Diskusija: Uzturlīdzekļi vecākiem

Diskusija: Uzturlīdzekļi vecākiem

29. Apr 2013, 12:13 liigad liigad

Tā pat kā mums kā vecākiem ir pienākums uzturēt un rūpēties par saviem bērniem, tā arī bērniem pēc pilngadības sasniegšanas ir pienākums nodrošināt savus vecākus.

Civillikuma 188.pants, kas nosaka, pienākums apgādāt vecākus un vajadzības gadījumā arī vecvecākus gulstas uz visiem bērniem līdzīgās daļās. Tomēr, ja bērnu mantas stāvoklis ir nevienlīdzīgs, tiesa var noteikt viņu apgādāšanas pienākumu samērā ar katra mantas stāvokli.

Bērnu var atbrīvot no pienākuma apgādāt vecākus, ja tiek konstatēts, ka vecāki bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt vecāku pienākumus.

 

Vai jūs atbalstat savu vecākus finansiāli? 

Vai būtu gatavas caur tiesu pieprasīt uzturlīdzekļus no saviem bērniem?

aab aab 29. Apr 2013, 16:51

mūsu ģimenē ir tā, ka palīdzam manai mammai. viņa ir bez darba, auklē mūsu meitu, līdz ar to tas ir tikai normāli, ka es arī kādu naudiņu dodu, gan apmaksāju nepieciešamākos rēķinus. mana alga nav liela, bet nu kaut cik varu palīdzēt. zinu, ka mamma neprasīs naudu. es cenšos palīdzēt mammai, jo viņa man ir devusi visu un ir izaudzinājusi mani par labu cilvēku. tēvs gan neinteresējas par mani un reāli ir arī liels alimentu par laiku, kad tādi bija jāmaksā. man 18.gadu vecumā bija jāizvēlas vai es vēlos šos alimentus, bet es nevēlējos doties uz tiesu, lai vai kā, bet negribu neko no viņa, ja tas pēc tam man vēl uzliktu pienākumu par viņu rūpēties.
pilnīgi savādāka situācija ir vīra ģimenē. māte ir tā arī pateikusi "es esmu bērnus dzemdējusi, viņiem tagad mani ir jāuztur!" Vai tā var pateikt māte?! man gan šķiet, ka bērnu pienākums nebūtu uzturēt vecākus, tā ir brīva griba, audzināšanas rezultāts. tikai šāda attieksme, ka mums ir jāuztur, ir diezgan nesmukā veidā. viņa nestrādā, bet grib, lai mēs, kuriem tā jau knapi izdodas savilkt galus kopā, ir jādod vēl nauda viņai. neatceros vai piecu gadu laikā vīramāte ir pajautājusi kā mums iet vai kā savādāk interesējusies. viņu interesē tikai viņa. šādā gadījumā gan man nešķiet pareizi, ka ir jāuztur tādi vecāki.

lauvinja lauvinja 29. Apr 2013, 13:44

Man tas šķiet dabīgi un normāli - atbalstīt vienam otru un esmu gatava izdomāt kā izgrozīties, brīdi, kad vecākiem vajadzēs manu finansiālu atbalstu. Bet caur tiesu, pret saviem bērniem - laikam nē!
Ceru, ka būšu bijusi tik spējīga savos bērnos ieaudzināt mīlestību un atbildības sajūtu, ka šāds ceļš nebūs ejams, un pat ja būs, laikam tad labāk uz pansionātu....