Dodamies dabā! Ko ņemt līdzi ģimenes pārgājienos un izbraucienos?

Dodamies dabā! Ko ņemt līdzi ģimenes pārgājienos un izbraucienos?

12. Apr 2021, 11:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ceļošana kopā ar bērniem, pat ja mazulis vēl nav sasniedzis gada vai divu gadu vecumu, vairs nav nekas pārsteidzošs, jo autiņbiksītes, līdzi ņemamie bērnu biezeņi, aukstuma soma un citi mūsdienu izgudrojumi būtiski atvieglo vecāku dzīvi. 

Neskatoties uz to, gatavošanās ģimenes izbraucienam joprojām ir nedaudz satraukuma pilna, tāpēc mēs apkopojām svarīgākos ieteikumus, kā gatavoties ceļam ar bērniem, un ko obligāti ņemt līdzi.

Ir sācies āra aktivitāšu laiks, jo pavasarīgais laiks tā vien aicina doties laukā. Brīvdienās visa ģimene var doties piknikā vai arī kādā tālākā izbraucienā, atklājot jaunas un vēl neredzētas vietas Latvijā. Pats svarīgākais šādā ceļojumā ir pozitīva attieksme un vēlme.

Jebkurā braucienā, neatkarīgi no tā, vai plānojat ceļot ar mašīnu, braukt ar velosipēdiem vai arī laivot, vispirms izvēlaties maršrutu vai galamērķi. Šeit neaizstājams ir internets, jo ir plašā klāstā pieejami jau gatavi pārgājienu, laivošanas un arī velosipēdu maršruti ar dažādām sarežģītības pakāpēm un garumu. Atliek vien izvēlēties, uz kuru debespusi vēlaties doties ceļā, un piemeklēt atbilstošāko. 

Ģimenēm ar bērniem visiecienītākie ir vienas dienas maršruti, kas nozīmē, ka atkrīt rūpes par nakšņošanu, vairākām maltītēm, un ceļā līdzi var ņemt tikai visnepieciešamāko. 

Ko ņemt līdzi, dodoties ar ģimeni dabā?

Ūdens. Jebkura aktivitāte, tostarp arī pārgājiens, kas, visbiežāk, būs pa dažādu reljefu un prasīs zināmu piepūli, paātrina asinsriti un paaugstina ķermeņa temperatūru, kā rezultātā organisms izdala sviedrus. Šķidruma zudums, savukārt, rada vielmaiņas procesu un orgānu darbības palēnināšanos, tāpēc jebkurā pārgājienā, izbraucienā vai aktivitātē vienmēr jāņem līdzi ūdens, lai varētu padzerties, negaidot brīdi, kad jau būs piemeklējušas slāpes.

Ūdens palīdzēs regulēt ķermeņa temperatūru, izvairīties no pārkaršanas, un saglabāt mundrumu visu pārgājiena laiku.

Mitrās salvetes. Pārgājienos, jo sevišķi, ja līdzi devušies arī mazāki staigātāji, kuriem var gadīties aizķerties aiz kādas koka saknes un paklupt, ir teju neiespējami izvairīties no netīrām rokām. Tāpēc savā ceļojuma somā obligāti ieliec arī iepakojumu ar mitrajām salvetēm. Tas noderēs, lai notīrītu pēc kritieniem netīrās rokas un tās būtu tīras pirms mazajām ēšanas pauzītēm, bez kurām, atzīsim, nav iedomājami ģimeniskie izbraucieni, jo ne vienmēr pārgājiena laikā tuvumā atradīsies ūdenstilpne, pie kuras ērti un droši piekļūt, lai noskalotu rokas. Ja somā ieliktas mitrās salvetes, noteikti ieliec arī papīra salvešu paciņu.

Autiņbiksītes. Ja jums līdzi dodas arī mazākie ķipari, kuri vēl izmanto autiņbiksītes, noteikti neaizmirstat pārīti autiņbiksīšu ielikt savā ceļojuma somā, līdzi ņemot arī maisiņu, kurā pēc tam ievietot izlietotās autiņbiksītes.

Uzkodas un pusdienas. Atkarībā no tā, cik ilgs ir jūsu paredzētais pārgājiens, mainīsies arī līdzi ņemamā ēdiena daudzums. Ja tas paredzēts vien dažu stundu garumā, lieliski izlīdzēsieties ar dažādām mazākām uzkodām. Tās sagatavojot un izvēloties piedomā pie tā, lai tās būtu viegli apēdamas un to uzglabāšana nepieprasītu pastāvīgu atrašanos aukstumā, tāpēc, piemēram, dažādi salāti ar krējumu vai majonēzi nebūs labākā izvēle. Kādas uzkodas pārgājiena laikā garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem? Dārzeņi, sausiņi, siera tostermaizes, augļi, žāvētas desiņas u.c. līdzīgi produkti, kas nepieprasa striktus uzglabāšanas nosacījumus. Piemēram, bērniem būs ļoti ērti uzņemt enerģiju ar biezeņiem, kas iepakoti tūbiņās un kuru apēšanai nav vajadzīga karotīte.

Aptieciņa. Pārgājienā, protams, nav jāņem līdzi viss savs zāļu skapītis, taču noderēs, piemēram, dažāda izmēra plāksteri, jo pārgājiena laikā var nākties iedzīvoties tulznās, noberzumos vai arī kādā pušumā, ja gadījies neveiksmīgi nokrist. Tāpat arī ņemt līdzi roku dezinfekcijas līdzekli un pretsāpju medikamentus, jo situācijas var būt dažādas. Lai gan vēl nav sākušās karstās vasaras dienas, neaizmirsti arī par saules aizsargrēmu, jo pat tad, kad šķiet, ka saulīte ir noslēpusies aiz mākoņiem, pastāv risks iedzīvoties ādas apdegumos. Izvēloties saules aizargkrēmu, priekšroku dod aptiekā iegādājamajiem produktiem, kas ir bez pievienotām smaržvielām un īpaši piemēroti bērniem, tātad, derēs arī tētim un māmiņai.

Ērts apģērbs. Lieki teikt, ka pārgājienā nepieciešams ērts un jau sevi pierādījis apģērbs un apavi, tāpēc savus tikko iegādātos apavus labāk atstāj mājās. Gan bērniem, gan pieaugušajiem ieteicams tērpties vairākās kārtās, jo pārgājiena sākumā, jo sevišķi tad, ja ceļā dodaties agri no rīta, būs vēsāks, bet ar laiku, kad jau būsiet iekustējušies, kļūs siltāks, tāpēc varēsiet lieko apģērba kārtu noģērbt. Atceries, ka obligāti galvā jābūt cepurei, jo tā pasargās no pārkāršanas un apdegšanas, jo pat pavasarī saulīte var būt viltīga un apdedzināt degungalu. Bērniem ieteicams paņemt līdzi rezerves apģērba kārtu, jo mēs labi zinām, cik zinātkāri ir bērni! Tas nozīmē, ka netīšām var nākties saslapināt kājas, dodoties izpētīt upes krastu, vai arī garšļaukus attapties dubļainā peļķē. Lai pārgājiens varētu turpināties labā noskaņojumā, rezerves apģērba kārta šeit lieti noderēs.

Mūsu ieteikums: Ja ceļojums ieplānots jau laikus, somu sakārto iepriekšējā vakarā, lai brauciena rītā nebūtu steigas un kaut kas neaizmirstos. Tādējādi pārgājiena diena varēs sākties daudz mierīgāk un bez liekiem straukumiem.

TICHĖ – tas ir minerālūdens ar īpaši reti sastopamu sastāvu, pašas dabas ideāli sabalansēts no dabīgajiem minerāliem, piemērots ne tikai lai atsvaidzinātos, bet arī cilvēka ķermeņa apgādei ar visnepieciešamākajiem minerāliem.

Vidējas mineralizācijas dabīgais minerālūdens ar sulfātiem, kalciju un magniju, kas iegūts no 689 m dziļurbuma Telšos.

Tavām ērtībām TICHĖ dabīgais minerālūdens pieejams arī ērtā 0,5l pudelē, lai tu vienmēr varētu paņemt kvalitatīvu ūdeni sev līdzi, lai arī kurp tu dotos - uz darbu, pastaigās, sportot vai arī dabā.