Pazīstamākais ēdiens Ziemassvētku vakarā daudzām ģimenēm bija siļķu salāti jeb “duča ēdiens”. Skaitlim “divpadsmit” Ziemassvētku laikā ir ievērojama loma. Tāpēc ari salāti jāveido no 12 sastāvdaļām. Namamātei ļoti jāuzmanās, lai kādu sastāvdaļu neaizmirstu. Kartupeli, burkāni, āboli, sīpoli, siļķe, marinēti gurķi, sāls, pipari, kūpināta gaļa, augu eļļa, etiķis un sinepes ir jāsavieno vienā gardā veselumā – tā to pieprasa “duča ēdiena” pagatavošanas recepte.
Sastāvdaļas
250g kūpināta gaļa
225g marinēti gurķi
250g siļķes fileja
300g kartupeļi
150g burkāni
150g skābs ābols
1 sīpols
8 ēd.k. eļļa
3 ēd.k. etiķis
1 ēd.k. franču sinepes
pipari
sāls
Pagatavošana
Kartupeļus, burkānus, gurķus un ābolu sagriež vienāda izmēros kubiņos vai strēmelītēs. Siļķi un kūpinātu gaļu sagriež kubiņos. Sīpolu sagriež smalkos kubiņos. Visu saliek salātu bļodā. Eļļu uzputo bļodā ar sinepēm, etiķis, sāli un svaigi maltiem pipariem. Pārlej salātiem, apmaisa un līdz pasniegšanai glabā ledusskapī.