ONLINE dokumentālās filmas "Neredzamās mammas" PIRMIZRĀDE

02. Jun 2015, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedzīvot patiesus sieviešu stāstus, redzēt, kā cietumā kopā ar sievietēm dzīvo un aug viņu bērni, tas ir kas īpašs, jo tas ir logs, kas ļauj ielūkoties arī sevī dziļāk. Šīs filmas tapšana mums lika vairāk aizdomāties par to, kādas mammas esam, kādas esam kā cilvēki, un kādas ir mūsu patiesās vērtības. Kāpēc "Neredzamās mammas"? Jo viņas ir tepat līdzās, taču savā ikdienā mēs to nenojaušam.

Aicinām skatīties un izdzīvot šos brīžus, iespējams, pēc šīs filmas noskatīšanās, uz savu dzīvi paraudzīsieties no cita skatu punkta. Lūdzam skatīties bez nosodījuma, bez aizspriedumiem, bez sabiedrības uzliktajiem rāmjiem.

Arī šīs sievietes bija pārliecinātas, ka cietumā viņas nekad nenokļūs. Mēs bijām sienas otrā pusē un dzirdējām patiesus sieviešu stāstus, par kuriem atklāti runāt nav pieņemts. Skarbajā cietuma zonā ir kāda māja, kura ir gan ieslodzījums, gan patvērums vienlaikus. Kaut arī bez iespējas būt brīvām, taču kopā ar saviem bērniem, dzīvo sievietes Iļģuciema cietuma "Mātes un bērnu nodaļā". Kāda šeit ir gadu, kāda divus, vēl kādai priekšā četri gadi nebrīvē. Pirms skarbi spriest un nosodīt, ieklausīsimies, jo šie ir stāsti par cilvēkiem mums līdzās, taču aiz augsta mūra sienām.

Vai ziniet, ko viena no cietuma mammām pateica mums filmēšanas laikā?

"Es ceru, ka šo raidījumu skatīšos kopā ar saviem bērniem mājās, es ceru, ka mani izlaidīs maija beigās, es apskaušu savu meitu, noskūpstīšu un mēs visi būsim kopā."

Svarīgākais ir būt kopā, te un tagad. Ar saviem mīļajiem.

Māmiņu Klubs

02. Jun 2015, 10:32

par katru savu kļūdu ir jāmaksā, sievietes par to jau nu vajadzēja domāt pirms nokļuvi tur.

02. Jun 2015, 10:30

šausmas atdot bernu pec 4 gadiem...

01. Jun 2015, 00:18 Tigerpelite

Es ari iedomajos par kapelanes stastu...kur tad tie 2berni palikusi.nav vajadzigi vairs?

31. May 2015, 21:10 Tigerpelite

Labi, ka Tu jau piekto gadu sēdi pie datora un lej sūdus visiem uz galvas! Krietns cilvēks, kā saka 😃

31. May 2015, 18:04

Šausmas! Lasu un pilnīgi pretīgi paliek ar kādiem bērniem manam dēlam būs kopā jāaug!
Atvainojos, no tik glupiem vecākiem nekas gudrs sanākt nevar!
Kauns par līdzcilvēkiem.

smukinja86 smukinja86 31. May 2015, 17:27

Katrai no Mums ir savas Domas un Viedoklis!

Elcis311 Elcis311 31. May 2015, 16:23 sprodzinja

Labs jautājums 😀!

Cielavinna Cielavinna 31. May 2015, 15:35 sprodzinja

Man, piemeeram, prieks ka beerninniem tur ir labi, bet zzeel, ka deell mammu izdariibaam vinniem jaatrodas cietumaa nevis briiviibaa. Tas pat nav nosodiijums vinnaam, bet zzeelums ka pieaudzis cilveeks nemaak saspuroties un atrast pareizo dziives cellu, lai tur nenoklluutu.

Cielavinna Cielavinna 31. May 2015, 15:22

Strīdēties un pierādīt savu viedokli šai jautājumā nav jēgas, jo tas ir koks ar diviem galiem. Man , piemēram, ir žēl to bērniņu kas tur bija. Bērniņi, kuri sasniedzot četrus gadus tiks atrauti no mammas, man liekas lielāka trauma bērnam nevar būt par to, ka bija pie mammas un tagad vairs nē. Dievs, dod kaut daļai no tām mammām nostāties uz kājām pēc cietuma.

Cielavinna Cielavinna 31. May 2015, 15:19 sprodzinja

Liela daļa kas nokļūst šai cietumā ir recidīvistes un var būt tikai 1% kas tur nokļūst pirmo reizi un dēļ sava stulbuma. Runāts ir ar tādām sievietēm un atbilde uz jautājumu- kāpēc Jums to vajaga, ir vienkāršā- mēs neko nemākam darīt un nav kas mums palīdz, lai gan pašas pat nemeklē palīdzību. Bija mums viens gadījums, kad uz iecirkni atved mammīti piektajā mēnesī aplietojušos ar heroīnu un tirgojot to tālāk. Katrs cilvēks apzinās savu rīcību un zin kas draud par to ko izdarīs.

smukinja86 smukinja86 31. May 2015, 14:22

Noskatījos un nošokēja tas, ka ir tik labi dzīves apstākļi. Viss tiek iedots, dāvināts, utt. Piem. sižetā bija bērnu karuselītis virs gultiņas - zinu, ka daudzas mammas godīgi strādājot algotu darbu nespēj saviem bērniem visas tās ekstras nopirkt!

Elcis311 Elcis311 31. May 2015, 12:57 Tigerpelite

Bet, vai esat padomājušas, no kurienes rodas šādas mammas (cietumnieces)? Vai no vieglas dzīves? Vai no mīlošām, atbalstošām ģimenēm? Tie ir "salauzti, apmaldījušies" cilvēki mums blakus. Jā, iespējams viņu morāles līmenis bieži ir stipri zemāks kā vairumam. Bet kurš un kad tad iemācīs, ka var arī citādi? Cietumiem būtu jābūt nevis krātiņām kurā sēdēt, bet vietai, kur māca mainīties. Un pat tad, ja tikai pāris % no šīm sievietēm sadzirdēs un spēs mainīt savu dzīvi, tas jau būs daudz. Jo vairāk tāpēc, ka tad arī viņu bērniem ir cerība piedzīvot citādu likteni!

kintijad kintijad 31. May 2015, 12:47 Tigerpelite

Nav ko pielikt, nav ko atnemt. 😉 Pilniba piekritu Tigerpelite

kintijad kintijad 31. May 2015, 12:46 Tigerpelite

👍

Elcis311 Elcis311 31. May 2015, 12:44

Es laikam esmu naiva, bet man šī filmiņa (pretēji vairākuma viedoklim) sniedza kaut nelielu, bet cerību. Cerību, ka cilvēcīgie apstākļī iemācīs, parādīs, mudinās sievietes, nonākot ārpus cietuma sienām, veidot citādu dzīvi. Cerību, ka mātes jūtas, kas var rasties mazuļiem blakus esot, dos spēku nenogrimt atkārtoti noziedzības slazdos. Cerību, ka sarunas ar kapelāni, viņas atvērtība un sirsnība, mācīs vedot attiecības arī citādi - pozitīvi! Un kāda gan nozīme, kāds tieši nodarījums - zagšana, laupīšana vai kas smagāks. Katrai no šīm sievietēm ir tiesības uz iespēju mainīties. Jācer tikai, ka viņām tam pietiks spēka.

cecii cecii 31. May 2015, 10:59

Noskatījos. Ir viela pārdomām. Aizķērās tas ko teica sākumā- cietuma saziņas valoda ir krievu. Kā to saprast? Un tas, ka sievietēm pienākas duša 1x nedēļā(!!!). Manuprāt briesmīgi.
Bet par tēmas smagumu - tās vēl ir jaunas stipras sievietes, kas varēs kļūdas labot un dzīvi izmainīt, ja pašas gribēs. Bērniem cietumā kopā ar mammām viennozīmīgi iet labāk kā bērniem bērnunamos. Patika, ka filmas mērķis nebija saraudināt un manipulēt uz jūtām. Es laikam vairāk kauktu, ja parādītu cietumā esošas vecas omītes un kukažiņas.

Cielavinna Cielavinna 31. May 2015, 10:22 IlvaV

Man bija par mazs, ja Jums patika filma, tad labi, man gribeejaas vairaak, reaalus staastus nevis paraada to, kaa vinni tur dziivo.

IlvaV IlvaV 31. May 2015, 10:02 Cielavinna

Bet tam jau nav nozīmes, par ko, kad un kāpēc. Stāsts jau ir par jūtām, attieksmi, vērtībām.

Cielavinna Cielavinna 31. May 2015, 09:48 Orhy

Man kaut kaa likaas par mazs. Nav jau pirmais sizzets, kur paraada kaada dziive cietumaa. Var buut gribeejaas vairaak vinnu staastu par to kaapeec tur noklluvai, vai ir guvussas maaciibu, vai taa ir pirmaa reize kad cietumaa.

IlvaV IlvaV 31. May 2015, 09:34

Katrai aizdomāties, ko mums nozīmē mūsu bērni un viņu tuvums! Kā būtu, ja būtu...Ļoti, ļoti smaga filma.

1 2