tēti mitinās septiņi bērni – četras meitas un trīs dēli. Ņemot vērā, ka pašai jaunākajai ģimenes loceklei pastarītei Adelīnai vēl ir tikai gadiņš, mamma ir mājsaimniece uz pilnu slodzi. Savukārt tētis ikdienā jau teju 20 gadus strādā pavāra profesijā. Savdabīgi, bet ikdienas darbošanās ģimenes virtuvē esot diezgan strikti nodalāma no profesionālajām gaitām ikdienā. Pat rūdītam virtuves lietu speciālistam patīk iesaistīties un rosīties virtuvē kopā ar ģimeni, jo gatavot savējiem – tas tomēr ir kaut kas pavisam cits.

Daudz roku, daudz degustatoru

Ja vecāki pierāda, ka virtuves darbi var būt ne vien nepieciešami, bet arī aizraujoši, bērni ļoti labprāt iesaistās ēdiena gatavošanā. Piemēram, jaunākais dēls, piecgadīgais Valters, allaž ar prieku rīkojas ar gaļas āmuru, bet vislielāko prieku teju visām ģimenes atvasēm sagādā dažādu saldo krēmu un mērču gatavošana, jo pēc tam taču paliek tik daudz “garšīgu trauku”.

Liela laime un izaicinājums ģimenes jaunākajiem locekļiem ir kēksiņu gatavošana - jo krāsainākas un dažādākas formiņas, jo aizraujošāks process. Tuvojoties Ziemassvētkiem, neizpaliek piparkūku cepšana. Bieži vien krietna rinda virtuvē rodas degustēšanas laikā.

Protams, tik lielā pulkā, bieži vien neiztiek bez kurioziem un jocīgiem atgadījumiem – virtuves kņadā bieži gadījies, ka sālstrauks tiek sajaukts ar cukurtrauku, bet bērniem ik pa reizei gadījies apgāzt lielo miltu trauku. Tad bieži vien atskan “es tas nebiju”, taču pie vainīgā aizved ”nodevīgās miltu pēdiņas”.

Bez labiem nažiem un virtuves svariem būtu grūti

Lai gan ikdienā kopā jāspēj paēdināt deviņi cilvēki, Šauriņu ģimene ļoti rūpīgi domā par to, lai galdā celtā pārtika būtu dabiskas izcelsmes un veselīga, maksimāli izvairoties no pusgatavu produktu un pusfabrikātu iegādes. Ģimenes vecāki atzīst, ka ir svarīgi šo pārliecību saglabāt pat brīžos, kad to ir grūti īstenot. Piemēram, nesen, pārvācoties uz jaunu dzīvesvietu, kad citu darbu un pienākumu bijis stipri daudz, kārdinājums pirkt pusgatavu pārtiku bijis liels, taču pat tad, jaunajā virtuvē smaržoja pašu cepta maize.

Ģimenei, kurā mitinās deviņi cilvēki, ikdienā nepieciešams daudz pārtikas, tik daudz, ka nereti nākas meklēt izpalīdzīgus draugus un paziņas ar auto, jo kartupeļu, miltu, makaronu un cukura kilogramus deviņiem ēdājiem atnest no veikala ir grūti, nepieciešams auto.

Ja ikdienā jāgatavo deviņām mutēm, virtuves piederumi, to daudzums un kvalitāte ir ļoti svarīga. Tētis atzīst, ka viņam svarīgākais virtuves palīgs ir labi, kvalitatīvi naži, savukārt mamma savu ikdienu nespēj iedomāties bez miksera un virtuves svariem.

Šobrīd ģimenes tuvāko mērķu saraksta augšgalā ir lielas saldētavas iegāde, jo jaunā ģimenes mājvieta atrodas tuvu mežam un nākamajā sezonā plānot kopīga sēņošana un ogošana, lai nākamajā ziemā galdā celtu pašu lasītas ogas un sēnes. 

Ziemassvētku izaicinājums

Tuvojoties Ziemassvētkiem ģimenes virtuvē valda liela rosība un kņada. Vecāki atzīst – ja šī gada laikā jāatceras kāds spilgts ikdienas notikums virtuvē, tad tas vēl tikai būs – Ziemassvētku maltīte. Svētkos ģimenes galdā allaž tiek likti vairāku veidu ēdieni – vairāku veidu salāti, gaļas un dārzeņu plates, protams arī pamatēdieni. Turklāt svētku maltīti gatavojot, vairāk tiek piedomāts pie tās noformējuma. Šogad ģimeni gaida arī kāds īpašs eksperiments, ko ar nepacietību gaida visi – svētku galdā gaidāma zoss.

Neatņemama Ziemassvētku maltītes sastāvdaļa ir pašu darināti kārumi, kas bieži vien ir labāka un sirsnīgāka dāvana nekā tās, kuras var nopirkt par naudu. 

Kā virtuves ikdienu padarīt aizraujošāku un praktiskāku?

Lai gan daudzbērnu ģimenes ikdiena virtuvē paiet priecīgi un aizrautīgi, vecāki labprāt uzklausa padomus, kā ikdienas gaitas padarīt aizraujošākas un, ko uzlabot virtuves saimniecības iekārtojumā.

Uzklausot ģimenes stāstu, ar ierosinājumiem talkā nāk trauku un virtuves preču veikala “Rito” darbinieki, piebilstot, ka Šauriņu ģimenes pieredze, iespējams, iedvesmos citus un palīdzēs izvēlēties labas dāvanas gan savai, gan draugu un radinieku ģimenēm:

•          Ģimenes tēta teiktais, ka liela nozīme ir labiem nažiem, ir viena no katras virtuves “zelta patiesībām”, kas īstam pavāram nav noslēpums. Arī šajā seszonā “Rito” piedāvā plašu nažu un nazīšu sortimentu. Īpašs piedāvājums ir zīmola “Zyliss” nažu sērija “Control”, kas izceļas ar labu kvalitāti un praktiskumu. Vairāk par to var uzzināt šeit: https://rito.lv/lv/jauna-nazu-kolekcija-control-no-zyliss

Tāpat ikdienas darbos neizastājami palīgi ir mazie dekorēšanas nazīši: https://rito.lv/lv/veikals/virtuves-piederumi/nazi/presto-carving-dekoresanas-piederumu-komplekts-7pr.

•          Gatavot kopā dažādus našķus un gardumus ir iedvesmojoši un aizraujoši, taču šis process var kļūt vēl radošāks, bet rezultāts mākslinieciskāks, izmantojot dažādus jaunus palīgrīkus, piemēram, šajā sezonā iegādājamos piparkūku komplektus https://rito.lv/search?q=Delicia%20formi%C5%86u%20komplekts , vafeļu un cepumu veidnes https://rito.lv/lv/veikals/katli-pannas/cepestrauki/della-casa-musli-batoninu-pagatavosanas-kompl 

•          Kuriozi gadās visiem, tāpēc, lai sāls un pipari nesajuktu, svarīgi izvēlēties vienota stila, bet tomēr dažādus sāls un cukura traukus:  https://rito.lv/search?q=Kitchen%20basics%20uzglab%C4%81%C5%A1anas%20trauks

•          Svaigas ogas un vasaras veltes ziemas sezonā ir liela vērtība, tāpēc tā pareizi jāuzglabā. Saldēšanas kastītes par to parūpēsies, turklāt, tās ir praktiskas un aizņems maz vietas saldētavā https://rito.lv/lv/veikals/trauki/uzglabasanas-trauki/freshbox-kastisu-komplekts-3gab-0-4l-0-7l-1-2l

•          Svētku mielastam – zoss cepetim noteikti noderēs laba un izturīga čuguna “pile”: https://rito.lv/search?q=%C4%8Duguna%20p%C4%ABle