Dzeram kafiju: kādai tai jābūt?

21. Jul 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzirdot vārdu kafija, mums katram raisās savas asociācijas – kāds no mums sajūt patīkamu grauzdētu kafijas pupiņu aromātu, kāda garšas kārpiņas atsauc atmiņā no rīta baudīta baudītās kafijas garšas notis, patiesībā ir maz cilvēku, kurus kafija neuzrunā. Kafijas baudīšanas kultūra Latvijā ir ļoti izteikta – ir daudz jauku kafejnīciņu, kurās nesteidzoties izgaršot tumšo dzērienu un iegrimt sarunās ar tuviem cilvēkiem.

Konsultē Mārtiņš Dzenis, "Rocket Bean Roastery" saimnieks un Ava Clinic ginekoloģe Oksana Babula.

Dzērienam, kurur mēs dēvējam par kafiju, ir ļoti sena un tradīcijām bagāta vēsture, kafiju pazina vēl ilgi pirms mūsu ēras. Eiropa kafiju iepazina 16.gadsimtā, līdz Latvijai tā atceļoja vēl vēlāk – tikai 19.gadsimtā. Par kafijas dzimteni dēvē Eitiopiju, Āfrika ir tā vieta, kur sācies kafijas ceļojums apkārt pasaulei.

Kafija aug kokos, kā ķirši. Tos ķiršus noņem nost no sēklām, sēklām uztaisa kafiju, no ķiršapvalka uztaisa tēju, šis ir veids kā pirmatnēji dzēra kafiju, kad nepazina kafijas grauzdēšanas tehnoloģiju. Šāda kafijas tēja garšo pēc plūmēm, persikiem, ķiršiem, maigiem un saldeni skābiem augļiem. Kas interesanti, negrauzdētu kafijas pupiņu aromāts ir līdzīgs šķelto zirņu smaržai.

Kafijas grauzdēšanas cikls ir aptuveni 12 minūtes. Kafija ir augs, kurš nevar augt jebkurā pasaules vietā, jo tai ir nepieciešami noteikti apstākļi, tai nepieciešamas augstienes, jo augstākā apvidū tā aug, jo intensīvāka būs tās garša, turklāt vidējai gaisa temperatūrai diennaktī ir jābūt ne zemākai par divdesmit grādiem, tad tā sniegs vispilnīgāko garšas buķeti.

Kā uzskata Mārtiņš Dzenis,kafijai ir jābūt saldi sulīgai, tā ir kafijas īstā garša. Mēs uzskatām, ka kafijas rūgtās garšas ir negatīva īpašība, tam tā nebūtu jābūt. Mēs no savas puses tā skatāmies. Patiesībā ārsti atzīst, ka jautājums par to, vai drīkst vai nedrīkst topošās un jaunās māmiņas dzert kafiju, ir viens no biežāk uzdotajiem.

Ginekoloģe Oksana Babula atklāj, ka amerikāņu un eiropiešu rekomendācijas ļauj dzert kafiju gan topošajām, gan jaunajām māmiņām. 

Pasaulē ir daudz un dažādu pētījumu par kafiju un tās ietekmi uz mūsu organismu, ir pētījumi, kuri aklāj, ka kafija ir pat ļoti vēlama, ir tādi, kuri saka – labāk nē. Tas, kas esot noskaidrots pētījumos, saistībā ar kafiju un topošajām māmiņām, tās māmiņa,s kuras gaidību laikā dzērušas daudz kafijas ir riskējušas ar to, ka viņu mazulis var piedzimt ar samazinātu svaru, kas vēlāk bērniņam var radīt veselības problēmas.

Bieži kafiju dzer ar pienu, pienā ir kalcijs, ko dara kalcijs – samazina dzelzs uzsūkšanos organismā, praktiski katrai 2.grūtniecei ir mazasinība. Ja pazemināts hemoglobīns, tad kafiju ar pienu labāk nedzert. Tieši tas pats attiecas uz māmiņām, kuras baro mazuļus ar savu pieniņu – kafiju drīkst, taču nevajadzētu vairāk par vienu tasīti dienā, turklāt vēlams to darīt no rīta, nevis vakarā.

Un kā lai tā nebūtu, jo izrādās katrai kafijas pupiņai ir pieskārušies aptuveni pieci cilvēki, vienā espresso kafijas krūzītē ir 50 kafijas pupiņas – tā ir saņēmusi milzīgu enerģiju, kura nonāk mūsos. Turklāt kafiju iespējams pagatavot neskaitāmos veidos.

Par labu kafiju tiek dēvēta tāda, kura ir izsekojama no tās sākuma līdz mūsu kafijas taīsītei. Uz paciņas jābūt rakstītai kafijas izcelsmes vaklstij, apgabalam, reģionam, plantācijas kontaktinformācijai, augšanas nosacījumiem, iespējams ir norādīts īpašs numurs, kurš apzīmē, kad kafija ir novākta. Tāpat būtu vēlams, redzēt grauzdēšanas laiku un datumu, cilvēka vārdu un kontaktinformāciju, kurš kafiju ir grauzdējis.

Lai mēs paši varētu pagatavot labu kafiju, ir jāievēro vairāki nosacījumi: mums jāizvēlas labas kafijas pupiņas, mums ir jābūt labām kafijas dzirnaviņā, diemžēl vecās labās Straumes dzirnaviņas nederēs un ūdeni nedrīkst samaltai kafijai uzliet pārāk karstu. 

Auksts ūdens izņem no kafijas saldās garšas, karsts ūdens izņem rūgtās un sīvās garšas. Ūdens jāuzvāra, nedaudz jāpagaida, līdz burbuļi beidz burbulēt. Ideālā temperatūra kafijai ir 94 līdz 96 grādi.

Ar kafiju ir tieši tāpat kā ar visu šajā dzīvē – viss, kas ir ar mēru, mums nekaitē. Ja mēs vēlamies baudīt tasīti kafijas, darām to.

Māmiņu Klubs

kerstyna kerstyna 21. Jul 2015, 15:06

😇 pareiza kafija ir tāda kafija, kas garšo un punkc. Reizēm man garšo stipra, rūgta kafija, reizēm man gribās pienu ar kafijas garšu.