Drošība internetā: Personas dati un Check-in

Drošība internetā: Personas dati un Check-in

04. Apr 2013, 15:08 aab aab

Personas dati.

 Pie personu privātajiem datiem, mēs varam pieskaitīt vārdu, uzvārdu, dzīvesvietu, dzimšanas datus, bankas datus, darba vietas informāciju, informāciju par ģimeni.

Tā kā mūsdienu laikmetā katrs no mums ir reģistrējies dažādos sociālajos tīklos, tad arī informācijas daudzums, ko iespējams uzzināt par konkrēto personu, ir ļoti plašs. Jautājumi, kas tiek uzdoti, lauki, kas ir jāaizpilda, ir daudzi un dažādi. Sākot ar vārdu, uzvārdu, e-pasta adresi, dzimšanas datiem, līdz pat dzīvesvietai un izglītībai.

Šī informācija it kā nešķiet nekas īpašs, taču padomājiet, vai jūs būtu priecīgas, ja šādu informāciju internetā ievietotu jūsu bērns!? Ja jums nakts vidū sāktu zvanīt nepazīstami tel num un piedāvātu intīmos pakalpojumus!? Noteikti, ka nebūtu priecīgas! Mūsdienās informāciju atrast nav grūti, īpaši, ja paši esam to kaut kur publiskojuši.

Katrā portālā rakstot pa mazumiņam, mēs neapzinoties esam uzrakstījuši gandrīz savu CV. Neaizmirsīsim, ka saliekot kopā visu informāciju, ir iespējams uzzināt par mums visu!

 

Check-in

 Dažādi sociālie tīkli piedāvā interesantu opciju – check-in. Tulkojumā no angļu valodas tas nozīmē – ierakstīties, atzīmēties. Ko šī opcija dara? – tā automātiski nolasa kurā vietā mēs atrodamies. Ir sociālie tīkli, kas piedāvā iečekoties automātiski, par laimi šo opciju ir iespējams atslēgt.

Protams, ka ir patīkami paziņot draugiem, ka mēs atrodamies, piem., lidostā Rīga. Klāt vēl pierakstot, ka dodamies atvaļinājumā uz Kanāriju salām. Ir arī patīkami pirmdienas rītā paziņot draugiem, ka esi laukos, nevis darba ofisā. Taču retais cilvēks aizdomājas par šo informāciju. Nav noslēpums, ka ir ļoti daudz cilvēku, kuri publiski atrodamo informāciju apkopo un lieliski izskaitļo jūsu dienas gaitas, brīvdienu plānus un atrašanās vietas. Tieši tāpat arī ar dzīvesvietu. Rūpīgi iečekojoties, mēs sniedzam informāciju par sīku mūsu ikdienas gaitu, sniedzam informāciju par precīzu dzīvesvietu. Šādu informāciju var izmantot, lai veiktu noziegumus. Kaut vai mūsu dzīvesvietā. Zagļi precīzi zina, kur mēs esam, kad būsim mājās utt. Baisi, ne?! Mazliet baisi paliek, kad saprotam, ka mūs bez maz kāds izseko, novēro... Tas nebūt nav patīkami. Mēs varam to mainīt. Mēs varam neziņot par katru savu soli, nepubliskot savas ikdienas gaitas, nenorādīt konkrētas adreses.

Ar iečekošanos ir jābūt uzmanīgiem īpaši tad, kad esam slimi, vai arī it kā esam slimi! Šāda iečekošanās var nejauši paziņot priekšniekam to, ka esam pludmalē un sauļojamies, nevis guļam mājās gultā un dzeram zāļu tējas!

 

Atgādinu, ka bloga mērķis ir informēt, nevis iebiedēt un aizliegt kaut ko publicēt.

 

Aab

 

aab aab 05. Apr 2013, 14:33 tumshmate83

šķiet, ka esmu redzējusi raidījumu par šo eksperimetnu. īstenībā tas ir mazliet baisi! tas vien parāda, ka mēs pārāk daudz publiskojam savu dzīvi un ikdienas gaitas.

aab aab 04. Apr 2013, 20:31 liigak

mazums 😃

aab aab 04. Apr 2013, 19:52 liigak

man, tik sīkumains uzskaitījums, liekas cilvēku pazemojoš. ok, valstvīriem, kuriem algas ir ui, ui.... ok, bet nu ne jau vienkāršajiem cilvēkiem, kas knapi galus savelk, bet viņam, redz, amats skaitās kruts!

aab aab 04. Apr 2013, 19:21 liigak

es arī esmu aizdomājusies, ka daudzi darba amati skaitās kā amatpersonas un līdz ar to viss ir brīvi pieejams. labi, ka vēl neprasa kā tu katru mēnesi tērē savu algu un neprasa uzrādīt čekus.

aab aab 04. Apr 2013, 17:16 iegrave

nav par ko.
zini, ir pilna pasaule ar dīvainīšiem.
arī tepat, mk, ir bijuši gadījumi, kad meitenēm ir dzīvē jātaisnojas par saviem komentāriem šeit!