Droša skriešana ar ratiem (3. daļa rakstu sērijai Skrienam ar ratiem!)

Droša skriešana ar ratiem (3. daļa rakstu sērijai Skrienam ar ratiem!)

04. Apr 2017, 11:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pixabay.com

Pavasaris ir beidzot klāt un uz ielām redzami aizvien vairāk fiziski aktīvi cilvēki. Bērniem nevajadzētu atturēt arī tik aizņemtās mammas no sportošanas! Turpinot iepriekšējo rakstu sēriju, šoreiz tiks apskatīti iespējamie riski un faktori, kas jāņem vērā, skrienot ar ratiem. 

Bērna drošība = fizioloģiskā attīstība

Pirmais un pats būtiskākais drošībai ir mazuļa vecums un attīstības posms, kas nosaka, vai sēdēšana ratos, kamēr mamma skrien, ir droša. Lai izvairītos no iespējamām traumām, kas var rasties dēļ satricinājumiem skriešanas laikā, bērnam jāprot stabili turēt galva. Svarīgi ir novērtēt bērna kakla muskuļu attīstību, kā arī spēju stabili un patstāvīgi sēdēt. Vecums, muskuļu nostiprināšanās, galvas turēšana un stabila sēdēšana ir tikai daži no jautājumiem, taču par to, kam ir jāpievērš uzmanība, sīkāk skaidro fizioterapeite Kristīne Asonova:

Mazuļa atbilstošs vecums - “Jautājums par vecumu ir ļoti diskutabls. Neviens speciālists nerekomendē skriet ar mazuli līdz 4 mēnešiem, bet sākot ar šo vecumu – jāskatās individuāli un jāņem vērā vairāki faktori – laika apstākļi, izvēlētie rati, dienas režīms, noskaņojums un tt. . Ja ratiem ir kulba, kura nodrošina zīdaiņa ērtu pozīciju guļus, tad var uzsākt skriešanu ar ratiem arī no 4-5 mēnešiem. Ja rati skriešanai nav piemēroti, tad jāgaida, kamēr bērns iemācīsies patstāvīgi sēdēt (tie var būt tikai 8-9 mēneši) un tikai tad, var piedāvāt sēdēt vai atrasties pusguļus pozā sēžamos ratos. Mazuļiem, kuri nesēž, ērtāk un drošāk atrasties guļus pozīcijā kulbā.”

Daudzi skriešanas ratu ražotāji piedāvā gan modeļus ar kulbām, gan arī pilnīgi guļus nolaižamu sēžamo daļu, kas ļauj sākt skriet agrākajā ārstu pieļaujamajā vecumā.

Mazuļa galvas kustību fiksēšana“Bērni, pēc būtības, ir ļoti kustīgi un paši aktīvi pārvalda galvas kustības, tāpēc speciālai fiksācijai var nebūt liela nozīme, bet mazākiem zīdaiņiem un guļošiem bērniem var piedāvāt galvas pozicionēšanu. Jāpievērš lielāka uzmanība galvas fiksācijai bērniņiem ar īpašām vajadzībām, ja tiem ir problēmas ar galvas kustību un pozīciju kontroli.”

Pareizu ratu izvēle – “Ratu izvēlei jāpieiet nopietni. Jāsaprot, pa kādu reljefu ikdienā plānots pārvietoties, lai adekvāti izvēlētos riteņu izmēru - svarīga laba amortizācija, droša bremžu sistēma un maksimālai drošībai - riteņu fiksācija. Ratiem jābūt stabiliem, ar kulbu (tiem, kuri vēl nesēž) vai ar nolaižamo līdz guļus pozīcijai sēdekli (tiem, kuri ir iemācījušies sēdēt); viegli vadāmiem.“

Skriešanas ilgums“Ilgums ir atkarīgs no bērna noskaņojuma, fiziskās attīstības, no pareizās ratu izvēles un laika apstākļiem. Guļus pozīcijā var atrasties līdz 2-3 stundām, sēdus pozīcijā ( tiem, kuri tikko iemācījušies sēdēt) rekomendē 30-40 minūtes. Mazuļi paši labi kontrolē laiku un reti kuru zīdaini var ieinteresēt nemainīgā pozā uzturēties ilgi, tāpēc pielāgojiet režīmu tā, lai bērns skriešanas laikā gulētu. Bērni, kuri iemācījušies staigāt, vēlas pašu spēkiem pētīt apkārtni, tāpēc tie diezgan īsu brīdi var nosēdet ratos. Vecākiem ir jabūt ļoti elastīgiem – jāmācās pielāgoties bērna grafikam un vajadzībām, nepārdzīvot, ja neizdodas izpildīt iecerēto plānu un priecāties par katru izdevību paskriet.” 

Ratu atbilstība

Visbiežāk sastaptās prasības un nosacījumi ratiem, kas minētas literatūrā par drošības pētījumiem, ir sekojošas:

  1. ražotāja norādīta atzīme par to, ka rati ir paredzēti skriešanai (asociācijas atzīme, ka atbilst drošības standartiem, ASTM F833, Health Canada  SOR/85-379);
  2. nekustīts vai nofiksējams priekšējais ritenis;
  3. lieli riteņi, kas papildus amortizē triecienus
  4. 5-punktu drošības siksna;

Bieži, bet ne vienmēr:

  1. rokasbremze;
  2. pie plaukstas pamatnes stiprināma drošības siksna.

Lasi instrukciju! Vecākiem ir būtiski iepazīties ar instrukciju, kas pievienota ratiem, jo tajā neatkarīgi no ratu izskata, kas var likties atbilstošs skriešanai, var būt noteikts, pavisam kas cits – ka rati nav paredzēti skiešanai. Ratu drošības sertifikācija nosaka daudzus kritērijus, kuri apliecina ratu atbilstību skriešanai pēc testēšanas metodēm, tai skaitā - bremžu, triecienu, stabilitātes testiem, beidzot ar ražotāja datiem, un brīdinājuma etiķetēm. 

Protams, var jau teikt: “Lēna skriešana īpaši neatšķiras no ļoti ātras iešanas un vai tad tas dos papildus slodzi ratiem vai bērnam?” Katrs izlemj pats par savu un savu bērnu drošību.

Pārliecinies pats! Ja rati ir izgājuši testēšanu un ir apstiprināti skriešanai, arī pašam skrējējam pirms katras skriešanas būtu jāveic savi “mazie testi”: - jāpārliecinās vai riepu spiediens ir atbilstošs, vai ir līdzi ņemams riepu pumpis (tālākām skriešanas distancēm no mājvietas), mazā līdzbraucēja mantiņas un krūzītes jāstiprina ar drošības siksniņām, lai izkrītot tie nesaskartos ar zemi un neradītu draudus tiem pārbraukt pāri. Kā arī jānoregulē sēdekļa mugura augstākajā sēdus pozīcijā, lai mazajam skrējiena laikā netrāpītu ar celi.

Te daudzas mammas varētu iebilst, ka skriešana iespējama tikai tad, kad mazais guļ.  Lai varētu skriet ar guļošu bērnu, jāapgūst droša skriešanas tehnika, par ko runāsim turpmākajos rakstos.

 

Mammas (vecāku) drošība

Mammas drošība skriešanas laikā ir tik pat svarīga kā mazajam.  Nedrīkst aizmirst, ka skriešana lielākoties notiek publiskā vidē, kurā pārvietojas gan automašīnas, gan velosipēdi, gan arī citi cilvēki. Mežaparks ir labs piemērs tam, cik daudz cilvēkus parks var pulcēt vienuviet.

Acis un ausis vaļā! Gandrīz ikviens piekritīs, ka skriešana patīkamas mūzikas pavadībā, klausoties ar austiņām vai skaļrunī, ir daudz aizraujošāka un interesantāka, bet ne šoreiz, kad skrienam kopā ar mazo. Klausīšanās var novērst uzmanību un varam nedzirdēt, kad tuvojas citi skrējēji, riteņbraucēji vai skrituļotāji un sadursme var izrādīties ļoti nepatīkama.

Esi redzama! Skrienot vakaros, ziemā, kā arī Latvijai tik tipiskajās pelēkajās dienās mēs ne vienmēr esam citiem pamanāmi! Rati ar atstarotājiem, mirgojošas gaismiņas un skriešanas apģērbs ar atstarojošiem elementiem padarīs būs redzamākus autovadītājiem, velosipēdistiem un skrituļotājiem.

Atceries par sevi! Gribu ieteikt mammām padomāt arī par pašaizsardzības līdzekļiem. Piemērots apģērbs, pirmkārt, lai skrienot nepārkarstam, otrkārt, lai tad, kad esam spiestas apstāties (bērns sāk raudāt, ir pamodies un grib staigāt utjp.), ir kāda siltāka kārta, ko uzvilkt virsū, pasargājot ķermeni no pārliekas atdzišanas. Atcerēsimies paņemt sev ūdens pudeli, uzklāt pretsaules krēmu. Tā kā parki ir iemīļota vieta ne tikai sportistiem, atcerieties par savu drošību.  Pārilecinieties, lai līdzi ir telefons, jo tas ir pirmais palīgs nepatīkamu situāciju, vai nomaldīšanās brīdī. Vispareizāk ir pabrīdināt mājiniekus par skriešanu, par savu noskatīto maršrutu.

Visbeidzot, mantu glabātuvē izveidojiet mazu aptieciņu ar lietām, kas liekas būtiskas.   

Rakstu sagatavoja: Elīna Līmane-Kizakova

Skrien ar ratiem: grupiņa facebook.com

Avots: http://www.fitnessmagazine.com/workout/running/tips/jogging-stroller-safety;

http://www.babygearlab.com/Jogging-Stroller-Reviews/Buying-Advice