DISKUSIJA: Šodien sākas GAVĒNIS! No kā Tu plāno atteikties?

DISKUSIJA: Šodien sākas GAVĒNIS! No kā Tu plāno atteikties?

01. Mar 2017, 09:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lielais gavēnis sākas šogad 1.martā  - Pelnu dienā. Katru gadu Pelnu diena iekrīt citā datumā, jo arī Lieldienu datums katru gadu mainās. Tā parasti ir diena no 4. februāra līdz 10. martam. 2016. gadā Pelnu diena bija 10. februārī, 2017. gadā -  1. martā, bet 2018. gadā — 14. februārī.

Lielais gavēnis ir gavēšanas laiks kristiešu liturģiskajā gadā pirms Lieldienām. Šajā laikā kristieši klusumā un pārdomās atceras Jēzus Kristus ciešanas un nāvi, daudz lūdzas un ziedo naudu labdarībai. Lielais gavēnis ilgst no Pelnu dienas līdz Lielajai sestdienai (aptuveni 40 dienas, kas atbilst laika periodam, ko Jēzus Kristus gavējot pavadīja tuksnesī). Pareizticīgajiem gavēņa ilgums parasti ir ilgāks.

Viduslaikos Lielā gavēņa laikā nedrīkstēja ēst gaļu, olas un lietot uzturā piena produktus. Mūsdienās dažādās konfesijās gavēšanas tradīcijas atšķiras. Katoļi parasti atturas no gaļas ēšanas, lai gan piektdienās ir atļauts ēst zivis.

Kāda nozīme ir gavēnim tavā dzīvē?

Dalies pieredzē, pārdomās tepat, komentāru joslā!

Māmiņu Klubs

01. Mar 2017, 14:32

Gribētu atturēties no saldumiem un interneta lietošanas,vairâk laika veltot Bíbeles lasīšanai,lūgšanai un darot ko kopâ ar meitām.

DĪVA27 DĪVA27 01. Mar 2017, 12:06

Esmu ticīga katoliete, kaut uz baznīcu eju salīdzinoši reti-1x mēnesī vai divos, taču esmu piefiksējusi, ka pēdējā laikā aizņemtības vai noguruma dēļ neesmu skaitījusi ikvakara lūgšanu vai rožukroni, un to noskaitu tikai tad, kad k-kas jau ir atgadījies...diemžēl, bet patiesība. TĀPĒC esmu apņēmusies Gavēņa laikā ik vakaru skaitīt Tēvreizi
Lai visiem kluss un mierīgs šis laiks!😇