Gatavojam krājumus  ziemai

Gatavojam krājumus ziemai

25. Sep 2017, 09:44 Mar&Co Mar&Co

Vasarā un rudenī visvairāk novērtēju, ka abas Marko omes dzīvo laukos, ir savi mazdārziņi, jo nekas nevar būt labāks kā pašu audzēti dārzeņi, augļi un zaļumi. Cik vien iespējams, saēdamies svaigā veidā, bet šo to uzglabājam ziemai- žāvējam, marinējam, saldējam utt. Šai ziemai esam sagatavojuši:

Piparmētru, kumelīšu un citronmētru tējiņas

Tējas saplūcām dārzā, bet citronmētru iesējām Rīgas balkonā. Ko tādu darīju pirmo reizi, un izdevās. Tējas izklāj uz avīzes, izžāvē un uzglabā aizveramos maisiņos. Var izmantot arī kādu izlietotu Aptamil kārbu.

20170925093031-69412.jpg

Saldēti dārzeņi un ogas

Dārzeņu saldēšanai lielākoties izmantoju saldējamos maisiņus, jo tajos ļoti kompakti var salikt un tie neaizņem daudz vietas. Retāk izmantoju trauciņus. Jau esmu salikusi saldētavā zaļos zirnīšus, dilles, sviesta pupiņas,burkānus, kabaci, puķkāpostus, brūklenes, dzērvenes, mellenes, zemenes. Vēlākā rudenī noteikti saldēšu arī kabaci, jo istabā tie parasti sabojājas.

20170925093434-32285.jpg

Gailenes

Sviestā apcepu sīpolus, tad pievienoju gailenes. Sautēju, kamēr no sēnēm izdalās viss ūdens. Tad atdzesēju un lieku maisiņā saldēšanai. Ziemā lieku uz pannas, atkausēju, pievienoju saldo krējumu, un gatavas pasniegšanai.

Saldie biezeņi

Iecienītākais saldais biezenis ir bumbieru-ābolu. Lielā katlā sagriežu kubiņos augļus, pievienoju nedaudz ūdeni un sautēju. Pildu sterilizētās burciņās. Glabāju ledusskapī. Šie biezeņi ļoti garšo mazajam. Dažkārt pievienoju arī rudens avenes.

20170925093907-21484.jpg

Lai dažadotu garšas, piepērku arī importa augļus, piemēram, dārza plūmēm pievienoju nektarīnus.

20170925094003-46717.jpg

Šogad pirmo reizi ar savu mammu kopā gatavoju ātro zupu- rasoļņiku. Savāra izmērcētas grūbas ar smalki sagrieztu gurķi, burkāniem, sīpoliem, papriku, pievienojot tomātu mērci. Ziemā atliek izvārīt tikai gaļu, un zupa gatava. 

20170925094237-75815.jpg

Tā ir tikai neliela daļa, no tā, kas tiek uzglabāts ziemai. Vēl rudens ir tikai sācies, un jau nākošajās brīvdienās paredzēts spiest ābolu sulas, bet pēcāk lasīt vīnogas un darināt vīnu. Tā man atkal būs jauna pieredze, jo vīnu gatavojusi vēl neesmu.